Mistä bitcoin tuli?
Nik Bhatian essee
Bitcoin oli vastaus vuoden 2008 talouskriisiin
Lokakuussa 2008 maailma koki rahoituspaniikin, joka lähes laukaisi kymmenien maailmanlaajuisesti toisiinsa kytkeytyneiden megapankkien romahduksen. Keskuspankit ja hallitukset vastasivat luomalla rahaa näennäisen rajattomalla nopeudella. Muutamaa viikkoa myöhemmin, 3. tammikuuta 2009, Bitcoin-niminen internet-protokolla syntyi, ja haluan selittää, miten finanssikriisi ei aiheuttanut syntymää, vaan laukaisi sen. Tämä uusi protokolla sisälsi myös uuden samannimisen rahan muodon (₿, BTC, bitcoin).
Poliitikot, hallitukset ja keskusviranomaiset eivät ole mukana rahan luomisessa Bitcoinissa, joka sen sijaan käyttää ohjelmistoa internet-protokollapohjaisen rahan luomiseen. Bitcoinilla on arvoa, koska sen käyttäjät luottavat Bitcoin-protokollan toimivan universaalina verkkovälitteisen arvonsiirron standardina, aivan kuten HTTP:ta käytetään hypertekstin välittämiseen ja STMP:tä sähköpostipalvelimien väliseen viestinvälitykseen. Itse asiassa miljoonat ihmiset käyttävät Bitcoinia säästämisteknologiana ja arvonsiirtoteknologiana. He näkevät sen maailmanlaajuisena verkkovälitteisenä rahan standardina.
Satoshin piilotettu viesti
Satoshi oli ainoa Bitcoinin käyttäjä, kun hän (tai he) käynnisti ohjelmistoprotokollan, eikä Bitcoin-tapahtumia ollut vielä olemassa. Sen sijaan, että lohko olisi täynnä siirtotapahtumia, alkulohkon sisältämä ainut tieto oli 3. tammikuuta 2009 ilmestyneen Financial Times -lehden etusivun otsikko pankkien pelastustoimista finanssikriisin aikana, “Kansleri toisen pelastuspaketin partaalla”. Satoshi ei valinnut tätä otsikkoa sattumalta, vaan välittääkseen viestin: nykyinen rahoitusjärjestelmä romahtaa ilman epäsuoria pelastustoimia — ja Bitcoin voi olla ratkaisu. Bitcoinin suunnitelmassa ei ole keskuspankkia eikä kukaan kykene ohjelmallisesti panemaan toimeen pelastuspaketteja.
Bitcoin-pizzapäivä ja markkina-arvon saavuttaminen
Hieman yli vuosi myöhemmin Bitcoin kasvoi vauvasta taaperoksi, kun verkko sai rahallisen arvon. Bitcoin-kehittäjä Laszlo Hanyecz maksoi 22. toukokuuta 2010 verkkofoorumilla pyörineelle kaverilleen 10 000 bitcoinia kahdesta 25 dollarin arvoisesta Papa John’sin pizzasta. Tuona hetkenä yhden bitcoinin hinta oli noin 0,01 dollaria. Bitcoinin hinta ylitti yhden dollarin rajan vuonna 2011 ja 1000 dollarin rajan vuonna 2013. Tänään, kun kierrossa olevien bitcoinien kokonaismäärä on noin 17,8 kappaletta ja yhden bitcoinin hinta noin 10 000 dollaria, sen markkina-arvo on noin 180 miljardia dollaria.
Bitcoin on nykyään rahaa, koska ihmiset uskovat, että sillä on arvoa, aivan kuten kullalla, kuvataiteella tai millä tahansa valtion liikkeeseen laskemalla valuutalla, jonka takeena on usko sen liikkeeseenlaskijaan. Usko Bitcoiniin perustuu sen kykyyn suorittaa turvallisia ja sensuroimattomia liiketoimia missä ja mistä tahansa, milloin tahansa. Bitcoin saattaa tuntua tuntemattomalta rahalta tänään, mutta samoin oli sähköpostin laita ennen sen laajamittaista omaksumista.
Onko Bitcoinilla edeltäjiä?
Sanoin, että finanssikriisi oli vain Bitcoinin synnyn laukaiseva tekijä, mutta pyrkimykset rakentaa kryptografiaan perustuva digitaalinen raharatkaisu ovat vuosikymmeniä vanhoja. Satoshi mainitsee alkuperäisessä Bitcoinia koskevassa ehdotuksessaan vuosina 1957–2002 kirjoitettuja töitä, tietojenkäsittelytieteen innovaatiot ja kryptografiset rakennuspalikat, jotka ovat Bitcoinin perusta. Satoshi ei keksinyt protokollapohjaista rahaa eikä työntodistusta, mutta löysi tavan kannustaa osallistujia muodostamaan totuuden tilikirjan: Bitcoin-lohkoketjun.
Digitaalisia valuuttoja oli olemassa jo ennen Bitcoinia, mutta niissä oli aina tapahtumat käsittelevä keskusvastapuoli. Satoshin ainutlaatuinen yhdistelmä julkisen avaimen salausta, työntodistusta ja lohkopalkkioita mahdollistivat lopulta hajautetun digitaalisen valuutan synnyn. Enää ei tarvittu keskusvastapuolta tarkistamana sitä, että oliko rahaa käytetty (kaksinkertaisen kulutuksen ongelma) tai luotu (inflaatio) väärin, koska kaikki Bitcoin-ohjelmistoon osallistuvat voisivat nyt varmistaa asian.
Bitcoin tullut jäädäkseen
OpenNode on valinnut Bitcoin-protokollan parhaaksi kryptovaluuttainfrastruktuuriksi. Sen avulla voidaan rakentaa maailmanlaajuinen standardi verkossa tapahtuville turvallisille liiketoimille. Muut ohjelmistokehittäjät ja yritykset ovat yrittäneet rakentaa kopioita Bitcoinista, mutta nämä hankkeet ovat toistuvasti epäonnistuneet saavuttamaan minkäänlaista markkina-arvoa suhteessa Bitcoiniin. Miksi muilla kryptovaluutoilla ei ole mitään olennaista arvoa? Koska niitä ei voi turvallisesti käyttää rahana. Ensi viikolla analysoin joidenkin muiden kryptovaluuttaprojektien suurimpia haittoja ja selitän, miksi muiden kryptovaluuttojen kuin bitcoinin hyväksyminen voi olla yrityksille vaarallista.
Lainaukset
[1] S. Nakamoto. “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System,” bitcoin.org/bitcoin.pdf, 2009
Suomennos Nikhil “Nik” Bhatian (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “Where did bitcoin come from?”. Artikkeli on julkaistu alun perin OpenNoden verkkosivuilla 10.9.2019.
Bhatia työskentelee bitcoin-maksamiseen erikoistuneen OpenNoden ja sijoitustutkimusyhtiö Tantra Labin tutkimusstrategina. Hän toimii myös Etelä-Kalifornian yliopiston Marshallin kauppakorkeakoulun rahoituksen ja liiketaloustieteen dosenttina.
Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).