Ohjeistus kotikaranteeniin/-eristykseen

Chen Shenin ja Yaneer Bar-Yamin essee

Thomas Brand
Mar 23, 2020 · 4 min read
Shen Chen ja Yaneer Bar-Yam

Tämä ohje on tarkoitettu niille ihmisille, joiden on todettu sairastuneen COVID-19:iin eli testitulos on ollut positiivinen, mutta joilla on lieviä tai ei lainkaan koronavirustaudin oireita. Lieviä oireita ovat alhainen kuume, lievä väsymys, yskä, mutta ei oireita keuhkokuumeesta ja kroonista sairautta.

Jos paikalliset lääketieteelliset voimavarat ovat äärirajoilla ja sairaalat eivät voi hoitaa yksilöitä, joilla on kohtalaiset tai jopa sitä pahemmat oireet, niin tämä asiakirja on hyödyllinen myös heille ja sisältää toimintaohjeita. Muista, että tässä annetut neuvot on tarkoitettu oireettomille tai korkeintaan lievistä oireista kärsiville henkilöille.

Kun oireet, mukaan lukien hengitysvaikeudet ja korkea kuume, kehittyvät; hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon.

Yleistä

 • Huomaa, että useimmat sairastapaukset paranevat ja terveydentila palautuu kokonaisuudessaan. Karanteeni on väliaikainen välttämättömyys, tyypillisesti 14 vuorokautta.
 • Potilaan on erittäin suositeltavaa asua ja elää yksin, ainakin erillisessä huoneessa.

Jos asut yksin

 • Seuraa terveydentilaasi tarkoin. Pidä terveyspäiväkirjaa selkeällä käsialalla kirjoitettuna näkyvässä paikassa. Lokiin tulee sisällyttää: päivämäärä ja aika, syke, veren happisaturaatio (oksimetrin ottama; prosenttiluku), oireet, ateriat, otetut lääkkeet ja annostukset
 • Pysy ajan tasalla paikallisista olosuhteista ja uutisista, jotta tiedät, mitä tehdä oireiden edetessä. Aseta tärkeimmät yhteystiedot puhelimesi pikavalintaan. Selvitä tilanteesi (ainakin kerran päivässä) perheenjäsenten ja/tai ystäviesi kanssa. Ilmoita heille kaikki hätäyhteystiedot sekä kaikki tarvittavat tiedot kotiisi pääsemiseksi, jos olet kyvytön tekemään mitään.
 • Pidä huolta terveydestäsi nauttimalla riittävästi juomaa, syömällä tasapainoista ruokaa ja nukkumalla säännöllisin väliajoin. Ylläpidä tai kehitä hauskoja juttuja ja tapoja, mukaan lukien lukeminen, (tietokone)pelit tai muunlainen verkon kautta tapahtuva vuorovaikutus.
 • Pese kätesi säännöllisesti saippualla ja/tai käsidesillä vähintään 20 sekunnin ajan joka kerta.
 • Asunnon säännöllinen tuuletus on erittäin tärkeää.
 • Pese lakanat, pyyhkeet ja vaatteesi usein. Erota omat tavarasi muiden tavaroista.
 • Vältä kotieläintesi ja muiden eläinten koskettelua. Älä päästä kotieläimiä seurustelemaan muiden eläinten kanssa. Jos tämä ei ole mahdollista, varmista, että käytät kasvosuojaa ja peset kätesi ennen kuin olet tekemisissä lemmikkien kanssa.
 • Eristä itsesi fyysisestä kosketuksesta muihin, mutta pidä yhteyttä perheeseesi ja ystäviisi tekstin, puhelimen, videokeskustelujen tai muiden sähköisten välineiden kanssa. Tämä on tärkeää monista syistä, mukaan lukien mielialasi ja tulevaisuudenuskosi kannalta.
 • Jos uutiset epidemian leviämisestä herättävät huolta, yritä olla keskittymättä siihen liikaa välttääksesi mielenterveydellistä lisätaakkaa.
 • Luo suhteellisen johdonmukainen ja ennakoitava päivittäinen rutiini. Jos mahdollista, suorita kohtalainen tai edes pieni määrä fyysistä kuntoa ylläpitäviä harjoituksia.
 • Koordinoi perheen tai paikallisten viranomaisten kanssa välttämättömien asioiden ja esineiden toimituslogistiikasta, joka sisältää päivittäiset ateriat. Pidä kirjaa kaikista välttämättömistä asioista ja tiedä aina, ennakoi ja ilmoita toimittajille etukäteen. Kontaktiton tavarantoimitus on paras tapa. Käytä kasvosuojaa ja suojakäsineitä ollessasi vuorovaikutuksessa tavarantoimittajan kanssa.
 • Kysy paikallisilta viranomaisilta ja terveydenhuollon edustajilta omaehtoisen eristyksen/karanteenin kestosta ja ehdoista. Peseydy , pese ja pyykkää ennen kotoa poistuttuasi. Ole varovainen myös omaehtoisen eristyksen/karanteenin päätyttyä.
 • Esikaupungeissa tai maaseudulla, jossa kodista poistuminen ja sinne saapuminen on mahdollista olematta tekemisissä muihin ihmisiin tai yhteisiin tiloihin, voidaan tehdä kävelyretkiä muista erillään. Älä unohda, että olet karanteenissa ja älä ole missään tekemisissä muiden ihmisten kanssa tai mene sellaisiin tiloihin, joissa muut todennäköisesti ovat, joko ollessasi siellä tai myöhemmin.

Jos asut samassa paikassa jonkun muun kanssa

 • Ihmisiä, jotka jakavat asuintilat kanssasi, pidetään “läheisinä kontakteina/yhteyksinä”. Heidän pitää noudattaa paikallisia ohjeita läheisistä kontakteista ja välttää tarpeetonta fyysistä yhteydenpitoa muihin.
 • Muiden asuinpaikan asukkaiden tulisi välttää vierailijoiden, etenkin haavoittuvassa asemassa olevien riskiryhmien (eläkeläiset tai kroonisesta sairaudesta kärsivien), vierailuja. Kaikille vierailijoille tulee ilmoittaa karanteeniin asettautuneen henkilön läsnäolosta.
 • Määritä selkeästi, mahdollisuuksien mukaan visuaalisin apuvälinen, asuinalueen eri vyöhykkeet. Potilaan käyttämää makuuhuonetta ja tiloja pidetään punaisena vyöhykkeenä. Punaiseen vyöhykkeeseen kytkeytyviä alueita, esimerkiksi olohuonetta, pidetään keltaisina alueina. Muut erotetut huoneet ovat vihreitä alueita.
 • Potilaan tulee noudattaa tiukasti niisto-, yskös- ja aivastusprotokollaa. Potilaan pitää käyttää kertakäyttöisiä liinoja, jotka voidaan turvallisesti hävittää, tai kangasta (esim. hihaa). Potilaan eritteiset vaatteet tulee pestä mahdollisimman pian.
 • Asenna kotitalouteen viestintäkeino, jotta potilas voi ilmoittaa muille ihmisille asunnossa, kun hänen on poistuttava karanteenihuoneestaan.
 • Potilaan tulee desinfioida punaiset alueet säännöllisesti. Muut asukkaat desinfioivat keltaiset vyöhykkeet ja mieluiten myös vihreät vyöhykkeet säännöllisesti.
 • Potilaan tulee rajoittaa itsensä punaiselle vyöhykkeelle eli minimoimalla kaikenlainen liikkuminen ja toiminta keltaisilla alueilla. Potilaan tulee välttää kaikenlaista liikkumista vihreillä alueilla. Potilaan kanssa läheisessä yhteydessä olevien esineiden tulee myös noudattaa tätä perusprotokollaa (eli ne tulee puhdistaa mahdollisuuksien mukaan). Punaisen alueen ulkopuolella potilaan on käytettävä käsineitä ja kasvomaskia.
 • Mahdolliset tartutusreitit:
  — Jaetut tilat: keittiö, kylpyhuone jne.
  — Jaetut kotitaloustarvikkeet: pyyhkeet, juomalasit, ruokailuvälineet jne.
  — Jaetut ruoat, juomat jne.
  — Kosketuspinnat: ovenkahvat, pöytäpinnat, kaukosäätimet, valokytkimet jne.
  — Kaikki em. tulisi desinfioida vähintään kerran päivässä.
 • Potilaan tulee puhdistaa minkä tahansa jaetun tilan, erityisesti vessa ja kylpyhuone, käytön jälkeen. Pidä WC-kansi kiinni, kun et käytä sitä.
 • Potilaalla tulisi olla erillinen jätepussi/-säiliö käsineiden, kasvomaskien, paperiliinojen jne. hävittämiseksi.
 • Jos mahdollista, kanssa-asujien on autettava toimittamaan potilaan pakkaukset ovelle, jotta minimoidaan potilaan tarve poistua punaiselta alueelta tarpeettomasti.

Suomennos Chen Shen ja Yaneer Bar-Yamin (Twitter) esseestä “Guidelines for self-isolation”. Essee ilmestyi New England Complex Systems Instituten verkkosivuilla 15.3.2020.

Chen Shen työskentelee tutkijana New England Complex Systems Institutessa Bostonissa Yhdysvalloissa. Hän on opiskellut tietojenkäsittelytiedettä (insinööri) ja viestintää, kulttuuria ja teknologiaa (FM).

Yaneer Bar-Yam on fyysikko, järjestelmätieteilijä ja New England Complex Systems Instituten perustaja. Hän on erikoistunut monimutkaisten järjestelmien tutkimukseen ja tehnyt tutkimusta lukuisilla eri tieteenaloilla aina materiaalitieteistä neuraaliverkkoihin.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

Brandin kirjasto

Kirjastoon on koottu pääasiassa Bitcoinia, taloustiedettä…

Brandin kirjasto

Kirjastoon on koottu pääasiassa Bitcoinia, taloustiedettä ja politiikkaa koskevaa (suomennettua) luettavaa. Voit ottaa kirjastonhoitajaan yhteyttä sähköpostitse thomasbrand@gmx.com.

Thomas Brand

Written by

Wealthtech expert & strategist, mentor, private investor. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks

Brandin kirjasto

Kirjastoon on koottu pääasiassa Bitcoinia, taloustiedettä ja politiikkaa koskevaa (suomennettua) luettavaa. Voit ottaa kirjastonhoitajaan yhteyttä sähköpostitse thomasbrand@gmx.com.