Hoe maken we de kloof tussen het bedrijfsleven en het onderwijs kleiner?

Jacqueline
Broedplaats Rotterdam
5 min readDec 21, 2017

Onderwijsontwikkeling:

Loopbaanoriëntatie. Voor de één top tijd, voor de ander activiteiten waar het minst naar uitgekeken wordt. Om kansen op een toekomstige baan te vergroten is het belangrijk dat leerlingen al vroeg begeleidt worden bij het kiezen van studies in sectoren met voldoende perspectief op werk. Ik richt me in deze blog op het basisonderwijs. Voor Rotterdam-Zuid liggen die kansen op de arbeidsmarkt in de haven, de techniek en de zorg. Toch is er vaak nog sprake van een kloof tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Voor mij zit die kloof in het onbekende, men kent elkaar niet en ziet ( nog) geen kansen in samenwerking, anderen zullen hier weer iets ander van vinden. Wat tja wat versta je onder een kloof? Dat kan voor iedereen in zijn eigen context anders zijn.

Tijd voor verandering!

Er zijn verschillende organisaties die zich richten op loopbaanoriëntatie en loopbaanbegeleiding om deze kloof te verkleinen. De diversiteit in activiteiten en aanbieders is groot, passend bij de behoefte van de school, leerkracht en leerling. Uitgaande van de interesse van de leerkracht en/of de leerling wordt er een keuze gemaakt in de activiteiten en aanbieders die er zijn. Om kansen op een toekomstige baan te vergroten is het belangrijk om leerlingen vroeg te begeleiden bij het kiezen voor vervolgopleidingen in sectoren met voldoende perspectief op werk dat past bij de talenten van de leerling.

Ik ben wel nieuwsgierig naar de evaluatie van deze activiteiten. Welke activiteiten worden veel gekozen en waarom? Hoe zit het met de interesse van de leerkrachten en de leerlingen? Wat hebben de activiteiten tot nu toe opgeleverd? Wat zijn tips en wat zijn tops? Dat ga ik binnenkort onderzoeken bij de projectleider van een organisatie die zich hier mee bezig houdt.

Bij het kiezen voor vervolgopleiding spelen de interesse en talent van het kind, de ouders en de school een rol.

Voor leerkrachten geldt dat ze weten hoe het bedrijfsleven eruit ziet in de sectoren van bijvoorbeeld Techniek/Haven/Zorg en waar de kansen liggen op de arbeidsmarkt. Zij weten hoe het vervolgonderwijs en inhoudelijk uit ziet om zo goede adviezen te kunnen geven. Ook kunnen zij talenten en interesses van kinderen herkennen, waar ze een passend advies op kunnen geven voor keuze in het vervolgonderwijs.

Wat is de rol van de ouders? Wat verwachten leerkrachten van hen en wat verwachten zij van de leerkrachten? Weten we dit van elkaar? Ouders kunnen de talenten en interesses van hun kinderen feilloos herkennen, maar weten ze ook welk vervolgonderwijs hier bij past? Kennen zij de bedrijven in de Techniek/Haven/Zorg? Weten zij waar de kansen liggen op de arbeidsmarkt voor hun kinderen? Welk werk verrichten zij zelf? Hoe kunnen bedrijven en onderwijs deze groep betrekken?

Uitproberen 1.

Samen met medewerkers ouderbetrokkenheid zijn we hier mee aan de slag gegaan. Door samen te werken met medewerkers ouderbetrokkenheid uit het voorgezet onderwijs hebben de medewerkers ouderbetrokkenheid uit het basisonderwijs kennis opgedaan over de verschillende leerroutes die er zijn. In de ouderkamer kunnen ouders uitleg krijgen over deze Rotterdamse leerroute kaart. Ook kunnen ouders samen met de medewerker ouderbetrokkenheid gaan kijken op het vervolgonderwijs. Op die manier kunnen ouders hun kind beter ondersteunen in het maken van een keuze.

Ouders worden door leerkrachten gevraagd om in de klas te vertellen over hun eigen werk. Ouders vertellen over hun eigen ervaringen met leren en werken. Hiermee zijn ze een rolmodel voor kinderen. Maar worden deze tips ook daadwerkelijk opgevolgd door leerkrachten en medewerkers ouderbetrokkenheid, werken zij hierin samen? Waardoor wel en waardoor niet? Onderzoeken en weer bijstellen……

Terug naar het vraagstuk:

BRON FOTO: HTTPS://STAGEBUREAUCONNECTIE.NL/MINISTER-INVESTEERT-IN-BETERE-STAGES/

Even weer terug gaan naar de vraag; Hoe maken we de kloof tussen het bedrijfsleven en het onderwijs kleiner? Loopbaanoriëntatie en loopbaanbegeleiding kan daar een middel voor zijn.

In de Broedplaats010 kwamen we er achter dat veel van deze activiteiten klassikaal aangeboden werden. Niet iedere leerling heeft dezelfde interesse in het bedrijf dat bezocht wordt, waardoor het door een aantal als niet leuk ervaren wordt. Mede om die reden hebben we in de Broedplaats010 besloten ‘out of the box’ te denken.

Inmiddels weten wij dat bedrijven vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid graag in contact komen met leerlingen en scholen. Veel organisaties maken hier gebruik van en benaderen scholen om samen te werken met bedrijven, gericht op loopbaanoriëntatie . In de praktijk vraagt dit van deze organisaties een hoop overtuigingskracht om verbindingen te leggen met leerkrachten in de school. Dit heeft vaak te maken met interesse en de ( tijds-en financiële) investering die het vraagt van de leerkracht en de school. Kan dit ook anders?

Uitproberen 2.

Wij hebben er eerst voor gekozen om een grafisch bedrijf te zoeken waar twee leerlingen mochten komen kijken. De twee leerlingen zijn geselecteerd op basis van interesse en talent. Met goedkeuring van ouders zijn de leerlingen samen met de leerkracht een paar uurtjes bij dit bedrijf geweest. De leerlingen kreeg alle aandacht en mochten zelf aan de slag met computerprogramma’s. Maatwerk, voor één leerling succesvol en voor de ander toch niet passend bij zijn interesse. Zinvolle, maar tijdrovende interventie.

Uitproberen 3.

Bedrijven die in de wijk van de school staan laten samenwerken met scholen of klassen of enkele leerlingen. Neem bijvoorbeeld de boekhandel die graag meer kinderboeken zou willen verkopen. De eigenaar kan contact zoeken met een school en vragen of kinderen boeken willen lezen en willen voorzien van een recensie op social media. Leerkrachten die met hun klas een ‘Tour door de buurt’ organiseren en bij bedrijven op zoek gaan naar opdrachten. Goed voor het bedrijf, maar nog beter voor de vaardigheden die leerlingen hierin moeten toepassen. Of het verzorgingstehuis dat iets wil doen voor eenzame ouderen, kinderen mee laten denken over een oplossing.

De komende tijd zijn wij nog druk bezig met het uitproberen en het verzamelen van ervaringen. Wordt de kloof tussen het bedrijfsleven en het onderwijs kleiner? We zijn op weg…..

--

--