Kaikki eivät selviä tästä

Optimistiset latteudet sivuuttavat tämän tämän virukset paljastamat todelliset erot

Thomas Brand
Brandin kirjasto
3 min readApr 7, 2020

--

New Yorkin Hudson River Park 4.4.2020. Kuva: NurPhoto/Getty Images

Marssiessamme halki kansallisen pandemian toista kuukautta, yli 10 000 amerikkalaista on jo kuollut ja sairaalamme ovat vähällä ratketa saumoistaan. New Yorkin poliitikot puhuvat jopa kuolleiden väliaikaisesta hautaamisesta puistoihin, jotka eivät enää mahdu kaupungin ruumishuoneille.

Nyt olisi hyvä aika lopettaa sen toistaminen, että me selviämme tästä, koska kaikki eivät selviä tästä — ja todennäköisesti kymmenet tuhannet muutkaan eivät selviä. Emme myöskään kaikki ole yhdessä veneessä; varsinkaan, kun päivä päivältä käy ilmeisemmäksi, että liian monet amerikkalaiset ovat enemmän huolissaan omasta onnellisuudestaan ja toiveistaan kuin yhteisestä hyvästä.

Joten ehkä voimme jättää naurettavan optimismin taaksemme. Joskus todellisuus on korjaa, ja meidän on sallittava itsellemme mahdollisuus surra.

Loppujen lopuksi latteuden yhteisestä kansallisesta vahvuudestamme eivät toimita lisää hengityskoneita New Yorkin kaupunkiin tai kohota niiden sairaanhoitajien tunnelmia, jotka käyttävät suojanaan roskapusseja riittävien suojavarusteiden puuttuessa.

Ajatukset siitä, että lopulta kaikki muuttuu hyväksi, on erityisen raivostuttavaa, kun sitä toistelevat sellaiset ihmiset, joilla on vähiten menetettävää — ja joissakin tapauksissa eniten saavutettavaa.

Esimerkiksi Gerogian senaattori Kelly Loeffer twiittasi “pienistä myönteisistä hetkistä” ja siitä, kuinka “jokaisella meistä on rooli tästä selviämisessä”. Tämä on sama nainen, joka myi miljoonilla dollareilla osakkeita sinä samana päivänä, kun hän osallistui COVID-19-tilannetta käsittelevään senaatin terveyskomitean kokoukseen. Ja vaikka senaattori Loeffer vähätteli viruksen amerikkalaisille aiheuttamaa uhkaa, hän sijoitti niihin yrityksiin, jotka valmistavat lääketieteellisiä suojavarusteita.

Loppujen lopuksi latteuden yhteisestä kansallisesta vahvuudestamme eivät toimita lisää hengityskoneita New Yorkin kaupunkiin.

Ivanka Trump osoitti samanlaista heikkoa arvostelukykyä twiitatessaan kuun alussa, että “asiat menevät parempaan suuntaan.” Mutta kenen kannalta tarkalleen ottaen? Ei varmasti niiden osavaltioiden asukkaiden kannalta, joita hänen isänsä on pitänyt riittämättömän arvostavina tai muuten kelvottomina saamaan tavaraa liittovaltion varastoissa olevia lääkinnällisiä tarvikkeita.

Jos koronavirus olisi “suuri tasa-arvoistaja”, kuten kuvernööri Andrew Cuomo on väittänyt, 70 prosenttia Chicagossa kuolleista ja 40 prosenttia Michiganissa kuolleista ei olisi afroamerikkalaisia.

Jos olisimme “kaikki samassa veneessä”, ihmiset eivät uhmaisi käskyjä pysyä kotona mennäkseen kirkoon — eivätkä uskonnolliset johtajat vaarantaisi uskovaisia ehdottamalla, että seurakuntalaiset osallistuisivat pääsiäisajan jumalanpalveluksiin. (Pääsiäinen on uskomattoman rahakasta aikaa kirkoille, etenkin megakirkoille.)

Ja vaikka ymmärrän halun löytää jonkinlaista yhteisvastuullisuutta näin kauheina aikoina, meidän ei ole syytä unohtaa eriarvoisuuksia ja huonoja pelureita, kun ne saattavat osoittautua kirjaimellisesti tappaviksi.

Totuus on, että pessimismi on okei. Tilanne on kamala, ja maamme johtajuuden tyhjiö on taannut sen, että olemme paljon huonommassa asemassa kuin meidän olisi syytä olla. Yhdysvaltain hallitus sivuutti kuukausia sitten annetun varoituksen tämän viruksen vaaroista ja nyt meillä on maailman eniten koronavirustautitapauksia. Tämän tosiseikan ohittaminen johtaa helposti siihen, että emme tee mitään vakavan uhan edessä.

Tee siis mitä sinun täytyy selvitäksesi tänä vaikeana aikana: leivo leipää tai lähde pitkälle korttelikävelylle. Varmista, että ajatuksesi pysyvät selvänä. Älä sano, että kaikki vain järjestyy.

Suomennos Jessica Valentin (Twitter) kolumnista “Not Everyone Will Get Through This”. Kolumni ilmestyi Mediumin GEN-julkaisuissa 7.4.2020.

Valenti on amerikkalainen feministi ja tuottelias kirailija. Hän on aiemmin työskennellyt The Guardian -sanomalehden kolumnistina. Nykyisin hän kirjoittaa kolumneja muun muassa Medium-sisältöalustalle.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.