Poate ca sfarsitul lui FC Arges e mai mult grav decât o stim

Dupa ce patronii infractori au luat cu asalt fotbalul românesc si in anii 2000 au pus inceputul unei epoci cu multe cluburi de traditie fiind desfiintate, o speranta a venit intr-o sport in pragul falimentului: echipe sustinute de suporteri, cluburi cu un format de societate, cam asa vedem in fotbalul brazilian. Echipe sustinute de suporteri si sponsori, fara imagina unui patron care se crede rege si absolut.

O noua disparitia lui FC Arges arata ca nu e pentru ca suporteri sunt impreuna ca echipa lor se va gasi liniste. Din pacate.

Timisoara a fost primul oras cu ceva mai mult concret, toti stim. Dupa toata confuzia aia cu Zambon, AEK, Marian Iancu si asa mai departe, suporterii au infiintat echipa ASU (SS) Politehnica Timisoara, reconoscuta de cea mai mare parte a orasului, in timpul ca echipa ACS Poli venita de la Recas si sustinuta de autoritatile orasului nu a avut acelasi succes desi e in Divizia A. ASU Poli a fost infiintata in Liga a V-a, azi se afla in Liga a II-a cu un proiect foarte profesionist si a functionat ca inspiratia pentru multe orase cu cluburi distruse. Ripensia Timisoara face asta. Craiova a incercat si niciodata nu a reusit, desi are echipa in liga intai. S-a vazut si in Vaslui, Sibiu, Galati, Arad modelul Timisoarei. Pitesti e si un exemplu.

FC Arges 1953 a fost infiintat de catre suporteri, având un proiect asa ca la Timisoara. Activitate pe retele de socializare puternica, site bine facut, magazin online, fostele glorii. Diferit de ce s-a intâmplat la Timisoara, Pitesti a avut doua rivale in lupta pentru fanii de fotbal din Pitesti: SCM Pitesti si chiar Academica Arges (Clinceni). Am avut o mare ocazie când am fost in România si am conoscut proiectul FC Arges când echipa era in Liga a IV-a.

Pitesteni au incercat una, doua, trei ori, si au promovat in Liga a III-a, cu meritul total. Insa, dupa ce au reusit astfel de performanta, echipa s-a desfiintat. Probabil ca nu pare un lucru mare ca s-a desfiintat o echipa din Liga a III-a, indiferent ca este numita FC Arges, pentru ca pana la urma, s-a intâmplat si mai devreme, cu penibilul Penescu. Dar aceasta noua desfiintare e mai mult grava.

Asta e pentru ca s-a vazut (cel putin eu am vazut) astfel de echipe fara patroni si cu proiecte diferite din punctul de vedere structural ale echipele românesti ca un mod de salvarea fotbalul autohton. O posibilitate in plus. Când vad orase cu traditie uriasa in fotbalul in diviziile B, C sau D si care au deja echipe ,,reinfiintate” se pare ca o sa fie momentul rascumpararei lor. Dar in Trivale, echipa e tot distrusa înca o data. De data asta, pentru ca nu au suportul financiar suficient.

Aceasta desfiintare îmi da impresia ca nici macar suporteri impreuna intr-o fel de organizare serioasa as putea fi solutia pentru fotbalul românesc. Sau cel putin, nu o solutie 100% garantata. Poli Timisoara arata primele semnale de slabiciune. O echipa care a facut performanta in Liga a V-a, Liga a IV-a, Liga a III-a are in actualitate un inceput inconstant in Liga a II-a, dar e normal sa fie asa. Nu poate fi desfiintata, inca nu are riscuri si e bine asa.

In momentul in care fotbalul românesc e aproape semi-profesionist si se afla intr-o stare de faliment moral, structural si financiar, echipe ca acest nou FC Arges nu pot sa fie lasate sa mor. Pentru ca sunt parte de ceva nou, o noua structura facuta de suporteri. Andrei Craciun a spus foarte bine:,,fotbalul românesc trebuie să iasă din zodia pușcăriașilor care l-au ruinat și să se întoarcă acasă, la suporteri.” Foarte bine, dar când vedem partea fotbalului care se afla la suporteri venind in cu un esec atat de mare ca o desfiintare, poate ca fotbalul românesc e intr-o situatie mai mult haotica decât vedeam.

Brazilianu’ ala

Opinii despre fotbalul românesc scrise prost de un brazilian

João Vítor Roberge

Written by

jornalista, craiovano e digiescolhido

Brazilianu’ ala

Opinii despre fotbalul românesc scrise prost de un brazilian

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade