Mitä yrityksen tulee ottaa huomioon hyväksyessään altcoineja?

Nik Bhatian essee

Thomas Brand
Brandin kirjasto
5 min readJan 31, 2020

--

Elämme digitaalisen rahan aikakaudella. Nyt on olemassa yli tuhat kryptovaluuttaa, joista suurin osa on lanseerattu muutaman viime vuoden aikana. Yritykset ovat vaikeuksissa niiden yrittäessä selvittää, mitä niistä on turvallista käyttää tässä uudessa tilanteessa. OpenNodella uskomme vakaasti, että altcoinien eli vaihtoehtoisten kryptovaluuttojen hyväksyminen on vaarallista ja altistaa yritykset tarpeettomille riskeille ja tappioille. Tästä syystä olemme olleet ensimmäisestä päivästä alkaen puhtaasti Bitcoiniin keskittynyt yritys: Bitcoinilla on korkein turvallisuus, likviditeetti ja sääntely selkeintä kryptovaluuttojen joukosta. Kaikki muut kryptovaluutat, joita yleisesti kutsutaan altcoineksi, eivät täytä yhtä tai useampaa näistä mittareista, joten ne eivät sovellu transaktionaaliseksi valuutaksi minkään kokoiselle yritykselle.

Bitcoinin infrastruktuurin turvallisuus

Yksi maailman suurimmista omaisuudenhoitajista Fidelity Investments loi Fidelity Digital Assets -nimisen yrityksen lokakuussa 2018. Tämä liike viestii Bostonissa majaansa pitävän rahoitusalan jättiläisen virallisesta saapumisesta kryptovaluutta-alalle. He tarjoavat sekä välityspalveluita että kryptovarojen säilytyspalveluita. Välitystoiminnan alkaessa toukokuussa 2019 Fidelity kertoi lehdistölle lähettämässään tiedotteessa: “Tällä hetkellä palvelutarjontamme keskittyy Bitcoiniin.” Fidelity päätti, että Bitcoin oli sen asiakkailleen suosittelema ainut digitaalinen omaisuuserä samasta syystä kuin yritysten tulisi hyväksyä vain Bitcoin: turvallisuus.

Pelkästään Bitcoinin yhteenlasketun laskentatehon ajattelu voi ravisuttaa aivoja. Bitcoinin muuttumattomuus on niin vahva, että vain muutaman lohkon louhinnan jälkeen kaikkien Bitcoin-verkon osallistujien katsotaan pitävän aiemmin kirjattuja tapahtumia lopullisina. Se valtava laskentatehon määrä, joka tarvitaan yksittäisten transaktioiden peruttamiseen, kasvaa eksponentiaalisesti vaikeammiksi lohkoajan kuluessa. Maailman suurimmat bitcoin-pörssit ympäri maailmaa edellyttävät noin tunnin vahvistusajan asiakkaan tekemän talletuksen käsittelemiseksi; karkeasti noin kuusi lohkovahvistusta antaa heille kaiken edellytetyn turvallisuuden, jotta transaktion voidaan katsoa olevan toimitettu ja lopullinen.

Miltä tämäntyyppinen turvallisuus näyttää altcoinien tapauksessa? Kuinka paljon heikompaa muiden verkkojen turvallisuus on oikeastaan Bitcoiniin ja sen laskentatehoon verrattuna? Bitcoinin lohkoketjua vastaavan kuuden vahvistuksen saavuttaminen Ethereumissa kestää yli kuusi tuntia, Bitcoin Cashissa yli vuorokauden ja Monerossa yli viisi päivää.

Fidelity ei tule tarjoamaan Monero-tuotteita, jonka turvallisuus tai laskentateho on yli 100-kertaisesti huonompi Bitcoiniin verrattuna. He ovat asiakkailleen velkaa sen, että asiakas ei joudu odottamaan yli viittä päivää sitä, että heidän Monero-talletuksensa on perillä ja tapahtuma todettu peruuttamattomaksi. Kauppiaiden on noudattava samaa varovaisuutta. Vaikka Bitcoin on vielä nuori, se ei ole enää kokeilu, toisin kuin monet muut kopiokolikot. Altcoineja on tullut ja mennyt, mutta Bitcoinin verkostovaikutukset vahvistuvat aina, kun Fidelityn kaltainen yritys päättää toimia vain bitcoinin parissa.

Altcoinien riskit

Desentralisaatio eli hajauttaminen on yksi Bitcoinin merkittävimmistä ominaisuuksista. Desentralisaatio estää liiketoimien sensuroinnin ja lisää niiden muuttumattomuutta. Valitettavasti keskittäminen on väistämätön osa altcoineja. Keskittäminen voi johtaa epäsuotuisaan dilutaatioon, estettyihin transaktioihin, korruptioon ja ahneuteen. Keskitettyjen kryptovaluuttojen hyväksyminen altistaa yritykset näille ei-toivotuille riskeille, kun ne vain haluavat turvallisen tavan ottaa vastaan maksuja.

Ethereum: Tapaustutkimus kryptovaluutan pelastuspaketista

Ethereum on maailman toiseksi suurin kryptovaluutta markkina-arvolla mitattuna, mutta yritysten ei pitäisi käyttää sitä kaupankäynnissään, koska se on keskitetty. Vuonna 2016 Ethereumissa kirjoitetussa älykkäässä sopimuksessa ilmenneen virheen hyväksikäyttö johti tuolloin yli 50 miljoonan dollarin menetyksiin. Virhe “korjattiin”, kun Ethereumin johtoporras päätti jakaa kryptovaluutan kahteen erilliseen lohkoketjuun. Ensimmäinen transaktiotilikirja sisälsi tapahtuneen “hakkeroinnin” ja sitä kutsutaan nyt Etheruem Classiciksi (ETC) ja toinen transaktiotilikirja, Ethereum (ETH), palasi ajassa taaksepäin nollaten hyökkäyksen tekemät rahamääräiset tappiot. On kysyttävä, kuka päätti, että hyökkäys oli epäoikeudenmukainen ja se tulisi korjata lohkoketjun palautuksella? Tämä oli kryptovaluuttamaailman ensimmäinen esimerkki virallisesta pelastuspaketista.

Bitcoinilla ei ole tällaista pelastusmekanismia. Merkittävä bitcoin-pörssi Binance joutui äskettäin hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi ja menettivät joillekin asiakkailleen kuuluvia bitcoineja. Yhtiön toimitusjohtaja Changpeng “CZ” Zhao ehdotti julkisesti Bitcoinin lohkoketjun palauttamista hakkeroinnin kumoamiseksi. Hän oppi nopeasti, että toimitusjohtaja, joka yrittää pakottaa muutoksia Bitcoinin muuttumattomaan tapahtumahistoriaan henkilökohtaisen edun saavuttamiseksi, on mahdottomassa asemassa; ei ole keskusviranomaista, jolle asiasta voisi valittaa. Bitcoin on hajauttamisessaan anteeksiantamaton; ominaisuus, jota pitäisi juhlia ja jota voidaan pitää suojana korruptiota ja ahneutta vastaan.

ERC-20: Ei-niin-älykkäät sopimukset

ERC-20-poleteilla, kolikkoantien ensisijainen toteutuskeino, on ollut hieman epäilyttävä historia. Singaporelainen suuri kryptopörssi Huboi päätti keskeyttää ERC-20-polettien talletukset, koska niistä löydettiin taas uusi ohjelmistovirhe. Hyökkääjät löysivät keinon tuottaa suuria määriä poletteja tyhjästä. Tämäntyyppiset suojausvirheet, ohjelmistovirheet ja kryptopörssien toimeenpanemat keskeytykset järkyttävät kaikkien niiden yrityksien luottamusta, jotka harkitsevat hyväksyvänsä Ethereumia tai huonosta turvallisuudesta kärsiviä altcoineja. Monet pörssit ovat poistaneet kolikkoanteja listoiltaan, mikä johtaa likviditeetin romahtamiseen. Luottamuksen heikentyminen voi olla tuhoisa kierre, prosessi, joka on toistunut vuosien mittaan useiden vaihtoehtoisten kryptokolikoiden tapauksessa.

Kaikki, mikä ei ole Bitcoin, on sääntelypainajainen

Parin viime vuoden aikana Bitcoin-toimiala on tuonut markkinoille kiillotetun tuotevalikoiman, joka kattaa asiakkaaksi tulon, perehdytyksen, välityksen ja vakuutetun institutionaalisen säilytyksen. Suuret toimijat ovat siirtymässä eteenpäin Bitcoin-hankkeissaan, koska useat Yhdysvaltain virastot ovat selkeyttäneet säännöstöä ja toimintatapoja. Yhdysvaltain verovirasto IRS on nimenomaisesti tulkinnut bitcoinia digitaalisen omaisuuden muodoksi liittovaltion verotuksen näkökulmasta ja Yhdysvaltain futuurikauppaa valvova CFTC on määritellyt bitcoinin hyödykkeeksi. Yleisesti ottaen Yhdysvaltojen finanssialan sääntelyelimet ovat tarkastelleet ja tulkinneet bitcoinin jo muutaman vuoden ajan olevan uudenlainen digitaalinen hyödyke jo muutaman vuoden ajan.

Mutta sitten Libra tuli

Libra on eräänlainen stablecoin-valuutta eli tasakolikko, keskitetyn toimijan liikkeeseen laskema digitaalinen valuutta, jonka vakuutena on vastaava määrä varoja tai varantoja. Libran vakuutena on Yhdysvaltain valtion velkasitoumuksia ja muita vastaavantyyppisiä lyhytaikaisia valtion arvopapereita. Facebookin ilmoitus Librasta oli suuri hetki Bitcoinin historiassa riippumatta siitä, otetaanko Libra koskaan käyttöön tai omaksutaanko sitä lainkaan. Heti kun Facebook yritti tunkeutua rahan maailmaan, Yhdysvaltain kongressi vastasi välittömästi. He kyseenalaistivat sen, miksi Facebook aikoo luoda johdannaisen Yhdysvaltain dollarista, euroista ja muista omaa maksuinfrastruktuuriaan varten. Yhdysvaltojen ja Euroopan hallitukset ovat esittäneet Facebookille pyynnön Libran kehittämisen pysäyttämiseksi, kunnes niiden esittämiin kysymyksiin voidaan vastata.

Libra nosti kryptovaluutat median ja hallituksen huomion keskipisteeksi. Useimmissa keskusteluissa yleisimmin käytetty sana oli tietysti “Bitcoin” sen brändin tunnettavuuden vuoksi. Julkisessa keskustelussa huomattiin, että Yhdysvaltain kongressi ei voi lähettää Bitcoinille kirjettä. Toisin kuin Libran tapauksessa, Bitcoinilla ei ole keskustoimijaa, fyysistä osoitetta tai ryhmää ihmisiä, joilla olisi valta hallita sitä tai puhua sen puolesta.

Keskustelun keskeltä löytyy lausuntoja, jotka tekevät vuoden 2019 heinäkuusta kuukauden, jolloin Bitcoin esitti vaatimuksensa Washington D.C:ssä. Kaikkien varhaisimpien Bitcoinin puolustajien levittämät viestit, kertomukset ja meemit digitaalisesta kullasta, sensuroimattomuudesta ja hajauttamisesta nousivat vihdoinkin hetkeksi huomion keskipisteeksi. Tässä on muutama hyvä lainaus, jotka ovat kaikki nyt osa kongressin virallista keskusteluarkistoa:

Bitcoin on “kullan tavoin spekulatiivinen arvon säilyttäjä”

— Jerome Powell, Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtaja (pääjohtaja)

On olemassa bitcoin ja sitten on paskakolikko, [jonka] arvoa keskusviranomainen voi vääristää.

– Kongressiedustaja Warren Davidson

Bitcoinia ei ole mahdollista tappaa.

– Konressiedustaja Patrick T. McHenry

Sääntelyviranomaiset varoittavat altcoineista

Libraa ei vielä ole olemassa, mutta monet muut kryptovaluutat ja kolikkoannit on luokiteltu Yhdysvalloissa sääntelemättömiksi arvopapereiksi, mikä on johtanut listalta poistamisiin kryptopörsseissä ympäri maailmaa. CFTC on varoittanut kolikkoanneista sanomalla, että “monet kolikkoannit ovat lopulta petoksia tai ne epäonnistuvat”. Altcoinien sääntelyn epäselvyys tekee niiden käytöstä painajaismaisen tilintarkastukselle ja compliancelle, etenkin kun otetaan huomioon IRS:n ja CFTC:n selkeät näkemykset bitcoinista.

OpenNode

OpenNodessa autamme asiakkaitamme hyväksymään bitcoinin maksutapana eikä mitään muuta. Puhtaasti bitcoiniin keskittyvänä yrityksenä huolehdimme asiakkaistamme, jotta he eivät joudu sekaannuksen valtaan, tule huijatuiksi tai hyväksy jotain sellaista, joka voidaan huomenna muuttaa, haarauttaa, poistaa tai säännellä olemattomiin. Bitcoinin määräävä asema maailman ensisijaisena arvonsiirtoverkkona on meille itsestään selvää, mutta ei ehkä kaikille. Tavoitteenamme on auttaa ihmisiä ymmärtämään tämä asia, vaikka he eivät ole koskaan aiemmin harkinneet kryptovaluutan käyttöä. Suosituksemme bitcoiniin keskittymisestä ei ole vain meidän suosituksemme, vaan varmin tapa välttää tarpeettomia riskejä liiketoiminnallesi.

Suomennos Nikhil “Nik” Bhatian (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “What to consider when accepting Altcoins”. Artikkeli on julkaistu alun perin OpenNoden verkkosivuilla 17.9.2019.

Bhatia työskentelee bitcoin-maksamiseen erikoistuneen OpenNoden ja sijoitustutkimusyhtiö Tantra Labin tutkimusstrategina. Hän toimii myös Etelä-Kalifornian yliopiston Marshallin kauppakorkeakoulun rahoituksen ja liiketaloustieteen dosenttina.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.