Likviditeetin triumviraatti

Nik Bhatian essee

Thomas Brand
Brandin kirjasto
5 min readJan 30, 2020

--

Bitcoin on samaan aikaan sekä digitaalista kultaa että digitaalinen velkasitoumus. Bitcoinilla on kaikki maailman seuraavan riskittömän omaisuusluokan ominaisuudet.

Kiitos @LuchoPoletti kuvasta

Johdanto

Yhdysvaltain joukkovelkakirjat, kulta ja bitcoin toimivat maailmanlaajuisen likviditeetin kolmiliittona eli triumviraattina. Ne ovat vahvoja turvasatamaomaisuutta, joka suojaa omistajiaan erittäin velkaantuneen luottopohjaisen rahajärjestelmän riskeiltä. Yli 300 biljoonan rahoitusvaroista vain 32 biljoonaa dollaria on ohjattu tähän turvallisuuden ja likviditeetin turvajärjestelmään.

Bitcoin on saavuttanut hämmästyttävän yhden prosentin markkinaosuuden triosta vain kahdeksan vuotta syntymänsä jälkeen , mutta tämä oli vain vilaus tulevaisuudesta. Seuraavassa vaiheessa bitcoin liikkuu kohti kullan yhdeksän biljoonan dollarin markkinaosuutta ja täyttää tehtävänsä digitaalisena kultana. Sen jälkeen bitcoin muuttuu digitaaliseksi Yhdysvaltain velkasitoumukseksi ja korvaa niiden aseman riskittömänä omaisuusluokkana ennen kuin se lopulta saavuttaa aseman maailman varantovaluuttana. Dollarin korvaaminen maailman varantovaluuttana on kunnianhimoinen tavoite, mutta se tapahtuu vain bitcoinin velkasitoumusmaisen luonteen sivutuotteena.

Kulta oli dollarin legitimiteetin lähde

Kulta on ensimmäinen likvidi globaali omaisuuslaji. Se on vuosituhansia vanha. Yhdysvaltain dollarin kultaperusteisuus 1900-luvun aikana antoi sille sen legitimiteetin, joka huipentui vuonna 1944 solmittuun Bretton Woodsin sopimukseen, jossa maailman johtavat valitsivat dollarin maailman varantovaluutaksi. Vaikka kulta ei enää virallisesti ole maailman rahoitusjärjestelmän perusta, niin keskuspankit pitävät silti yhä edelleen hallussaan turvasatamana luultavaksi vakuutuksena dollarijärjestelmän romahdusta vastaan. Nykyisin keskuspankeilla on hallussaan yli biljoonan dollarin euron arvosta.

Bretton Woods, New Hampshire, 1944

Dollarit kohtaavat eurodollarit

1950-luvulla Euroopassa syntyi uusi dollari nimeltään eurodollari. Se on arvo-osuusmuotoinen dollari helpottamaan pankkien välisen rahaliikenteen selvittämistä Yhdysvaltojen ja Yhdysvaltain keskuspankkijärjestelmän ulkopuolella. Eurodollarin käytön suosion kasvun myötä Lontoon, Zürichin, Montrealin ja Tokion pankit saivat valtuudet luoda kansainvälisen selvitys- ja toimitusvaluutan kaiken sääntelyn ulkopuolella. Vuoteen 1971 mennessä dollarien liiallinen lunastaminen kullaksi oli tyhjentänyt Yhdysvaltain kultavarannot. Yhdysvallat päätti — suojatakseen hallussaan olevia kultaomistuksia — lopettaa kaikki dollarien vaihtamisen kultaan ja purkaa dollarin ja kullan välisen suhteen. Presidentti Richard Nixonin hallituksen päätöksen myötä dollari menetti virallisesti kultatakeensa. Dollari kuitenkin nautti yhä edelleen globaalien rahoitustoimijoiden luottamuksesta perimmäisenä laskenta- ja tiliyksikkönä.

Velkasitoumuksia, ei dollareita

Dollareilla ei enää ollut turvanaan riskitöntä omaisuutta, joten miten sijoittajat tallettavat dollarivarannot turvalliset? Pankkitalletukset ovat pääosin lainoja pankeille, ja niihin liittyy kohtuuttoman suuri vastapuoliriski. Dollarisetelien nostaminen rekkalasteittainkaan ei myöskään ole mahdollista, eivätkä setelit ole enää vaihdettavissa muuhun kuin vastaaviin dollariseteleihin. Talletukset ja käteinen eivät yksinkertaisesti ole miellyttäviä sijoituskohteita riskiä kaihtaville. Ratkaisu ja pääomamarkkinoiden taipumus on ostaa Yhdysvaltain valtiovarainministeriön liikkeeseen laskemia velkasitoumuksia (23 biljoonan dollarin markkinat) dollarien turvalliseksi varastoimiseksi.

Dollari menettää identiteettinsä

Vuodesta 1971 vuoteen 2007 pankit ottivat täyden määräysvallan dollarista, hämärsivät sen identiteettiä ja rakensivat sen päälle luontaisesti epävakaan rahoitusjärjestelmän. Eurodollarit kasvoivat sekä tarjonnaltaan että hienostuneisuudeltaan. Pankit lopettivat ottolainaukseen perustuvan rahoituksen; sen sijaan ne käyttivät Yhdysvaltain velkasitoumuksia vakuutena lainatakseen arvo-osuusdollareita toinen toisiltaan. Pankkitoimilupa ja Yhdysvaltain velkasitoumukset antoivat yhdessä vallan ja voiman luoda näennäisesti rajattoman määrän rahaa, jonka seurauksena rahan määritelmästä tuli jo itsessään hyvin hämärä. Dollari menetti muinaisen identiteettinsä vaatimuksena kultaan ja siitä tuli puhtaasti pankkijärjestelmän vastuu eli käytännössä lainaa jo muutenkin velkaantuneen rahoitusjärjestelmän rahoittamiseksi. Dollarien sijaan velkasitoumuksista tuli globaalisti halutuin omaisuusluokka paitsi Yhdysvaltojen hallituksen vastapuoliriskin vähäisyyden, mutta myös siksi, että velkasitoumukset mahdollistivat lähes rajattoman rahan luonnin. Pankit käyttivät Yhdysvaltojen velkasitoumuksia, eivät dollareita, riskittömänä omaisuuslajinaan, perusvakuutenaan ja ensisijaisena keinona saada lisää vipuvaikutusta eli velkaa.

Dollarijärjestelmä rikkoutuu vuonna 2007

Vuonna 2007 pankit kohtasivat rahoituspaineita. Perinteinen vakuudellinen lainananto heikentyi, eivätkä pankit kyenneet enää siirtämään erääntyviä velkojaan eteenpäin. Pankit luottivat kykyynsä jatkuvasti laskea liikkeelle uutta velkaa, ja kun luottamus niihin horjui, niin myös niiden vakavaraisuus.

Vuosikymmenien ajan dollarien ja eurodollarien suhde oli varsin suoraviivainen: Yhdysvaltain keskuspankin yön yli -korko ja LIBOR, kunkin dollarityypin korko, heijastivat enimmäkseen toisiaan. Elokuussa 2007 LIBOR kuitenkin nousi korkeammalle kuin Yhdysvaltain keskuspankin yön yli -korko, joka oli merkki eurodollarijärjestelmän äkillisestä luottoriskistä. Jälkikäteen tarkastellessa ongelma ei ollut äkillinen: pankit eivät enää lainanneet toisilleen, koska maailmanlaajuinen dollarijärjestelmä oli saavuttanut käännekohdan. Tämä korkoero ennusti myöhempää voimakkaasti kasvaneen dollarirahoitusvajeen ja pankkien kaatumiset. Usean vuosikymmenen ajan tapahtunut rajoittamaton rahan luominen oli rikkoutunut peruuttamattomasti.

Vuonna 2008 Yhdysvaltain keskuspankki pelasti maailman lisäämällä massiiviset määrät likviditeettiä koko järjestelmään. Se päätti olla erottelematta dollari- ja eurodollarimääräisiä velkoja ja heitti pelastusrenkaan mille tahansa pankille tai keskuspankille, joka tarvitsi varantoja Yhdysvalloissa ja valuutanvaihtosopimuksia ulkomailla. Yhdysvaltain velkasitoumusten tarjoaman turvallisuuden ja likviditeetin kysyntä kasvoi nopeasti, kun niistä tuli maailman turvasatama. Velkasitoumukset vangitsivat koko maailman dollarin nimellisarvoon, vaikka dollarin pitkän aikavälin pysyvyys maailman varantovaluuttana oli kiistatta kyseenalaistettu.

Pysyvä häiriötila

Rahoitusjärjestelmä sairastaa kroonista sairautta, joka ei katoa mihinkään. Dollari ei ole enää yksinomaan Yhdysvaltain kansallinen valuutta, jonka laskee liikkeelle Yhdysvaltain keskuspankki. Sen sijaan dollari on kansainvälinen pankkiliiketoiminnan väline, jolla ei ole rajoja, muotoa tai kykyä ylläpitää itseään. Järjestelmä rapistuu, kun pankkien väliset velvoitteet aiheuttavat toistuvia likviditeettiongelmia vipuvaikutusta hyödyntävien omaisuuserien haltijoille. Pankit päättävät olla myöntämättä vakuudellista likviditeettiä muille pankeille edes silloin, kun vakuutena on Yhdysvaltain velkasitoumuksia. Tämä on äärimmäinen varoitus, sillä se on merkki siitä, että pankit eivät enää luota toisiinsa. Lisäksi Yhdysvaltain keskuspankki aina pelastaa järjestelmän viime käden lainottajana, jonka vuoksi pankeilla ei ole oikeastaan mitään syytäkään tarjota likviditeettiä toisilleen. Yhdysvaltain keskuspankin vakiovastaus on luoda dollarimääräisiä pankkivarantoja, mutta tämä ei poista pankkien välisen luottamuksen hajoamisen ydinongelmaa. Yhdysvaltain keskuspankki tarjoaa vain puudutusainetta, joten kuoleman kielissä oleva potilas pysyy hengissä niin kauan kuin mahdollista.

Bitcoin on digitaalista kultaa ja digitaalinen velkasitoumus

Minne olemme matkalla? Bitcoiniin. Sen ohjelmistoon on kaiverrettu “kansleri toisen pelastuspaketin partaalla” — tyylikäs ratkaisu pankkijärjestelmämme painajaismaiseen tilaan. Bitcoin on kullan tavoin haltijaomaisuutta, velkasitoumusten tavoin riskitöntä omaisuutta ja dollarin tavoin valuuttaa, joka nousee vanhan rahoitusjärjestelmän rinnalle parin seuraavan vuosikymmenen aikana. Bitcoin on seuraavan rahoitusjärjestelmän infrastruktuuri.

Alkuperäinen sanomalehtiartikkeli, johon Bitcoinin alkulohkossa viitataan.

Kulta ja bitcoin ovat molemmat niukkoja omaisuuseriä ilman vastapuoliriskiä, mutta Bitcoinin digitaalinen lopullinen toimitustoiminnallisuus antaa sille valtavan edun kultaan nähden tulevien vuosikymmenien aikana. Bitcoin ei ole pelkästään digitaalista kultaa, vaan se on samalla myös digitaalinen velkasitoumus. Bitcoin on kaikista digitaalisista varoista irrallinen turvasatama siinä missä Yhdysvaltain velkasitoumukset ovat turvasatama kaikista muista dollarimääräisistä varoista. Bitcoinia käytetään johdannaissopimusten vakuutena aivan kuten velkasitoumuksia käytetään. Mutta bitcoinissa ei ole vastapuoliriskiä tai velkasitoumuksiin liittyvää tarjonnan vaihtelevuutta, joten se on täydellisen valmis tulevaan kilpailuun.

Bitcoin tulevaisuuden riskitön omaisuuserä

Bretton Woodsin vastustaminen

Bretton Woodsin rahajärjestelmä vahvisti dollarin maailman varantovaluutaksi vuonna 1944, mutta seuraavaa rahajärjestelmää ei määritellä valtioiden välisellä sopimuksella. Bitcoinin polku maailman varantovaluutaksi tapahtuu yksi omaisuudenhaltija kerrallaan. Alkuvaiheen Salamaverkon ansiosta Bitcoin tarjoaa nyt myös välittömästi toimitetun valuuttatoiminnallisuuden siinä jo alun alkaen olleen hitaamman toimitustoiminnallisuuden lisäksi. Tällaista ominaisuutta ei ole velkasitoumuksilla tai kullalla. Mutta bitcoinin markkina-arvon on ensin kasvettava useiden biljoonien arvoiseksi omaisuuseräksi, jotta se voisi todella kilpailla velkasitoumusten ja kullan kanssa omaisuusluokkana.

Epävarmuus edellyttää likviditeettiä

Sijoittajat haluavat pitää hallussaan riskitöntä omaisuutta, kun edessä on geopoliittisia ja taloudellisia epävarmuuksia. Näiden omaisuuserien likviditeetin turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää, kun muihin omaisuusluokkiin kohdistuu nykypäivän finanssimaailmassa niin yleisesti lisääntyneitä tuottoriskejä ja likviditeetin heikentymistä. Tällä dollarijärjestelmän haurauden aikakaudella likviditeetin triumviraatti hallitsee. Sijoittajat hakevat taloudellista turvallisuutta, jonka vuoksi velkasitoumuksiin, kultaan ja bitcoiniin kohdistuu voimakasta ja jatkuvaa kysyntää.

Aloita tästä ja tästä matkasi eurodollarin kaninreikään.

Suomennos Nikhil “Nik” Bhatian (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “The Triumvirate of Liquidity”. Artikkeli on julkaistu alun perin Mediumissa 6.11.2019.

Bhatia työskentelee bitcoin-maksamiseen erikoistuneen OpenNoden ja sijoitustutkimusyhtiö Tantra Labin tutkimusstrategina. Hän toimii myös Etelä-Kalifornian yliopiston Marshallin kauppakorkeakoulun rahoituksen ja liiketaloustieteen dosenttina.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.