Vähimmäisvarantojärjestelmä on mennyttä

Pierre Rochardin klassikkoessee vuodelta 2013

Thomas Brand
Brandin kirjasto
2 min readMar 15, 2023

--

Espanjalainen taloustieteilijä Jesús Huerta de Soto on kirjoittanut mainion itävaltalaista suhdannevaihteluteoriaa käsittelevän teoksen Money, Bank Credit, and Economic Cycles. Kirjassaan de Soto väittää talouskriisien olevan väistämätön osa vähimmäisvarantopankkijärjestelmää. Rahateorian tutkijoiden tehtäväksi jää vain tarkastella menneitä kriisiä ja saada valtaapitävät vakuutettua todellisten uudistusten tarpeesta. Onneksi olemme ensimmäistä kertaa historiassa kadehdittavan hyvässä tilanteessa: meidän ei tarvitse odottaa niiden uudistusten tekemisessä, jotka voivat johtaa tai eivät johda kestävään rahaan. Olen selittänyt asian aiemmassa kirjoituksessani.

Bitcoin-verkko ei ole suosikkini siksi, että se tekee yhteiskunnasta vapaamman, vauraamman tai oikeudenmukaisemman. Pidän siitä siksi, että se ratkaisee vihdoin yhden taloustieteen historian pitkäaikaisimmista kiistoista: tarvitaanko rahan luomista ja halpaa luottoa ikinä kasvun edistämiseksi?

Itävaltalaiset tietävät keinotekoisen luotonlaajennuksen aiheuttavan väistämättä pääoman väärinhinnoitteluun ja sitä kautta suureen määrään huonoja eli tuottamattomia investointeja. Sillä, että onko syynä osittaisvarantojärjestelmä tai keskuspankkitalous, ei ole merkitystä. Keskustelua käydään osittaisvarantojärjestelmän eettisestä oikeutuksesta: toinen osapuoli pitää talletusten lainaamista luonnostaan petollisena, kun taas toinen näkee talletukset erityisen likvidinä lainana.

Talletuksella vahvistat rahasi säilytys- ja turvajärjestelyjä ja saat muita ohjeispalveluita (kassa- ja kirjanpitopalvelut), mutta rahasi ovat aina saatavilla ja käytettävissäsi. Luotettu kolmas vastapuoli alentaa transaktiokustannuksia, koska nyt sinun ei tarvitse kuljettaa likvidejä maksuvälineitä mukanasi tai sopia niiden järjestelyihin liittyvistä erityistoimista. Bitcoiniin on koodattu ylivoimainen palvelu.

  • Matemaattisesti tarkasteltuna ei ole parempaa rahojesi säilyttäjää tai turvaajaa kuin salattu digitaalinen lompakko. Jos käytät vahvoja salasanoja, varmuuskopioit datan ja turvaat laitteesi, bitcoinisi ovat turvallisemmin säilössä kuin sinä itse.
  • Bitcoin on ihanteellinen kassapalveluiden tarjoaja: se on käytettävissä kaikkialla maailmassa, missä on internet-yhteys, sillä voi käydä kauppaa loputtomasti ja voit siirtää rahaa mille tahansa tilille lähes välittömästi.
  • Hajautettu, muuttumaton Bitcoin-aikaketju on verrattoman turvallinen ja yksiselitteinen perinteisiin kirjanpito- ja selvitysjärjestelmiin verrattuna.

Näin täydellisen turvallisuuden ja mukavuuden vuoksi ei ole mitään syytä antaa rahojasi kolmannen osapuolen säilytettäväksi. Toisin sanoen bitcoin poistaa tarpeen osittaisvarantojärjestelmälle, ja bitcoinlompakot ovat parhaita mahdollisia 100-prosenttisesti turvattuja täysvarantopankkeja.

Bitcoinin yleistyessä voimme vihdoin “empiirisesti vahvistaa” sen, mitä itävaltalaiset ovat väittäneet vuosikymmenien ajan: täysvarantopankkijärjestelmä, joka perustuu niukkaan vaihdon välineeseen, ehkäisee spekulatiivisia manioita, rahoituskriisejä ja epämääräisen suhdannekierron.

Tuotannon kestävän laajentumisen turvaamiseksi tarvitaan lisää pääomahyödykkeitä, ei rahaa tai luottamukseen perustuvia rahavälineitä [eli siirrettäviä vaateita todelliseen rahaan]. Luottomania on rakennettu seteleiden ja talletusten hiekan varaan. Sen on romahdettava.

– Ludwig von Mises, Human Action

Suomennos Pierre Rochardin (Twitter) kirjoittamasta artikkelista “Fractional Reserve Banking is Obsolete”. Artikkeli on julkaistu Rochardin 22. helmikuuta 2013.

Rochard on toinen Satoshi Nakamoto Instituten perustajista ja tunnettu Bitcoin-vaikuttaja. Hän on työskennellyt aiemmin perustamassaan Bitcoin Consulting -yrityksessä. Rochard työskentelee nykyisin Riot Platformin tutkimusjohtajana. Hän vetää yhdessä Michael Goldstein kanssa Noded Bitcoin Podcast -keskusteluohjelmaa.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.