Mitä kakkakolikkoharrastelijat kieltäytyvät ymmärtämästä?

acrualin essee

Thomas Brand
Brandin kirjasto
2 min readMar 2, 2020

--

Kyse on kieltäytymisestä, eikö niin?

Jos iPhonet olisivat yhtä lajiesinemäisiä ja niitä olisi yhtä helppo ostaa ja myydä kuin kryptovaluuttaa, voisit ostaa iPhoneja, käyttää niitä ja myydä ne myöhemmin heti takaisin markkinoilla.

Ne ilmestyisivät taianomaisesti käsiisi, etsisit sitten jotain Googlelle, kirjoittaisivat sähköpostin, selailisit Twitteriä ja sitten ne taianomaisesti katoaisivat jonkun muun käytettäväksi kansainvälisten iPhone-pörssien välityksellä.

Jos käytät iPhonea keskimäärin kolme tuntia päivässä tai 12,5 prosenttia päivästäsi, ja transaktiokustannukset olisivat vähäiset, tekisit näin monta kertaa päivässä, kunnes täytät nämä kolme käyttötuntia ja loput 21 tuntia iPhonesi olisi jonkun muun käytettävissä.

iPhoneja olisi niin paljon saatavilla, että vaikka Apple väittäisi, ettei niiden lukumäärä koskaan ylitä tiettyä kynnysarvoa, ihmisillä ei olisi mitään kannustinta pitää niitä hallussaan ajan kuluessa, koska niiden saatavuuden kustannukset olisivat yksinkertaisesti niiden säilyttämistä alemmat. Siksi niitä olisi epätaloudellista pitää mukanasi.

Varastointikustannukset ovat tosiasia, että esineet menevät rikki, niiden määrä kasvaa, niihin liittyy ylläpitokustannuksia, vaikka yrität vain välttää iPhonesi hukkaamista.

Puhuttiinpa sitten iPhonesta tai mistä muusta tahansa, yrität aina pitää hallussasi sellaisia tavaroita, joiden varastointikustannukset ovat alhaisimmat eli sellaisia asioita, jotka säilyttävät arvonsa parhaiten.

Omaisuuserä, jonka varastointikustannukset ovat alhaisimmat, kerää kaiken arvon, koska ei ole järkevää käyttää varoja, joiden varastointikustannukset ovat toiseksi alhaisimmat.

Ja mielenkiintoista on se, että alhaisimman varastointikustannuksen omaisuuserä ei ole se, jonka osalta luvataan, että sen rahan tarjonta ei kasvaa, vaan pikemminkin se omaisuuserä, jonka rahan tarjonta on hakattu kiveen ja joka voi uskottavasti väittää, ettei kukaan kykene muuttamaan sitä.

Koska mikään kakkakolikko ei voi uskottavasti esittää sen rahan tarjonnan olevan muuttumaton, taistelu on jo hävitty kaikkien muiden paitsi Bitcoinin osalta.

Mitä tapahtuu, kun ihmiset oppivat tämän ja ryhtyvät myymään hullunlailla kakkakolikoitaan? Ihmiset pakenevat pakokauhun vallassa.

Jos olet syyllistynyt kakkakolikon syntiin, kerro minulle, onnistuiko tämä artikkeli vakuuttamaan sinut myymään kakkakolikot.

Suomennos nimimerkki acrualin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “What shitcoiners *refuse* to understand”. Artikkeli on alun perin julkaistu Mediumissa 23.2.2020.

acrual on itsenäinen tutkija, joka on kiinnostunut Bitcoinin taloustieteestä, energiamarkkinoista ja itsemääräämisoikeudesta. Hän on opiskellut kauppatieteitä ja työskentelee energiamarkkinoiden parissa. Hän tutustui Bitcoiniin ensi kerran vuonna 2017.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.