Paragrafe dezordonate despre echipa nationala

Nationala româniei a revenit pe teren cu doi meciuri total diferite. Primul 5–0 cu slabuta Armenia, un meci câstigat cu meritul românesc insa erorile armeni au fost extreme de important pentru scorul. A fost mai mult din cauza erori si slabiciuni din partea Armeniei. Ultimul, cu Kazahstan, a tras români, care erau cumva bucurosi, mandri de rezutatul cu Armenia, inapoi cu picioare pe pamânt, pe realitatea.

Au marcat Popa, Marin, Stanciu si Chipciu. Stancu a marcat de la 11 metri, asa ca intotdeauna face el la Nationala. Adica, nici un vârf a marcat cu balonul in joc. Au marcat mijlocasi, sau jucatori care fac functia de atacant secund, pe extrema stanga sau dreapta. E ceva care traduce foarte mult ce inseamna aceasta generatie, aceasta echipa nationala. Nu exista un vârf puternic.

La Euro, doi goluri, Stancu, de la 11 metri. Si atat. La preliminarii, Au marcat, jucând ca vârf, atacant, ,,ucigasul”, ,,omul-gol” cum spunem la noi in Brazilia: Marica, Rusescu si Keseru, 1 gol fiecare. La meciuri amicale, Stancu si Andone au marcat cu Italia, e singurul lucru diferit. Pe alte posturi, au marcat Stanciu, Popa, chiar si Hoban in meciuri din ultimele 365 zile. Adica… Ce atacant aveti (sau avem)?

Asta e o parte si reflexul din ce vedem azi la echipa nationala. O echipa proasta, cu un sector ofensiv penibil. Keseru nu face jumatate de ce face el la Ludogorets, Rusescu nu mai e de Nationala de mult, Marica e mai mult aproape de o retragere sau de sfarsitul carierei decât de o revenire mare la nationala. Stancu nu ne da incredere (din ultimele patru goluri pentru tricolorii, trei au fost de la 11 metri), Alibec nu e 5% de ce arata el la Astra. Sectorul de atac e pe pamant. Si mijlocul terenului nu e atat de bun ca sa ar face o acoperire cum trebuie.

Nationala României a avut, din vremurile lui Piturca si chiar inainte, echipele facute cu un singur obiectiv: sa nu piarda. Nationala nu mai joaca pentru a obtine o victorie. Adica intre timp nationala are 8 meciuri fara infrangeri, cu 2 victori, 6 egaluri din care doi sau trei sunt 0–0, si ,,ah, ce bine, nimeni nu ne bate”. Asta e foarte ingrijorator.

Acum vine Daum, nemt, nu vorbeste limba, invata fotbalul romanesc acum, si nu are un vârf ,,de referinta”, cum spunem in Brazilia. E natural ca nu va face schimbari magice. Nu e Harry Potter. E natural, el are nevoie de timp sa cunoaste jucatorii, sa face o reconstructie de o echipa distrusa de o sistem extrem de corupt si de antrenori depasiti asa cum a fost Iordanescu in acest ultimul drumul lui la Nationala, când era deja retras de 10 ani (a fost unul dintre cei mai oribile greseli la era Burleanu).

Nu spun ca Daum e un sfant sau un geniu si care nu poate fi criticat. Însa, nu se poate cererea de demisia lui Daum in momentul de fata. Vad oameni deja furioase cu neamtul, strigând ,,demisia” sau nu stiu ce si in liga intai sunt ,,ah, pentru ca in România sunt multi antrenori demisi, nu le dau timpul necesar”. Nebunie.

Au fost trei etape. E bine, daca proiectul e de fapt CM 2018, erorile nu pot exista in masura actuala. Aveti (sau avem) nevoie de victorii in meciurile cu Polonia si Danemarca.

Nationala are, astazi, o aparare decenta, mijlocasi de mediocritate dar care au capacitate de ceva special, si atacanti prosti. Nu e Daum care va veni acum cu un atacant magic, un decar clasic si gata, avem o putere ofensiva de top, jucam fotbal frumos si ne batem la titlu la CM pentru ca a venit un antrenor nou si diferit de ce suntem obisnuiti. Lucrurile nu merg asa.

Generatia actuala e slaba, nu se poate astepta foarte mult. Poate ca urmatoara cu Dragomir&co va fi mai buna, dar nu e subiectul.

Sa avem rabdare, avem liniste. Înca se poate merge mai departe. O prestatie mai mult buna cu Polonia e necesara. Ei nu sunt nationala Armeniei. Timpul trece, si usor usor o singura greseala poate fi fatala. Daum stie, sau trebuie sa sti.

Brazilianu’ ala

Opinii despre fotbalul românesc scrise prost de un brazilian

João Vítor Roberge

Written by

jornalista, craiovano e digiescolhido

Brazilianu’ ala

Opinii despre fotbalul românesc scrise prost de un brazilian

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade