Koronavirus: Tapaus Japani
Shane Jonesin ajatuksia
Olen kääntänyt alle Japanissa asuvan amerikkalaisen Shane Jonesin 20.3.2020 julkaiseman twiittiketjun, jossa Jones kuvailee Japanissa tällä hetkellä vallitsevia olosuhteita. Jonesin mukaan muilla mailla voi olla paljon opittavaa Japanissa tehdyistä koronaviruksen torjuntatoimista.
Linkki alkuperäiseen ketjuun löytyy tämän suomennoksen alta. Olen tehnyt tekstiin joitakin kosmeettisia muutoksia, mutta yrittänyt säilyttää sen rakenteen ja sisällön mahdollisimman samanlaisena alkuperäisen kanssa.
Kirjoitus edustaa vain Jonesin omia näkemyksiä ja kokemuksia Japanin tilanteesta.
Hei!
Olen Japanissa asuva amerikkalainen. Tämä on tilanneraportti Japanin koronatilanteesta. Mitä muu maailma voi oppia Japanista ja mistä Japanissa ollaan vielä huolissaan.
Sillä aikaa, kun koko muu maailma on Code Red -hätätilassa, yhteiskunnat revitään juurineen, taloudet romahtavat, valmistautuvat katastrofiin, Japanissa elämä jatkuu pitkälti normaalina (pois lukien matkailu).
Tokion keskustaan saapunut ulkoavaruuden asukki ei löytäisi juurikaan viitteitä siitä, että maailmanlaajuinen pandemia on käynnissä.
Koska infektiot lisääntyvät räjähdysmäisestä maailmanlaajuisesti, Japanissa kerrottiin ensimmäisistä tartuntatapauksista 16.1.2020 ja 19.3.2020 mennessä on ilmoitettu vain alle 1000 tartuntaa (924) ja 31 kuolemantapausta, risteilyalusta lukuun ottamatta.
Japanin pitäisi olla ihanteellinen tuhoisalle tartuntatapausten kasvulle, koska väestö asuu tiheästi ja on ikääntynyttä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt. Mitä on tekeillä?
Japanissa on joko keksitty keino viruksen hallitsemiseksi kaatamatta koko kansantaloutta tai yhteiskuntaa tai sitten se on tikittävä räjähdysaltis aikapommi.
Seuraavassa on analyysini siitä, mitä Japanissa tapahtuu. Mikä toimii hyvin ja mikä ei välttämättä toimi niin hyvin kuin miltä saattaa näyttää.
Japanin toteuttamat varhaiset toimet:
- Matkustusrajoitukset. Matkaa Japaniin Hubein maakunnasta Kiinasta on rajoitettu helmikuun alusta alkaen. Myös matkoja muista korkean riskin maista on onnistuneesti rajoitettu.
- Koulujen sulkeminen. Kaikki julkiset koulut suljettiin aikaisessa vaiheessa.
- Julkisten tapahtumien peruuttaminen. Suuret julkiset tapahtumat peruttiin tai järjestettiin nopeasti ilman fanien läsnäoloa.
- Lähestymistapa testaukseen. Laaja-alainen PCR-testaus ei ole mahdollista testauslaitosten ja -palveluntarjoajien pulan vuoksi. Tämän takia on keskitytty siihen, että testipakkauksia on riskiryhmien saatavilla.
- Sairaaloiden toiminta Kehottaa lievästi oireilevia potilaita olemaan kiirehtimästä sairaalaan, koska sairaaloiden odotushuoneet saattaisivat muuttua COVID-19:n “kasvualustaksi”.
Sosiaaliset tekijät tartuntojen leviämisen hidastamisessa:
- Kasvosuojan käyttäminen. Japanissa kasvosuojien käyttäminen on yleistä influenssa- ja allergiakausina sekä infektioiden/oireiden estämiseksi ja muiden tartuttamisen välttämiseksi. Tämän seurauksena suurella osalla väestössä oli jo kasvosuojat käytössä ennen epidemian puhkeamista. Ensimmäiset uutiset epidemiasta vain lisäsivät kasvosuojien käyttöä ennen viruksen leviämistä Japanissa.
- Käsienpesu. Japanilaiset ovat tunnettuja käsienpesustaan. Lapsille opetetaan varhaisista vuosista alkaen käsienpesu ja kurlaus heti kotiin palatessa. Monissa kodeissa on jopa astiat, jotka on asennettu sisäänkäynnille tätä tarkoitusta varten.
- Sisäänrakennettu sosiaalinen etäisyys Japanilaiset kättelevät jossain määrin pääasiassa liiketoimintaolosuhteissa, mutta kosketukseton kumarrus on edelleen ensisijainen tervehtimismuoto. Japanilaiset eivät myöskään koskettele toisiaan rennoissa olosuhteissa. Julkinen halaaminen, suuteleminen ja kädestä kiinni pitäminen ovat melko harvinaisia ilmiöitä. Halailu/Pusuttelu on jopa perheenjäsenten keskuudessa melko harvinaista. Vertaa tätä Italiaan.
- Liikenne. Jotkut ovat sanoneet, että raitis ulkoilma voi auttaa rajoittamaan taudinaiheuttajan leviämistä. Suurin osa kaupungeissa elävistä japanilaisista käyttää julkista liikennettä, pääasiassa junia ja busseja. Mahdolliset leviämiset julkisessa liikenteessä voidaan korvata vapaalla ulkoilulla kotoa/työpaikalta ja asemilta/pysäkeiltä toisille.
Mitä Japani ei tee:
- Passiivista testausta. Tätä ei tehdä, kuten edellä mainitsin.
- Rajoitettu etätyö. Japanissa ei ole infrastruktuuria ja kulttuuria laajamittaiseen kotoa käsin tapahtuvaan työskentelyyn. Monet toimistotyöläiset matkaavat edelleen töihin (Katso kasvosuojukset).
- Yritykset eivät lopeta toimintaansa. Suurin osa kaupoista, ravintoloista ja baareista on edelleen auki. Osa asiakaskunnasta ei enää tule, mutta edellä mainitut toimivat edelleen enemmän tai vähemmän häiriöttä
- Ei hamstraamista. Rauhallinen lähestymistapa on vähentänyt laajamittaista hamstraamista, vaikka kasvosuojuksista on edelleen pulaa.
- Ei ihmisten sulkemista ja linnoittamista lukittujen ovien taa. Tähän mennessä ei ole nähtävissä Wuhanin tai Italian kaltaisen sulkemisen uhkaa (perustuu hallituksen politiikkaan, jonka tavoitteena ei ole kattava henkilöiltä henkilöille tapahtuvan tartunnan torjunta.). Vahvistettava
- Ei aggressiivista sosiaalista etääntymistä. Edellä käsiteltyjen sosiaalisten tekijöiden lisäksi kaduilla toiminta jatkuu pääosin kuten ennen.
Yhteenveto ja analyysi:
Edellä mainitut toimenpiteet ja sosiaaliset tekijät hidastivat infektioiden leviämistä Japanissa alusta alkaen. Muiden maiden tulisi tutkia Japanin esimerkkiä ja omaksua samanlainen lähestymistapa mahdollisuuksien mukaan. Kasvosuojukset saattavat olla avainasemassa.
Varoitukset ja huolenaiheet
Vaikka Japanin lähestymistapa on selvästi onnistunut varhaisen puuttumisen vuoksi, niin julkinen valppaus ja tietoisuus vaikuttavat häilyviltä. Ihmiset ovat omahyväisiä.
Tapausluvut eivät välttämättä kuvasta todellisuutta, koska kaikkia ei todennäköisesti ole raportoitu. COVID-19 on pelkistynyt pääosin toissijaiseksi uutisaiheeksi.
Vaarana on, että asioiden pintapuolinen juminen johtaa omahyväisyyttä, mikä voi johtaa infektioiden viivästyneeseen räjähdykseen Italian, Wuhanin ja muiden maiden tavoin.
Johtopäätökset
Japanin lähestymistapa on toistaiseksi ollut menestyksekäs. Maailman tulisi kopioida Japania mahdollisuuksien mukaan. Kasvosuojat (myös kasvonaamarit) näyttävät olevan avainasemassa siinä, että yhteiskunta voi jatkaa toimintaansa ja rajoittaa tartuntojen leviämistä.
Mutta myös Japanin on kiinnitettävä huomiota siihen, mitä muu maailma tekee, eikä Japani saa laskea puolustustaan, koska seurauksena voisi olla katastrofi.
Loppu. Kiitos, että luit. Ole hyvä ja jaa tämä, jos tämä oli sinusta hyödyllinen tai informatiivinen kirjoitus. もし興味があれば日本語版もご用意できます。