Laskentateho ja puoliintuminen

Marty’s Ƀent -uutiskirje #665

Thomas Brand
Brandin kirjasto
4 min readFeb 22, 2020

--

Laskentatehon kehitys viimeisimmän hintahuipun jälkeen

Aloitetaan viikko puhumalla hieman louhinnasta, kummajaiset. Louhinta on Marty-sedän mielestä yksi Bitcoinin tärkeimmistä, unohdetuimmista ja vähiten ymmärretyistä näkökohdista. Monet Bitcoinin herätyksen vanavedessä syntyneet huijaukset keskittyvät yleensä sellaisiin asioihin, kuten “hallintoon”, “kehityskannustimiin”, “hajautettu finanssimaailma” (engl. DeFi, decentralized finance) ja joukko muita taikasanoja, jotka ovat kiinnittäneet tietämättömien noobien huomion.

Nämä Bitcoinin hengessä tehdyt huijaukset aliarvioivat merkittävästi fyysisen infrastruktuurin vakavan merkityksen, joka on rakennettava sen ohjelmiston rinnalla, joka sanelee näiden protokollien toiminnan turvallisuuden ja pitkän aikavälin elinkelpoisuuden varmistamiseksi. Ne, jotka keskittyvät protokollan parissa työskentelevien kehittäjien määrään, “hajautettuihin rahoituspalveluihin” lukittujen varojen määrään ja varantotodisteeseen pohjautuvan konsensuksen turvallisuuteen, paneutuvat kuitenkin väärään asiaan. Bitcoinin suurin innovaatio oli tarjota maailmalle työntodistemekanismi, jossa on keino toteuttaa vaikeudensäätö.

Tämä innovaatio varmistaa, että lohkojen tuotanto on kallista. Siksi luodaan erittäin suuri kannustin niille, jotka kuluttavat rahaa lohkojen tuottamiseen, toimimaan tavoilla, jotka edesauttavat louhijoita jatkuvasti noudattamaan täysien solmujen saneleman konsensuksen mukaisia sääntöjä. Jos lohkotuotanto ei ole kallista tai sitä voidaan helposti muunnella dumppaamalla iso määrä pääomaa järjestelmään, jonka ainakin varantotodistejärjestelmä mahdollistaa, niin hyökkäyskustannukset tällaista vastaan vähenevät huomattavasti. Tämä vallankumous riippuu yhtä paljon laitteista/infrastruktuurista kuin ohjelmistosta. Muistakaahan kummajaiset, että tällä kaikella voi olla toimintajärjestys.

Kaiken tämän sanottuna teidän Marty-sedällenne on ilmiselvää, että Bitcoin on kaikkein vakain ja vahvin protokolla tarvittavan infrastruktuurin rakentamiseksi. Tämä käy ilmi yllä ja alla olevista kaavioista.

Louhintalaitteiden kehitys vuoden 2017 loppuun asti

Tämän päivän uutiskirjeen yläosassa oleva kaavio korostaa mieletöntä laskentatehon määrää, joka on tullut markkinoille edellisen joulukuussa 2017 saavutetun hintahuipun jälkeen. Laskentateho on kasvanut siitä lähtien noin kahdeksankertaiseksi eli kasvanut noin 15 eksahashista per sekunti yli 120 EH:iin sekunnissa kahden vuoden aikana. Tämän kappaleen yläpuolella heti oleva kaavio korostaa erikoistuneissa louhintalaitteissa tapahtuneita edistysaskeleita. Nämä laitteet on valmistettu, jotta bitcoinien louhinta olisi mahdollisimman tehokasta.

Kaavio luotiin vuonna 2017, jonka jälkeen olemme nähneet merkittäviä edistysaskeleita bitcoinin louhinnassa käytettävissä ASIC-laiteissa. Nykyään kahdeksan ja seitsemän nanometrin ASIC:it ovat markkinoiden tehokkaimpia. Jyrinä 5 nanometrin ASIC:eista on mahdollista seuraavien kahden tai viiden vuoden aikana.

On erittäin mielenkiintoista nähdä, miten laskentateho ja vaikeus reagoivat lähestyvään välittömään lohkotuen puoliintumiseen, jonka on määrä tapahtua huhtikuun loppupuolella tai toukokuun alussa.

Näin laskentateholle kävi ensimmäisen puoliintumisen jälkeen marraskuun 2012 lopulla:

Laskentateho vuoden 2012 puoliintumisen aikoihin

Ja näin tapahtui viimeisimmän puoliintumisen jälkeen heinäkuussa 2016:

Laskentateho vuoden 2016 puoliintumisen aikoihin

Vuoden 2012 puoliintumista seurasi noin 33 prosentin lasku laskentatehossa, tasavaihe muutaman kuukauden ajan ja sitten laskentateho nousu alkoi helmikuun alussa vuonna 2013. Jos tarkastellaan yllä olevaa kaaviota, jossa on sininen viiva, tämä lasku johtui todennäköisesti siitä, että merkittävää (julkista) louhintateknologian kehitystä ei ollut tapahtunut sitten vuoden 2011 puolivälin jälkeen. Helmikuussa 2013 alkanut hajautustehon kasvu oli luultavasti yhdistelmä bitcoinin hinnannoususta kohti paikallista 230 dollarin hintahuippua saman vuoden huhtikuussa ja sitä, että uudet tehokkaammat ASIC:it tulivat markkinoille samoihin aikoihin. Tämä osoittaa minulle, että louhintatoiminnan innovaatioiden puutteet vuoksi 2012 puoliintumisen aikoihin, monet louhijat sammuttivat koneesta, koska ne olivat epätehokkaita ja niiden pyörittäminen oli kannattamatonta.

Vertaa tätä laskentatehossa tapahtuneeseen reaktioon vuoden 2016 puoliintumisen jälkeen, jossa laskentateho laski hieman ja tasaantui hetkellisesti ennen kuin jatkoi marssiaan ylöspäin. Kiinnostavaa kyllä, bitcoinin hinta laski muutaman kuukauden ajan viimeisen puoliintumisen jälkeen. Jos minun pitäisi arvata, ASIC-laitteiden eteneminen kohti 16 nanometriä tässä vaiheessa antoi louhijoille mahdollisuuden jatkaa liiketoimintaansa, vaikka bitcoinin hintakehitys pysyi verrattain tasaisena puoliintumista seuraavina muutamana kuukautena.

Mitä tämä tarkoittaa tulevan puoliintumisen kannalta? En ole aivan varma, mutta tiedämme muutamia asioita. Louhinnasta on tullut PALJON tehokkaampaa viimeisen puoliintumisen jälkeen. Bitman S9 tuli markkinoille vuoden 2016 puolivälissä ja ne ovat nykyäänkin käytössä. Ne eivät kuittenkaan ole kovin kannattavia, ellei sinulla ole käytössäsi ilmaista energiaa. Viimeisen viiden kuukauden aikana olemme saaneet Whatsminerin M20-louhintalaitesarjan ja viimeisimmän Bitmainin S17-sarjan, jotka ovat tällä hetkellä markkinoiden tehokkaimpia bitcoin-louhintalaitteita.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tappiota nämä louhijat tekevät väistämättömästä S9-louhintalaitteiden poistumisesta. S9-laitteet ovat edelleen käytössä, mutta lohkopalkkio puolittuu pian. Tulevatko tehokkaimmat louhijat markkinoille riittävän nopeasti? Tämä jää nähtäväksi.

Kiitos, että luit tämän satunnaisen paasauksen, joka kehittyi kirjallisista rikkaruohoistani

Viimeinen ajatus…

Buzzfeed on roskaa.

Suomennos Marty Bentin (Twitter) uutiskirjeestä “Issue #665: Hash Rate and the Halving”. Uutiskirje ilmestyi 3.2.2020.

Marty Bent on tunnettu amerikkalainen bitcoinaaja ja hänet tunnetaan parhaiten Marty’s Ƀent -uutiskirjeestään ja Tales from the Crypt -podcastistaan.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.