Kryptoanarkistinen manifesti

Timothy C. Mayn klassikko vuodelta 1988

Thomas Brand
Brandin kirjasto
3 min readJun 3, 2021

--

Timothy C. May

Kryptoanarkian haamu kummittelee modernissa maailmassa.

Tietokoneteknologia tarjoaa yksilöille ja ryhmille mahdollisuuden viestiä ja olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa täysin anonyymisti. Kaksi henkilöä voi viestiä, harjoittaa liiketoimintaa ja neuvotella sähköisiä sopimuksia tietämättä koskaan toisen todellista nimeä tai oikeudellista henkilöllisyyttä. Verkoissa tapahtuvaa vuorovaikutusta ei voi jäljittää salattujen datapakettien laajamittaisen uudelleenreitityksen ja sellaisten suojattujen boksien avulla, jotka toteuttavat kryptografisia protokollia lähes täydellisellä varmuudella kaikenlaista väärentämistä vastaan. Maineella on keskeinen merkitys, ja se on paljon tärkeämpää kaupankäynnissä kuin edes nykyiset luottoluokitukset. Tämä kehitys muuttaa täysin valtiollisen sääntelyn luonnetta, mahdollisuuksia kantaa veroja ja valvoa taloudellista vuorovaikutusta, mahdollisuuksia pitää tiedot salassa ja jopa luottamuksen ja maineen luonnetta.

Tämän vallankumouksen teknologia — ja siitä tulee varmasti sekä yhteiskunnallinen että taloudellinen vallankumous — on ollut olemassa teoriassa jo viime vuosikymmenen ajan. Menetelmät perustuvat julkisen avaimen salaukseen, sisällön paljastamattomuuteen perustuviin todentamisohjelmistojärjestelmiin ja erilaisiin vuorovaikutus-, todentamis- ja varmistusohjelmistoprotokolliin. Tähän asti huomio on kiinnittynyt Euroopassa ja Yhdysvalloissa järjestettyihin akateemisiin konferensseihin, joita Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA valvoo tarkasti. Mutta vasta viime aikoina tietoverkot ja pöytätietokoneet ovat kehittyneet niin nopeasti, että ideat ovat käytännössä toteutettavissa. Seuraavat kymmenen vuotta tuovat mukanaan riittävästi lisää nopeutta, jota ideat ovat taloudellisesti toteuttamiskelpoisia ja periaatteessa pysäyttämättömiä. Suurnopeusverkot, ISDN, väärentämissuojatut boksit, älykortit, satelliitit, ku-band-lähettimet, erittäin nopeat tietokoneet ja nyt kehitteillä ovat salaussirut ovat eräitä mahdollistavista teknologioista.

Valtio tietenkin yrittää hidastaa tai pysäyttää tämän teknologian leviämisen vedoten kansalliseen turvallisuuteen, huumekauppaan ja veronkiertoon sekä pelkoon yhteiskunnallisesta hajoamisesta. Monet näistä huolenaiheista ovat perusteltuja: kryptoanarkia mahdollistaa kansallisten salaisuuksien vapaan kaupan sekä laittoman ja varastetun aineiston kaupan. Anonyymit tietokoneistetut markkinat mahdollistavat jopa murhaamisen ja kiristyksen kaltaiset vastenmieliset markkinat. Erilaiset rikolliset ja ulkomaiset vaikuttajat tulevat olemaan CryptoNetin aktiivisia käyttäjiä. Tämä ei kuitenkaan pysäytä kryptoanarkian leviämistä.

Aivan kuten kirjapainotaito muutti ja vähensi keskiaikaisten kiltojen ja valtaapitävien valtaa, myös kryptomenetelmät muuttavat perusteellisesti yritysten luonnetta ja hallitusten kykyä puuttua taloudelliseen toimintaan. Yhdessä kehittyvien informaatiomarkkinoiden kanssa kryptoanarkia luo likvidit markkinat kaikelle aineistolle, joka voidaan muuttaa sanoiksi ja kuviksi. Aivan kuten piikkilangan kaltainen näennäisen yksinkertainen keksintö teki mahdolliseksi laajojen maa- ja karjatilojen aitaamisen lännen rajaseuduilla, niin samalla käsityksemme maasta ja omistusoikeuksista muuttuivat ikuisiksi ajoiksi. Aivan samalla tavoin näennäisen yksinkertaisesta jonkin salaperäisen matematiikan haaran piirissä tehty keksintö on piikkilankaleikkuri, joka purkaa piikkilangan aineettoman omaisuuden ympäriltä.

Nouskaa, teillä ei ole mitään muuta menetettävää kuin piikkilanka-aitanne!

Käännös Timothy C. Mayn (1951–2018) vuonna 1988 kirjoittamasta “The Crypto Anarchist Manifesto”.

May oli amerikkalainen ohjelmisto- ja laitekehittäjä, monipuolinen kirjoittaja ja kryptoanarkistisen liikehdinnän perustajahahmoja. Hän oli kyberpunkkariliikkeen tärkeimpiä aatteellisia moottoreita aina 1990-luvun alusta 2000-luvun alkuun. Hän perusti 1990-luvun alussa yhdessä Eric Hughesin ja John Gilmoren kanssa Cypherpunks-postituslistan. May ymmärsi jo hyvin varhaisessa vaiheessa yksityisyyden ja nimettömyyden merkityksen digitaalisella aikakaudella.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.