Kryptosuvereniteetti

Kryptografian suvereeni valta teknologisella aikakaudella

Thomas Brand
Brandin kirjasto
5 min readFeb 25, 2020

--

Kuvalähde: Markus Spiske / Unsplash

[Emme löydä kryptografialla ratkaisua poliittisiin ongelmiin.] Voimme kuitenkin voittaa merkittävän kilpailun asevarustelussa ja saavuttaa uuden vapauden alueen useiden vuosien ajaksi. Hallitukset kykenevät leikkaamaan keskitetysti hallittavien Napsterin kaltaisten verkkojen päät, mutta puhtaat Gnutellan ja Torin kaltaiset vertaisverkot näyttävät pärjäävän.

Satoshi Nakamoto, 7.11.2008

Hobbesin Leviathan

Tämä on yksi harvoista poliittista kommenteista, jonka tuntematon Bitcoinin kehittäjä Satoshi Nakamoto tarjosi. Tämä Satoshin lainaus näyttää viittaavan Michael Foucaultin kuuluisaan poliittiseen kuvaukseen suvereenin vallan luonteesta ja sen toiminnasta. Tässä on koko lainaus:

Suvereeni, laki ja kieltäminen muodostivat vallan representaatiojärjestelmän, jota laajennettiin myöhemmällä aikakaudella oikeusteorioissa: poliittinen teoria ei ole koskaan lakannut olemasta tämän suvereenin persoonan riivaamia. Tällaiset teoriat kiertelevät kuitenkin edelleen suvereniteetin ongelmaa. Tarvitsemme kuitenkin poliittisen filosofian, jota ei rakenneta suvereniteetin ongelman eikä täten lain ja kieltämisen ongelmien ympärille. Meidän on katkaistava kuninkaan pää. Poliittisessa teoriassa tätä ei ole vielä tehty.

Michel Foucault, Power: The Essential Works of Michel Foucault 1954–1984

Satoshi näki, että kypherpunkeilla oli poliittinen filosofia, jonka juuret olivat anarkismissa ja heidän poliittinen filosofiansa ei nojannut perinteiseen suvereniteettiin, lakiin tai kieltämiseen valtajärjestelmän luomiseksi. Sen sijaan kypherpunkit kirjoittivat koodia, käyttivät salaustekniikkaa ja rakensivat järjestelmiä, jotka eivät tarvitse samaa fyysistä voimaa tai hallintaoikeuksia kuin mitä nykyajan lainsäädäntö tarvitsee täydentääkseen oikeusjärjestelmiensä valtaa. Kypherpunkit ottivat erittäin himotut sotilassalaisuudet ja sotavälineet käyttöönsä. He hakkeroivat niistä henkilökohtaisen ja taloudellisen vapauden työkaluja, joita kuka tahansa voi käyttää. Kypherpunkit toivat maailmaan uudenlaisen suvereniteetin muodon: kryptosuvereniteetin.

Kryptosuvereniteetti on Kyberavaruuden itsenäisyysjulistuksessa yli kaksikymmentä vuotta sitten kirjoitetun täyttymys:

Teillä ei ole yksinvaltaa siellä, missä me kokoonnumme.

Meillä ei ole valittua hallitusta, ja tuskin meille sellaista tuleekaan, joten en puhuttele teitä sen suuremmalla auktoriteetilla kuin sillä, millä vapaus itsessään aina puhuu. Julistan rakentamamme globaalin sosiaalisen tilan olemaan luonnollisesti vapaa niistä tyrannioista, joihin tahdotte meidät määrätä. Teillä ei ole moraalista oikeutta hallita meitä, eikä sellaisia pakkokeinoja, joita meillä olisi todellista syytä pelätä.

John Perry Barlow, Kyberavaruuden itsenäisyysjulistus (1996)

Kryptosuvereniteetti on henkilökohtaista valtaa, taloudellista vapautta ja poliittinen praxis, joka ilmenee bitcoinissa suoraan, krypto-omaisuudessa yleensä ja internetissä laajalti. Jokaisella yksittäisellä ihmisellä on valtaa — riippumatta heidän syntymäpaikastaan, vauraudestaan tai uskontunnustuksestaan — päättää asettaa taloudelliset, sosiaaliset ja poliittiset oikeutensa uuteen digitaaliseen yhteisvaurauteen, joka on loukkaamaton ja minkä tahansa ja kaikkien hallitusten vallan ulkopuolella. Vain koodi on suvereeni. Tästä ei ole poikkeuksia.

“Jos vallankumoukset ja kapinat vastaavat lakeja säätävää valtaa, toisin sanoen väkivaltaa, joka luo ja muodostaa uuden lain, jotta voimme ajatella puhtaasti purkavaa valtaa, meidän on kuviteltava täysin muita strategioita, joiden määritteleminen on tulevan politiikan tehtävä. Valta, joka vain väkivaltaisesti kukistettiin, nousee jälleen toisessa muodossa, pysyvässä, väistämättömän dialektisen lakeja säätävän vallan ja lakeja ylläpitävän vallan välisenä dialektiikkana, väkivallasta, joka tekee lain ja sitä säilyttävän väkivallan.

Giorgio Agamben, Agamben and Law

Osallistumalla täysin erilaiseen “lakistrategiaan”, joka luopuu tyystin auktoriteetista, kieltämisestä, ja mikä tärkeintä, väkivallasta, kryptovaluutat luovat aivan uudenlaisen yhteiskuntasopimuksen muodon kryptosuvereniteetin kautta. Kryptovaluutta kääntää suvereenin vallan maksiimin päälaelleen. Thomas Hobbes on De Civessä todennut: ”auctoritas, non veritas facit legem“ eli auktoriteetti, ei totuus, luo legitimiteetin. Kryptosuvereniteetti toteaa: ”veritas, non auctoritas facit legem“ eli totuus, ei auktoriteetti, luo legitimiteetin. Kieltäytymällä auktoriteetista, vastineeksi siitä, että totuus saa legitimiteettinsä kryptografiasta, syntyy uusi valtajärjestelmä.

Sorrettujen perinne opettaa meille sen, että “poikkeustila”, jossa elämme, on sääntö. Meidän on muodostettava tätä vastaava käsitys historiasta. Silloin käy selväksi, että edessämme oleva tehtävä on todellisen poikkeustilan aikaansaaminen; se parantaisi asemaamme taistelussa fasismia vastaan.

Walter Benjamin, On the Concept of History [*]

Me maailman ihmiset ja internetin ensimmäiset kansalaiset tunnustamme asemamme taistelussa maailmanlaajuista fasismia ja jatkuvaa poikkeustilaa vastaan, jossa elämme. Ymmärrämme pohjakosketuksen kokeneiden historian ja “poikkeustilan”, joka aina oikeuttaa Toisen taloudellisen alistamisen, yhteiskunnallisen syrjäytymisen ja lopulta biologisen likvidoinnin.

Ymmärrämme, että maailmassa, joka on alistunut poliitikkojen ja voitontavoittelijoiden korruptiolle ja ahneudelle, tehokkain käytössämme oleva väline on taloudellinen valtamme. Mahdollisuus allokoida varallisuuttamme kryptovaluuttojen yhteismaahan on todellinen poikkeustila. Vain se yksin voi rikkoa koko turmeltuneen korruptoituneen valtajärjestelmän, jota kutsumme laiksi. Vain totalitaarisessa ja yhteiskunnallisessa valvontajärjestelmässä vaurauden ja yksityisyyden ottamisesta omiin käsiin tulisi vallankumouksellinen teko.

Ymmärrämme, että riistämällä valtiolta ja sen pankkiliittolaisilta heidän elämänvoimansa — rahan hallinnan ja katseen vallan — saamme aikaan todellisen poikkeustilan; yleislakko heidän fiatiksi kutsuttua verirahaansa vastaan. Tämä käsitys historiasta, joka ottaa huomioon kaikkien aikojen suurimmat ryöstöt, joka tehtiin valtion ja heidän pamputtavien kätyriensä valppaiden silmien alla. Kieltäytymällä osallistumasta inhottavaan korruptoituneeseen fiat-rahajärjestelmään, särkyneeseen oikeusjärjestelmään ja yhteiskunnalliseen valvontajärjestelmään; ja päättämällä sijoittaa vaurautemme niiden vallan ulottumattomissa oleviin kryptojärjestelmiin; olemme oppineet, että voimakkain poliittisen valtamme muoto on taloudellinen valta.

Kryptovaluutan tavoitteena ei ole luoda uudenlaista suvereniteettia, lakia ja kieltämistä vain, jotta kävisimme läpi uuden lain tuhoavan ja lain luovan väkivaltaisen heilahduksen. Tavoitteena on pohjimmiltaan vapautua perinteisistä suvereenin vallan, lain ja niihin sisältyvistä väkivallan muodoista, jotta voimme luoda jotain parempaa ja paremmin ajallemme sopivaa. Krypton avulla suvereenista päätöksestä tulee yksin yksilöiden valinta. Koodi takaa ja vakuuttaa itsensä kryptografisin todistein, mikä yksin tekee siitä suvereenin.

Poikkeuksia ei ole.

Aivan kuten Jumala vastustaa kaikissa sfääreissä myyttiä, jumalallinen kohtaa myyttisen väkivallan. Ja jälkimmäinen muodostaa kaikissa suhteissa sen antiteesin. Jos myyttinen väkivalta on lainsäätämistä, jumalallinen väkivalta tuhoaa lakia; jos ensin mainittu asettaa rajat, jälkimmäinen tuhoaa ne rajattomasti; jos myyttinen väkivalta tuo heti syyllisyyttä ja kostoa, jumalallinen voima vain karkottaa; jos ensin mainittu uhkaa, jälkimmäinen iskee; jos ensimmäinen on verinen, jälkimmäinen tappaa verta vuodattamatta.

Walter Benjamin, Critique of Violence

Kieltämällä sen, että fyysisen vallan voimalla on mitään tekemistä “lain” sopimusperusteisen toimeenpanon kanssa lohkoketjujärjestelmissä, kryptovaluutat irtautuvat tyystin perinteisistä suvereniteetin, lain ja kieltämisen muodoista. Krypto luo uuden, uudenlaisen suvereniteetin muodon kryptografisten järjestelmien avulla, jotka eivät tarvitse minkäänlaista fyysistä voimaa niiden tukemiseksi — pelkkä koodi yksin riittää. Tämä saa perinteiset suvereenit valtajärjestelmät kaatumaan salausteknisten järjestelmien edessä, koska niissä ei ole jalansijaa fyysisen voiman käyttämiseksi. Kryptosuvereniteetti antaa jokaiselle ihmiselle uusia mahdollisuuksia päättää asettaa taloudellinen, yhteiskunnallinen ja poliittinen valtansa uuteen kryptoyhteisöön, jossa järjestelmän sääntöjä ei voida koskaan peukaloida tai rikkoa; toisin kuin kaikissa nykyajan suvereenin lain muotojen kohdalla. Kryptosuvereniteetti on vastikään syntynyttä poliittista valtaa, joka on jokaisen ihmisten käytettävissä kieltäydyttäessä valtiovallan rikkomuksista ja loukkauksista. Se antaa ihmisille mahdollisuuden luopua näistä vanhentuneista järjestelmistä ja sen sijaan rakentaa jotain parempaa yhdessä kryptografian kanssa.

Eräänä päivänä ihmiskunta leikkii aivan kuten lapset leikkivät hylätyillä esineillä. Tarkoituksena ei ole palauttaa niitä kanoniseen käyttöön, vaan vapauttaa [ihmiskunta] siitä ikuisiksi ajoiksi.

Giorgio Agamben, State of Exception

Suomennos Erik Casonin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “Crypto-Sovereignty: The sovereign power of cryptography in the technological age”. Artikkeli on julkaistu alun perin Mediumissa 15.2.2019.

Cason on kryptoanarkisti ja filosofi, jonka kirjoituksia voit lukea mm. Crypto Sovereignty -verkkosivuilta.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.