Yhteisön tuki ja turva COVID-19-tilanteessa
Naomi Bar-Yamin, Chen Shenin ja Yaneer Bar-Yamin essee

Koronavirusepidemian vastaiset suojaustoimet (lockdown) vaikuttavat häiritsevästi työntekoon, palvelutuotantoon ja muuhun yhteiskuntaan. Toimet vaikuttavat yksilöihin eri tavoin ja saattavat olla jopa vakavia joidenkin ihmisten kannalta. Täten on tärkeää puuttua sosiaaliseen syrjäytymiseen ja kaikkeen siihen liittyvään. Perhe, ystävät ja yhteisö ovat välttämättömiä tukijärjestelmiä.
Jokaisen käsi, jota emme kättele, on oltava soittamamme puhelu. Jokaisen syleilyn, jota vältämme, on oltava sanallinen lämmön ja huolenpidon ilmaus. Jokaisen ihmisten välisen sentin ja metrin etäisyyden on oltava ajatuksia siitä, kuinka voimme auttaa niitä, jotka saattavat tarvita apuamme.
- Rabbi Kanefsky, B’nai David-Judea, Los Angeles
On olemassa useita näkökohtia siihen, miten yksilöt voivat rakentaa yhteisöllisyyttä ja miten järjestäytynyt yhteisö voi kehittää keskinäistä tukea:
- Ihmiset voivat olla yhteyksissä ystäviinsä ja perheisiinsä, kysyä avuntarpeesta ja kertoa siitä, mitä apua he voivat tarjota. Seuraa kunkin avuntarpeita ja kykyjä auttaa. Välitä tietoa niille, jotka tarvitsevat apua. Päätä, keihin haluat olla säännöllisesti yhteydessä ja kirjoita tai soita heille. Videopuhelu on erittäin hyvä vaihtoehto. Kannusta muita tekemään samoin.
- Yhteisö voi luoda kaverijärjestelmän. Pienet 2–3 ihmisen kotitaloudet ovat “kaveriporukoita”, jotka pitävät yhteyttä toisiinsa etävälinein muutaman kerran viikossa. Terveydentila on vain yksi huolenaihe, joten puhukaa laajemmin murheistanne ja haasteistanne. Kerätkää ostoslistat yhdessä ja vaihtakaa kaupassa kävijää. Jättäkää ostokset toisillenne sovittuun paikkaan ja sopikaa yhteydenpitotavasta. Välttäkää kosketusta ja muunlaista fyysistä yhteydenpitoa tartunnan välttämiseksi. Auta niitä, jotka eivät ole tottuneet tilaamaan verkosta. Kiinnitä huomiota tarpeisiin ja ole luova.
- Aseta etenkin yhteisön vanhemmat jäsenet prioriteettilistan kärkeen. Myös ne, joilla ei ole lapsia tai läheisiä ystäviä, ovat tärkeitä. Käyttäkää viestintävälineitä luovasti, erityisesti videota. Noudata erityistä varovaisuutta, jotta fyysiset kosketukset ja läheisyys vältetään, koska varsinkin ikäihmiset ovat alttiita vakavalle sairaudelle ja sen seurauksille.
- Kaveriporukassa yksilöiden pitäisi yrittää tunnistaa erilaisia mahdollisuuksia ja kysyä toisiltaan, mitä tekevät käytettävissä olevalla ajallaan. Esimerkiksi: “Jos minulla olisi jonkin verran vapaa-aikaa, olisin halunnut oppia.” ja auttakaa/kannustakaa/mahdollistakaa toisianne ryhtymään tuumasta toimeen.
- Sukupolvien välinen vuorovaikutus on tärkeää. Kaikki eivät ole yhtä hyviä käyttämään nettiä, valmistamaan ruokaa, korjaamaan esineitä tai edes lukemaan. Tehkää kaveriporukoista kyvyiltään ja osaamiseltaan moninaisia, jotta keskinäinen apu olisi sekä merkityksellisempää että hauskempaa. Ehkä lapset voivat auttaa toinen toisiaan läksyissä ja joku kaveriporukasta voisi lukea videopuhelun välityksellä nuoremmille satuja.
- Yhteisön koon mukaan suuremmat alaryhmät voivat olla esim. 5–10 kaveriporukasta muodostuvia “kaveriryhmiä”, jotka ovat auttavat toinen toisiaan ideoimaan ja rakomaan yhtä kaveriporukkaa isompia haasteita. Jos joku sairastuu, esimerkiksi koronavirussairauteen tai jotain muuta sattuu, miten voitte parhaiten tukea toisianne ja pysyä turvassa? Mitä muita resursseja voitaisiin hyödyntää? Kiireellisissä hätätapauksissa ole aina yhteydessä ensin viranomaisiin.
- Mitä kaikkea välttämättömyystavaroita ja elintarvikkeita yhteisö voi ostaa yhdessä ja jaella toisilleen? Pilaantumaton ruoka, suojakäsineet, paperipyyhkeet ja nenäliinat tulevat heti mieleen. Ne ovat sellaisia tavaroita, jotka katoavat kivijalka- ja verkkokaupoista nopeasti, mutta älä hamstraa. Tavaroita on saatavilla myöhemmin.
- Yhteisön toimijat voivat olla luovia ja tarjota keskinäisiä palveluksia. Yliopistot järjestävät verkko-opintoja ja uskonnolliset yhteisöt järjestävät tilaisuuksia verkossa. Voisiko korttia pelata, kirjoja lukea ja viinejä maistella videokeskustelun välityksellä?
- Hyvällä säällä voitte suunnitella pienryhmäulkoilua. Säilyttäkää vähintään kahden metrin etäisyys toinen toisiinne, mutta nauttikaa yhdessäolosta, auringonvalosta ja raikkaasta ulkoilmasta.
- Erilaiset tapahtumat — syntymä- ja merkkipäivät, häät, valmistujaiset, vauvajuhlat ja hautajaiset — tuovat yhteisöjä yhteen. Tapamme juhlia, surra ja tukea toisiamme ovat nyt kaikki muuttuneet. Halaukset saavat vielä jonkin aikaa odottaa, mutta miten yhteisö voisi kuitenkin juhlia ja surra yhdessä?
- Keskinäinen tuki töissä: Jotkut ihmiset voivat tehdä etätöitä, toiset eivät. Joillakin työpaikoilla tiettyjen ihmisten on oltava paikalla, mutta ei kuitenkaan kaikkien kerralla. Tällaisia ovat esimerkiksi terveydenhuollon työntekijät, kivijalkakaupan henkilökunta, varastotyöntekijät, apteekkarit ja hoitokotien hoitajat. Luokaa yhdessä hyvä ja turvallinen aikataulutus ja varmistakaa, että jos yksi ihminen tai tiimi sairastuu, niin työt eivät jää tekemättä. Kiinnittäkää erityistä huomiota henkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Mielenterveys on myös kaikkien kannalta tärkeää, joten älkää uuvuttako toinen toisianne — elämme poikkeuksellisia aikoja, joten poikkeuksellinen lepokin voi tehdä hyvää.
- Kaveriporukat voivat myös luoda keskinäisiä suljettuja yhteisöllisiä piirejä, jolloin ihmiset voivat kokoontua suhteellisen turvallisesti yhteen. Tämä edellyttää tiukkaa toimintaprotokollaa, joten sitä ei voi suositella kaikille!
- Yhteisön mukaan yksilöiden ja yhteisöjen olisi syytä etsiä tapoja tukea muita yhteisöjä paikallisesti tai löytää “sisaryhteisöjä” maailmanlaajuisesti jakaakseen tietoa erilaisista hankkeista tai löytääkseen yhteistyömahdollisuuksia.
- Pandemia on maailmanlaajuinen, joten tämä on hyvä tilaisuus tavata ja tutustua muihin ihmisiin maailmanlaajuisesti. Voit löytää uusia tuttavuuksia, jakaa kokemuksiasi, oppia uutta ja jakaa ajatuksia ja oppeja turvallisuus- ja suojaustoimista.
Suomennos Naomi Bar-Yamin, Chen Shenin ja Yaneer Bar-Yamin (Twitter) esseestä “Community action and support for COVID 19”. Essee ilmestyi New England Complex Systems Instituten verkkosivuilla 21.3.2020.
Naomi Bar-Yam on työskennellyt äitien ja lasten terveyden parissa yli 30 vuotta. Hänet tunnetaan imetyksen puolestapuhujana. Naomi on julkaissut myös imetystä koskevaa tieteellistä tutkimusta.
Chen Shen työskentelee tutkijana New England Complex Systems Institutessa Bostonissa Yhdysvalloissa. Hän on opiskellut tietojenkäsittelytiedettä (insinööri) ja viestintää, kulttuuria ja teknologiaa (FM).
Yaneer Bar-Yam on fyysikko, järjestelmätieteilijä ja New England Complex Systems Instituten perustaja. Hän on erikoistunut monimutkaisten järjestelmien tutkimukseen ja tehnyt tutkimusta lukuisilla eri tieteenaloilla aina materiaalitieteistä neuraaliverkkoihin.
Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).