Nationala rateaza calificarea in fata Portugaliei. Asta chiar inseamna performanta

Eroinele de la nationala au reusit performante luptand impotriva tuturor (foto: FRF)

Echipa nationala a României de fotbal feminin a ratat astazi calificarea la Euro 2017, intr-un meci disputat la Cluj-Napoca cu Portugalia. 0–0 acolo si 1–1 in România dupa prelungiri, fetele au luptat frumos, insa au ratat sansa din cauza golul portughez marcat in deplasare. Desi e o ratare importanta care as fi devenit o calificare in premiera la Euro, nationala a reusit performanta.

Asa vorbesc pentru ca fotbalul feminin nu are o structura interna de valoare, ci o discriminare in România, ale presei, a societatii in general, si nu numai in România, fotbalul feminin sufera de o discriminare aproape peste tot. Pentru ca in capul celor retrograde, fotbalul e ceva doar din si pentru barbati. Sexismul nostru de fiecare zi, care se vede multiplicat. Evident ca si Portugalia are astfel de lucru, dar asta nu inseamna care se poate revendica calificarea romaneasca asa ca o obligatie.

In Brazilia, spre exemplu, avem potentialul pentru multe titluri, suntem una dintre cele mai puternice echipe din lume, avem Marta, o jucatoara care a fost de 5 ori cea mai buna din lume, dar cu lipsa de suport di investitie, potentialul nostru niciodata se transforma in performantele mult dorite.

Paraluta, Voicu & co. sunt eroine adevarate, luptand impotriva dezinteresul presei si al publicului neobisnuit cu fotbalul feminin si impotriva tot fel de discriminare si lipsa de suport. La primul meci in Portugalia, Dolce Sport era singurul site mare românesc care a spus ceva despre meciul in prima pagina, si evident, a facut doar pentru ca avea drepturi de emisiuni. Chiar asa, cu toate astea, fetele au ratat calificarea directa din cauza unui gol, si din nou la baraj, din cauza unui gol. E foarte mult. Nu se poate revendica mai mult când se are o Liga slabuta fara suport si cu o singura decenta echipa de club, Olimpia Cluj, monopolizând fotbalul fara concurenta.

Da, e remarcabil ca FRF tocmai are un proiect important dedicat la dezvoltarea fotbalului feminin, e pasul cel bun, dar nu cel suficient. E un inceput, e nevoie de mai mult, si ramane de vazut cum va fi in viitor. Cum se va comporta presa, publicul, cluburi si federatia dupa o ratare in ultimele minute. Evident ca ramâne un sentiment de infrângere pentru ca calificarea a fost foarte aproape, însa daca ne gandim la ce conditii e fotbalul feminin din România si cât de luptatoara a fost echipa, concluzia e decât una singura: performanta eroica.

Fotbalul feminin din România s-a dezvoltat peste ultimele ani si poate fi mai bun. Echipa care reusese performanta respectiva de la campania de calificare fara infrângere la baraj, ajungând tot mai aproape de un turneu final e foarte tânara. Doar Olar si Lunca sunt singurele la vârsta de peste 30 de ani.

Adica, sa nu pierdem credinta in Nationala, sa cunoastem mai mult fotbalul feminin, care are nevoie de suport, si de suporteri. Diferit de ce se intâmpla cu baietii, fetele pot privi catre viitor cu optimism. Drumul nu s-a terminat azi la Cluj-Napoca.

Brazilianu’ ala

Opinii despre fotbalul românesc scrise prost de un brazilian

João Vítor Roberge

Written by

jornalista, craiovano e digiescolhido

Brazilianu’ ala

Opinii despre fotbalul românesc scrise prost de un brazilian

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade