Ruotsi toivoi laumasuojan hillitsevän koronavirustautia. Älkää tehkö niin kuin me teimme. Se ei toimi.

25 ruotsalaislääkärin ja -tutkijan avoin kirje

Thomas Brand
Brandin kirjasto
4 min readJul 24, 2020

--

Ruotsalaislääkärien ja -tutkijoiden joukkoa

Ruotsia on usein pidetty globaalina humanitaarisena suurvaltana. Ruotsia pidetään valopilkkuna muun muassa pakolaisten vastaanottamisen ja ilmaston lämpenemistä vastaan taistelun kaltaisissa seikoissa. Koronavirustautipandemiassa (COVID-19) Ruotsi on myös herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta seuraamalla omaa tietään omaksumalla “pehmeän” lähestymistavan. Ruotsi ei ole hyödyntänyt lukitus- ja sulkutoimia, nojannut enimmäkseen vapaaehtoisiin rajoituksiin ja torjunut maskinkäytön.

Tätä lähestymistapaa on pidetty liberaalimpana ja se on näkynyt Yhdysvalloissa “Ole kuin Ruotsi” -kyltteinä (“Be Like Sweden”) ja lauluina. Siellä, missä toimenpiteet ovat olleet vähäiset, kuolleisuusluvut ovat kuitenkin olleet korkeimmillaan. Yhdysvalloissa nopeasti lukitus- ja sulkutoimista luopuvat kärsivät ja sama näkyy myös muissa maissa.

Ruotsin kansanterveysviraston (Folkhälsomyndigheten, FHM) kevyen lähestymistavan motiivit ovat jokseenkin mysteeri. Jotkut muut maat, jotka käyttivät alun perin tätä strategiaa, hylkäsivät sen nopeasti kuolonuhrien määrän kasvaessa ja valitsivat sen sijaan viiveellä lukitus- ja sulkutoimet. Mutta Ruotsi on ollut uskollinen lähestymistavalleen.

Miksi? Laumasuojan saavuttaminen, kun suuri osa väestöstä (mieluiten nuoremmat) ovat saaneet tartunnan ja siten vastustuskyky muodostuu, ei ole ollut Ruotsin kansanterveysviraston virallinen tavoite. Mutta se on sanonut, että väestössä muodostuva vastustuskyky voi auttaa tukahduttamaan taudin leviämisen, ja jotkut Kansanterveysviraston lausunnot viittaavat sen olevan salainen tavoite.

Kauhistuttava kuolleisuus

Lisätodisteena tästä on, että Ruotsin kansanterveysvirasto vaatii pienten lasten käyvän koulua ja pitkään jatkunutta testauksen merkityksen vähättelyä. Kansanterveysvirasto on kieltänyt tunnustamasta viruksen oireettoman eli asymptomaattisen leviämisen merkityksen (tämä on huolestuttavasti kannustanut niitä kotitalouksia, joissa on koronavirustartunnan saaneita ihmisiä, menemään töihin ja kouluihin) ja kieltäytyy edelleen suosittelemasta julkista maskinkäyttöä niiden tehokkuuden osoittavasta valtavasta näytöstä huolimatta. Lisäksi Ruotsin viranomaisten ilmoittamana tavoitteena ei ole ollut epidemian minimimoinen, vaan pikemminkin sen hidastaminen terveydenhuollon kantokyvyn varmistamiseksi.

Useat viranomaiset, mukaan lukien Maailman terveysjärjestö WHO, ovat tuominneet laumasuojastrategian. “Se voi johtaa todella julmaan laskentoon, jossa ihmiset, elämä ja kärsimys eivät ole keskiössä”, WHO:n terveyshätätilanneohjelman pääjohtaja tohtori Mike Ryan sanoi toukokuussa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Riippumatta siitä, onko laumasuoja Ruotsin strategian tavoite tai sivuseuraus, miten se on toiminut? Ei kovin hyvin ainakaan Kansanterveysviraston omien testitulosten mukaan. Vasta-aineita kantavien ruotsalaisten osuuden arvioidaan olevan alle 10 prosenttia, joten laumasuojan saavuttaminen ei ole lähelläkään. Silti Ruotsin kuolleisuusaste kauhistuttaa. Ruotsissa kuolonuhrien lukumäärä on suurempi kuin Yhdysvalloissa: 20. heinäkuuta Ruotsissa oli 556 kuolemantapausta ja Yhdysvalloissa 425 kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohti.

Ruotsissa on myös yli neljä ja puoli kertaa enemmän kuolonuhreja kuin kaikissa neljässä muussa Pohjoismaassa yhteensä. Ruotsissa luku on yli seitsemän kertaa suurempi miljoonaa asukasta kohti. Ruotsi on ollut useiden viikkojen ajan maailman kärkikastia, kun on kyse nyt raportoiduista kuolemantapauksista asukasta kohti. Tästä huolimatta strategia pysyy olennaisilta osiltaan samana.

Ota opiksi Ruotsin virheistä

On mahdollista, että Ruotsin kansanterveysvirasto todella uskoi Ruotsin lähestymistavan olevan sopivin ja kestävin. Se saattoi uskoa, että muut maat, joista monet noudattivat lukitus- ja sulkutoimia, pärjäisivät huonommin. Ehkä tämä, ei laumasuoja sinänsä, on tärkein syy siihen, että viranomaiset pitävät epätoivoisesti kiinni strategiastaan. Tai ehkä he ovat haluttomia myöntämään aikaisempia virheitään ja kantamaan vastuuta tuhansista tarpeettomista kuolemantapauksista, jonka vuoksi he eivät ole valmiita muuttamaan suuntaansa. Tulos on kuitenkin tässä vaiheessa yksiselitteinen.

Uskomme, että Ruotsia voidaan käyttää malliesimerkkinä, mutta ei siinä muodossa kuin alun perin ajateltiin. Se voi sen sijaan toimia kontrolliryhmänä ja vastata kysymykseen siitä, kuinka tehokkaita Ruotsin vapaaehtoinen fyysinen etäisyys ja irralliset toimenpiteet ovat suhteessa lukitus- ja sulkutoimiin, aggressiiviseen testaamiseen, tartuntaketjujen jäljittämiseen ja maskinkäyttöön.

Ruotsissa strategia on johtanut kuolemaan, suruun ja kärsimykseen. Lisäksi ei ole mitään viitteitä siitä, että Ruotsin talous olisi menestynyt monia muita maita paremmin. Tällä hetkellä olemme antaneet muulle maailmalle esimerkin siitä, miten tappavan tartuntataudin kanssa ei pidä toimia.

Lopulta tämä menee ohi ja elämä palaa tavanomaisiin uomiinsa. Uudet lääketieteelliset hoitokeinot parantavat ennustetta. Toivottavasti saamme rokotteen. Yritä pärjätä siihen asti. Älä yritä ruotsalaista tapaa.

Allekirjoittaneet

Sigurd Bergmann, Ph.D., emeritusprofessori, Norjan tiede- ja teknologiayliopisto

Tohtori Leif Bjermer. Ph.D., professori, keuhkosairaudet ja allergologia, Lundin yliopisto

Barbara Caracciolo, epidemiologian tohtori

Marcus Carlsson, Ph.D., matematiikan apulaisprofessori, Lundin yliopisto

Tohtori. Lena Einhorn, virologian tohtori

Tohtori Stefan Einhorn, Ph.D., molekulaarisen onkologian professori, Karoliininen instituutti

Andrew Ewing, Ph.D., kemian ja molekyylibiologian professori, Göteborgin yliopisto

Tohtori Manuel Felicites, Ph.D., endokriinisen leikkaushoidon johtaja, NÄL-sairaala

Tohtori Jonas Frisén, Ph.D., kantasolututkimuksen professori, Karoliininen instituutti

Marie Gorwa, Ph.D., mikrobiologian professori, Lundin yliopisto

Tohtori Åke Gustafsson, Ph.D., kliininen mikrobiologia, Uppsalan yliopistosairaala

Tohtori Olle Isacsson, Ph.D., endokrinologian professori, Göteborgin yliopisto

Tohtori Claudia Hanson, Ph.D., maailmanterveyden apulaisprofessori Karoliininen instituutti

Tohtori Stefan Hanson, Ph.D., kansainvälinen terveys Karoliininen instituutti

Tohtori Jan Lötvall, Ph.D., kliinisen allergologian professori, Göteborgin yliopisto

Tohtori Bo Lundbäck, Ph.D., hengityselinsairauksien epidemiologian professori, Göteborgin yliopisto

Åke Lundkvist, Ph.D., virologian professori, Uppsalan yliopisto

Tohtori Cecilia Söderberg-Nauclér, Ph.D., mikrobipatogeneesin professori, Karoliininen instituutti

Finn Nilson, Ph.D., riskienhallinnan apulaisprofessori, Karlstadin yliopisto

Andreas Nilsson, Ph.D., psykologian professori, Göteborgin yliopisto

Tohtori Björn Olsen, Ph.D., tartuntatautien professori, Uppsalan yliopisto

Jens Stilhoff Sörensen, Ph.D., apulaisprofessori, School of Global Studies, Göteborgin yliopisto

Jakob Svensson, Ph.D., tieteellinen data-analyysi, Max Planck Institute, Greifswald

Tohtori Anders Vahlne, Ph.D., klniisen virologian professori, Karoliininen instituutti

Tohtori Anders Wahlin, Ph.D., hematologian emeritusprofessori, Umeån yliopisto

Suomennos 25 ruotsalaislääkärin ja -tutkijan mielipidekirjoituksesta “Sweden hoped herd immunity would curb COVID-19. Don’t do what we did. It’s not working.”. Mielipidekirjoitus ilmestyi USA Today -lehdessä 21.7.2020.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.