Ovatko pankkien ongelmat merkki tulevista vaikeuksista?

Ron Paulin kolumni

Thomas Brand
Brandin kirjasto
3 min readMar 22, 2023

--

Kuva: Wikimedia Commons

Silicon Valley Bankin (SVB) romahdus 10. maaliskuuta 2023 oli Yhdysvaltain historian toiseksi suurin pankin kaatuminen. Vain kaksi päivää SVB:n romahduksen jälkeen Signature Bankista tuli Yhdysvaltain historian kolmanneksi suurin pankin kaatuminen. Myös First Republic Bank vaikutti olevan romahduksen partaalla, kunnes Bank of America, Citigroup ja muut suuret pankit suostuivat yhdessä rahoittamaan sen pelastamisen.

Myös sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse horjui, kun se sai viime viikoilla yli 50 miljardin euron luottolimiitin Sveitsin keskuspankilta. Nyt UBS jo osti Credit Suissen. Poliitikot, sääntelijät ja rahoitusalan “asiantuntijat” kiirehtivät kertomaan meille, että nämä ongelmat ovat yksittäistapauksia eikä ole merkkejä pankkijärjestelmän systeemisistä heikkouksista.

Pankkien kaatuminen ja läheltä piti -tilanteiden vuoksi hermostuneet pankit joutuivat lainaamaan yhdessä viikossa yhteensä 164,8 miljardia dollaria Federal Reserven hätälikviditeettimekanismista (discount window) ja vastaikään pystytetystä uudesta Bank Term Funding Program -tukiohjelmasta. BTFP-ohjelma luotiin vain muutamia viikkoja sitten lainojen myöntämiseksi vaikeuksissa oleville pankeille. Fed loi tämän ohjelman, vaikka pankkialalla ei väitetysti ole mitään systeemisiä ongelmia.

Vaikka SVB:tä ei pelastettu, Yhdysvaltain talletussuojaviranomainen (FDIC) takasi kaikki talletukset, vaikka kongressi on asettanut FDIC:in vakiotalletussuojan talletuksille aina 250 000 dollariin asti. FDIC kattoi kaikki SVB:n talletukset ja tuli luoneeksi suurten rahoituslaitosten tallettajille (ja myös itse rahoituslaitoksille) odotuksen siitä, että valtiovalta kattaisi 100 prosenttia kaikista talletuksista. Tämä saa sekä tallettajat että pankit toimimaan tavoilla, joilla ne eivät yleensä toimisi, ja varmistaa entistä suurempien pankkien kaatumiset, kun lisää pelastustoimia tarvitaan varakkaiden tallettajien pelastamiseksi.

Jotkut ovat syyttäneet nykyisiä pankkien ongelmia ja muita ikävyyksiä siitä, että talous on suuren laskusuhdanteen partaalla, koska Yhdysvaltain keskuspankki on nostanut korkoja. On totta, että Fed kantaa vastuun tilanteesta. Koronnostot eivät kuitenkaan ole ongelma. Ongelma on “löysä raha” ja nollakorkopolitiikka, jota Fed on harjoittanut vuoden 2008 markkinaromahduksen jälkeen. Siis markkinaromahduksen, joka johtui Fedin luoman asuntomarkkinakuplan puhkeamisesta. Yhdysvaltain harjoittama rahan määrän manipulointi vääristää korkotasoa, ja korko on rahan hinta. Tämä vääristää markkinatoimijoille välittyviä signaaleja siihen, mihin on tosiasiassa mielekästä sijoittaa. Tästä seuraa se, että kyseisille toimialoille tehdään virheinvestointeja, jotka aiheuttavat kuplan. Kupla puhkeaa väistämättä.

Kuplan puhkeamisesta seuraava talouden laskusuhdanne on välttämätön talouden putsaamiseksi virheinvestointien jäljiltä. Korjaus ei kestä kauan, ja talous vahvistuu, jos kongressi, valtiovarainministeriö ja keskuspankki lopettaisivat “elvyttämisen” liittovaltion menoja paisuttamalla ja liian matalin koroin. Valtiovallan puuttuminen tilanteeseen voi kuitenkin luoda uuden kuplan, joka on jo uuden kuplan siemen.

Uusi pankkien romahtamisen aalto on osoitus siitä, että Yhdysvallat on lähellä painua Fedin aiheuttamaan taantumaan. Eräät maailman maat pyrkivät syrjäyttämään dollarin maailman varantovaluutan, joten Yhdysvaltain tuhoisa fiat-rahakokeilu ja hyvinvointivaltio saattavat tulla päätökseensä. Romahdukseen voi liittyä myös yhteiskunnallisia levottomuuksia ja vapauksien rajoituksia. Leviävä autoritaarisuus voi kuitenkin myös vahvistaa yksilönvapautta, vapaata markkinataloutta ja aiempaa rajallisempaa valtiovaltaa ajavien liikkeiden sanomaa, mikä saattaa olla alkusoitto autoritaarisuuden pimeää yötä seuraavalle vapauden uudelle aamunkoitolle.

Suomennos Ron Paulin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “Are Bank Failures a Sign of More Trouble Ahead?”. Artikkeli on alun perin julkaistu Mises Wire -blogissa 21. maaliskuuta 2023.

Paul on teksasilainen libertaaripuolueen poliitikko ja entinen republikaanien kongressiedustaja. Hän työskenteli vuosikymmeniä Yhdysvaltain edustajainhuoneessa ja pyrki kolme kertaa Yhdysvaltain presidentiksi. Paul kannattaa pientä rajoitettua valtiota ja laajoja yksilönvapauksia, joka on halunnut mm. lakkauttaa Yhdysvaltain keskuspankin, muuttaa radikaalisti vero- ja sosiaaliturvajärjestelmää ja taistellut laajamittaisesti militarismia ja huumeiden vastaista sotaa.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.