Suuri kakkakolikoiden vitsaus

Bitcoin ei ole ainoastaan ainoa aito mahdollisuus erottaa raha valtiosta, vaan että tämä paradigmanmuutos on jo edennyt varsin pitkälle ja se on väistämätön

Thomas Brand
Brandin kirjasto
8 min readMay 17, 2021

--

Ja nykyaikaisen seigniorage-tulon vääjäämätön tuho…

Alun perin seigniorage, joka kirjoitetaan myös muodossa “seigneurage”, on peräisin vanhasta ranskan kielestä, joka juontaa juurensa herran (seigneur) oikeudesta lyödä rahaa — ja hyötyä valtaisasti rahan luomisesta. Herrojen ja kruunun entisaikojen etuoikeutena oli periä maksua, “brassage”, rahapajaan tuotavista metallikimpaleista, jotka lyötyiin kolikoiksi tai vaihdettiin tavanomaisiin käytössä oleviin kolikoihin. Yksityishenkilöt saattoivat tuoda rahapajalle jalometallia, yleensä hopeaa ja kultaa, ja kruunun rahapaja leimasi metallikolikoita, jotka kauppiaat olivat valmiita hyväksymään maksuksi. Tämä etuoikeus oli varattu yksinomaan aseistetulle eliitille, jolla on käsissään lainsäädäntö- ja toimenpanovalta.

Nykyään niin sanottu rahavero eli rahoitustulo (seigniorage) on yleinen tapa, jolla hallitukset ympäri maailmaa hankkivat tuloja asettamatta perinteisiä veroja, joista äänestäjät eivät ole niin mielissään. Rahan painamisen nykyajan yläluokan muodostavat keskuspankit, jotka tekevät yhteistyötä niin liikepankkien kuin hallitusten kanssa, jotka laskevat liikkeelle velkaa osittaisvarantopankkijärjestelmässä. Kansalliset fat-valuutat, kuten Yhdysvaltain dollari, euro tai jeni, ovat laillisia maksuvälineitä koskevien lakien suojaamia, mikä tarkoittaa, että ne tunnustetaan hyväksyttäväksi välineeksi minkä tahansa rahavelan maksamiseen jossakin maassa. Yleensä myös vaaditaan, että kyseisen alueen asukkaat käyttävät näitä valuuttoja verojensa maksamiseen ja kaupankäyntiin tässä maassa. Fiat-valuuttoja käytetään vain siksi, että ihmisillä ei ole muita laillisesti saatavilla olevia vaihtoehtoja. Fiat-rahajärjestelmässä valuutan liikkeeseenlaskun kustannukset ovat lähellä nollaa. Rahan liikkeeseenlasku on kansallisille liikkeeseenlaskijoille erittäin kannattavaa liiketoimintaa, sillä rahan määrää, joka voidaan kulloinkin luoda, ei ole enää rajoitettu, mikä vähentää entisestään jo liikkeessä olevan valuutan arvoa ja tuhoaa valuutan hallussapitäjien — siis meidän kaltaistemme ihmisten — ostovoiman tuossa valuutassa mitattuna.

Monopolit katoavat

Bitcoin tuli markkinoille vuonna 2008, ja se paljastettiin maailmalle avoimen lähdekoodin rahapajana, joka oli irrallaan kaikesta keskushallinnosta, erään kyberpunkkarien suosiman keskustelufoorumin pimeässä nurkassa. Aivan kuten Johannes Gutenberg mursi kirkon hallitseman kirjallisen tiedon tuotannon monopolin keksimällä kirjapainotaidon, Satoshi Nakamoto tuhosi valtion hallitseman rahantuotannon monopolin. Gutenbergin keksintö johti lopulta valistuksen aikakauteen (Siècle des Lumières), joka toi mukanaan käsittämättömän määrän älyllisiä ja kulttuurisia keksintöjä. Mutta Nakamoton keksintö saattaa johtaa vielä radikaalimpaan yhteiskunnalliseen mullistukseen.

Kieli ja raha ovat molemmat olennaisia keinoja, joiden avulla ihmiset tekevät rauhanomaista yhteisyötä, ja niiden pitäisi olla vapaita hallinnon manipuloinnista. Kun vapaat markkinat puhdistetaan keinotekoisista rajoittavista voimista, tuottavat yksilöt ja yritykset voivat löytää uusia tapoja tuottaa vapautta, rauhaa ja vaurautta kanssaihmisilleen, mutta tämä asia ei kuulu tämän artikkelin aihepiiriin.

Koska Bitcoin on ollut olemassa vasta vain hieman yli 10 vuotta, sitä luonnehditaan usein vanhaksi teknologiaksi, joka on jo vanhentunut. Internetin alkuperäisen rahaprotokollan ympärille rakennettiin monia tarinoita, joilla pyrittiin antamaan legitimiteetti yksityisten yritysten ja ihmisten tarjoamille vaihtoehtoisille tarjoomille. Kilpailevatko nämä hankkeet aidosti Bitcoinin kanssa rahallisessa ylivertaisuudessa? Mikä tekee rahasta arvokasta, ja voiko digitaalinen raha koskaan olla luotettava ja varteenotettava? Onko fiat-valuuttojen ja vaihtoehtoisten digitaalisten valuuttojen, puhekielessä “kakkakolikoiden” (shitcoinit), nykyinen paradigma niin erilainen? Jos bitcoin on vasta käynnistymässä, kun siitä tulee ihmisten rahaa ihmisille, mitkä ovat todellisia kehityskulkuja tulevien 10–20 vuoden aikana? Onko shitcoinerismi uusi ilmiö, vai toistaako historia yksinkertaisesti itseään? Voisiko shitcoinismi olla valtava teknologiakupla, jota ruokkivat ahneus, korkea aikapreferenssi ja väärät teknologiaheuristiikat?

Tässä lyhyessä esseessä yritän analysoida vaihtoehtoisten digitaalisten valuuttojen perustavanlaatuisen virheen luonteen, tarkastelen Bitcoinia pragmaattisena rahan kehityksenä vastakohtana kakkakolikoiden “teknologiavallankumouksen” tarinalle ja pyrin osoittamaan, että Bitcoin ei ole ainoastaan ainoa aito mahdollisuus erottaa raha valtiosta, vaan että tämä paradigmanmuutos on jo edennyt varsin pitkälle ja se on väistämätön.

Vanha paholainen

Useimmat eivät vielä tiedä, että sen lisäksi, että Bitcoin toimii yhteiskuntaa muuttavana voimana, se myös herätti henkiin vuosituhansien ajan vallinneen ilmiön globaalissa mittakaavassa: harvojen valittujen vastustamattoman halun hallita rahantuotantoa. Kuten historia on toistuvasti osoittanut monissa eri kulttuureissa ja maissa, rahan tuotannon hallinta on liikkeeseenlaskijalle poikkeuksellisen kannattavaa. Nyt on helpompaa kuin koskaan ennen ryhtyä tuottamaan rahaa ja jakaa sitä monille miljoonille, ellei jopa miljardeille ihmisille. Tähän päivään mennessä on luotu yli 7 000 vaihtoehtoista digitaalista valuuttaa (ja niitä syntyy aina vain enemmän), jotka väittävät olevansa Bitcoinia parempia tai suorastaan huijaavat tietämättömiä ostajia valheellisilla tarinoilla.

Vaihtoehtoisen “kryptovaluutan” luominen vie nykyään vain muutaman minuutin, mikä laskee huomattavasti rahan tuottajien markkinoille pääsyn esteitä. Nämä “kryptovaluutan liikkeeseenlaskijat” voivat ovelan markkinointipuheen, maailmanlaajuisten internetissä toimivien jakelualustojen ja toisinaan vilpillisten keinotekoisten markkinamanipulaatioiden avulla huijata ihmisiä, yrityksiä ja sijoittajia uskomaan tarinaansa. Useimmat näistä hankkeista, elleivät jopa kaikki, ovat harhaanjohtavia tai suorastaan koordinoituja huijauksia globaalissa mittakaavassa. Tämä aiheuttaa valtavaa tuskaa. Vaihtoehtoisten kryptovaluuttojen markkina-arvo on tätä kirjoitettaessa noin 100 miljardia dollaria, mikä on merkittävä kehittäjien, yrittäjien, tutkijoiden ja sijoittajien tekemä virhesijoitus. Pitkällä aikavälillä vain yksi ihmisluokka hyötyy kakkakolikoista: huijarit, jotka käyttävät hyväkseen markkinoilla vallitsevaa informaation asymmetriaa.

Tehdään asia selväksi: vapailla markkinoilla toimijoiden pitäisi saada rakentaa liiketoimintaansa niin kuin haluavat, kunhan petokset poistetaan yhtälöstä ja niihin pyritään puuttumaan johdonmukaisesti. Kryptovaluuttapörsseissä tapahtuva uhkapelaaminen, joita kutsutaan yleisesti “kakkakolikkokasinoiksi”, on ollut yksi kannattavimmista liiketoimintamalleista bitcoinin ympärillä, mutta toimijat kertovat hyvin harvoin markkinaosapuolille uhkapelaamisen riskeistä. Tuote- ja palvelutietojen salaaminen ostavalta yleisöltä on varsinainen juurisyy. Mikään määrä sääntelyä ja valvontaa ei estä kuluttajia tulemasta huijatuksi, ennen kuin ihmiset ymmärtävät rahamarkkinoiden ainutlaatuisuuden. Rahamarkkinat ovat maailman ainoat markkinat, jotka ovat nollasummapeliä ja samalla voittaja saa kaiken, kun on kyse rahan lopullisesta vallitsevasta muodosta. Jonkun on hävittävä kaupan jommallakummalla puolella, ja koska rahan osuus on 50 prosenttia kaikesta globaalista kaupankäynnistä, rikkinäiset rahamarkkinat voivat olla massiivinen ongelma, josta aiheutuu vakavia kielteisiä seurauksia.

Hämmennyksen myrsky

Maailmanlaajuinen disinformaatio, perinteisten markkinoiden hätätila ja velkataakan alle jäävät ja taloudelliseen ahdinkoon ajetut nuoret sukupolvet ovat suotuisa yhdistelmä kakkakolikkotarinoiden legitimoimiseksi. Väärä tieto ja suoranaiset valheet vaihtoehtoisten digitaalisten valuuttojen huimista lupauksista ovat kaikkialla, ja portinvartijat manipuloivat vähittäisasiakasmarkkinoita. Tavalliset ihmiset eivät juurikaan ymmärrä rahoituspalveluista tai rahan historiasta. Perinteisiä rahoitusmarkkinoita kohtaan koetun epäluottamuksen kasvaessa, digimaailman sukupolvet — erityisesti Z-sukupolvi ja milleniaalit — eivät ole kiinnostuneita perinteisestä pankkitoiminnasta ja haluavat nopeasti pois. Holhousvaltion kasvatit tuntevat olevansa oikeutettuja saamaan haluamansa, mutta eivät kanna vastuuta ja luulevat kykenevänsä “rikastumaan” yhdessä yössä ja saavansa nopeat voitot eläköityäkseen 25-vuotiaina. Kun talouden perustekijät ovat hauraat, viimeaikaiset vähittäissijoittajien aikaansaamat pörssinousut ovat olleet toinen silmiinpistävä esimerkki tällaisista ilmiöistä.

Shitcoinerismi vetoaa ihmisten sisäiseen, häijyimpään ominaisuuteen, josta useimmat ovat liian ylpeitä myöntääkseen sen olemassaolon. Kyse on ahneudesta. Ahneus voi mädättää mielen ja tehdä rehellisestä ihmisestä lyhytnäköisen, itsekkään ja aivottoman lampaan, joka seuraa laumaa, joka rikastuu ilman uutta ahnetta lammasta. Ahneus saa alkunsa sisäisestä pelostamme epävarman tulevaisuuden edessä, ja kakkakolikot ovat juomalaseja, joista juodaan kirkasotsaisuuden juomaa, joka lupaa harhakuvitelmia rikkauden yltäkylläisyydestä, täydellistä illuusiota paremmasta.

Vaikuttaa oikealta sanoa — sukeltamassa kakkakolikoiden monien toteutusten teknisiin yksityiskohtiin — useimpien, ellei jopa kaikkien, näistä kryptovaluutoista, verkoista, protokollista tai suoranaisista ponzi-järjestelmistä olevan rakenteellisesti virheellisiä. Luottamuksen perusaksiooma on puhdas hajauttaminen, joka on väistämättä binäärinen mitta, eikä luottamus muodosta spektriä, kuten useimmat kakkakolikoita myyvät saarnaavat. Järjestelmä on hajautettu tai se on keskitetty. Keskittäminen voi heilahdella spektrillä suhteellisella jakaumalla, kuten master- ja slave-suhteet tietokoneverkossa, mutta sillä ei ole merkitystä tämän asian kannalta. Lopuksi on sanottava, että useimmilla kakkakolikoiden parissa työskentelevillä kehittäjillä on mittaamaton hallintavalta toteutustensa rahapolitiikan suhteen. Kakkakolikot edellyttävät luottamusta, joka on vaatimus, jonka Bitcoin osoitti vääräksi yli 10 vuotta sitten.

Raakaa rahapoliittista darwinismia

Bitcoin lanseerattiin yrityksenä rakentaa maailmanlaajuinen rahapaja, joka rakentuisi internetin, kryptografian, verkkolaskennan ja järjestelmäinfrastruktuurin varaan. Bitcoinissa ei ole mitään uutta, ja suurin osa protokollan rakentamiseen ja käyttämiseen hyödynnetyistä teknologioista on ollut käytössä jo useita vuosikymmeniä. Kaikki on testattu jo aiemmin. Yleinen harhaluulo on oletaa, että Bitcoin on ensimmäinen yritys luoda digitaalista rahaa. Monia muitakin yrityksiä on ollut, ja ne kaikki ovat kadonneet historiaan.

Olipa kyseessä sitten E-Gold, Digicash, Liberty Reserve tai B-money, vuosien varrella kehitettiin monia toteutuksia digitaalisesta rahasta, joista jokainen toi oman panoksensa Bitcoinin rakennelmaan. Bitcoinin ja kakkakolikoiden välinen perustavanlaatuinen ero on Bitcoinin absoluuttisen hajautetussa luonteessa, sen neitseellisessä syntymässä ja sen salaperäisessä keksijässä. Bitcoinilla ei ole päätä, jota leikata, ei johtoryhmää, jota uhkailla, eikä yhtä vikaantumispistettä. Se mukautuu ympäristöönsä, niin vihamieliseksi kuin se vain voi muuttua, ja Bitcoin muuttuu entistä kestävämmäksi protokollapäivityksillä, jotka kunnioittavat sen tinkimättömissä vakuuksissa ja varmuudessa. Bitcoin on kuin elävä organismi, joka pyrkii selviytymään ajan testistä — universaalin antihaurauden puhtain muoto.

“Bitcoinin nerokkuus, reaalimaailmassa toimivan digitaalisen valuutan keksiminen, ei ole minkään uuden vaikeaselkoisen matemaattisen tai kryptografisen läpimurron saavuttamisessa, vaan vuosikymmeniä vanhojen palasten yhdistämisessä hieman uudella, mutta äärimmäisen epäsuositulla tavalla”, lukee eräässä vaikutusvaltaisessa teknologiaa käsittelevässä essessä. “Kaikki, mitä Bitcoin tarvitsi, oli ollut saatavilla jo vuosia, mukaan lukien keskeiset ideat.”

Rahamarkkinoilla käytävissä taisteluissa ei ole kyse teknologisista lisäominaisuuksista, vaan perustavanlaatuisista rahaominaisuuksista. Bitcoin on pragmaattista rahan kehitystä, mikä on vastakohta kakkakolikoiden hehkuttelijoille, jotka tulkitsevat asian harhaiseksi teknologiavallankumoukseksi. “Verkon hajauttamiseen” tai “toimitusketjujen jäljitettävyyden parantamiseen” liittyviä pinnallisia tarinoita mainostetaan korvikkeena epäonnistuneille yrityksille legitimoida joitakin kryptoalan hankkeita, jotka olivat tuomittuja epäonnistumaan jo syntyessään. Usein turhaa monimutkaisuutta käytetään ihmisten hämmentämiseksi ja aiemmin mainitun ahneuden hyödyntämiseksi.

Raha yhtenä hyödyketyyppinä (erotukseksi kulutus- ja pääomahyödykkeistä) kilpailee luotettavuudesta, joka on yhdistelmä objektiivisia ominaisuuksia, jotka tekevästä puolueettomasta, hyvästä ja hyödyllisestä välineestä käyttökelpoisen rahana. Yksittäinen paras raha on hyödyke, joka on täysin hyödytön mihinkään muuhun, jolla ei ole perimmäistä arvoa — ja se on hienoa! Sen rahapalkkion lisäksi, joka rahahyödykkeelle kertyy sen rahallistumisesta, ihmiset tajuavat luonnollisesti, että rahahyödyke on luotettava mekanismi arvon säilyttämiseen, vaihtamiseen ja mittaamiseen. Itävaltalainen taloustiede olisi eri mieltä tästä lähtökohdasta ja puolustaisi “regressioteoreemaan” perustuvaa argumenttia, mutta puhutaan siitä toisten.

Kakkakolikot edistävät “rikastu nopeasti” -ajattelua lupauksilla uskomattomilla tuotoilla ja pinnallisilla tarinoilla liikkumalla nopeasti ja rikkomalla asioita, ja puolustamalla tavoiteltavaa moraalista viisautta, jonka mukaan vapailla markkinoilla tarvitaan kilpailua, jotta osaanottajat voivat vapaasti valita, mikä on heille parasta. Tämä kiistanalainen väite voidaan kumota triviaalisti todella totuuden aksioomalla: valheet ovat petoksia, petokset ovat varkauksia ja varastaminen on väärin. Bitcoin vetoaa yksilöihin, joiden aikapreferenssi on matala, toisin sanoen ihmisiin, jotka ajattelevat pitkällä aikavälillä ja etsivät turvasatamaa satosheista (1 BTC on jaettavissa 100 000 000 satoshiin). Bitcoin ei ole “rikastu nopea” vaan “älä köyhdy nopeasti -toimintatapa, joka toimii puolustusvälineenä yhtä maailman suurinta pahuutta — rahan inflaatiota — vastaan.

Ajattele pitkällä aikavälillä, valitse Bitcoin ja jättäydy pois. Ole ahne, ja tartu korkeaan aikapreferenssiin ja alhaisen uhkapelaamisen synteihin, jotka ovat mädättäneet ihmisten sydämet, sielut ja mielet aikojen alusta alkaen.

Loppujen lopuksi tätä ei voi paeta: Bitcoin on väistämätön, ja kakkakolikot tuhoutuvat raa’an rahadarwinismin seurauksena. Valitse viisaasti.

Suomennos Thibaud Maréchalin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “The Great Plague of Shitcoinery”. Artikkeli on julkaistu alun perin Bitcoin Magazine -verkkolehdessä 5.10.2020.

Maréchal toimii kanadalaisen Bitcoin-säilytyspalvelun Knox Custodyn johtaja. Hän siirtyi vuonna 2018 täysipäiväisesti Bitcoinin pariin Real Ventures -pääomasijoitusyhtiöstä, jossa hän hankejohtajana ja alustapalveluiden vetäjänä. Thibaud opiskeli McGillin yliopistossa tietojärjestelmätieteitä.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.