Op naar iteratie

Rik van Lente
Broedplaats Rotterdam
2 min readNov 3, 2017

Met de tweede labdag net achter de rug is het nu op zoek naar praktisch aan de slag gaan. Ik kan daar niet op wachten eigenlijk, dingen proberen en experimenteren. In het onderwijs is dat niet zo vanzelfsprekend, eigenlijk. Natuurlijk doen veel docenten veel experimenten, maar over het geheel genomen willen docenten zekerheid: we bereiden onze lessen zo voor dat het grootste gedeelte van onze (grote) klassen daar in mee kan komen. We willen zo veel mogelijk leerlingen wat leren en leggen het grootste gedeelte van de verantwoordelijkheid daarvoor bij onszelf. Daarom willen we de controle niet te veel uit handen geven. Ruimte voor falen geven we onszelf niet, want dan vinden we snel dat we tekortschieten.

Ik heb nog een tweede keer met Jonas Martens gesproken, van de The Better Future Factory. Hij benadrukte nog eens hoe belangrijk het is veel te proberen, en dan steeds op je bek gaan, te schaven, je plan iets beter maken, weer te falen, weer te verbeteren dan langzaam naar een eindproduct werken. Hij zag vernieuwen zo: zet een stip op de horizon, kijk waar je heen wilt. Bedenk vervolgens een eerste stap richting die horizon en ga daar gelijk mee aan de slag. Kijk of dat werkt en stel het bij. En dan weer proberen. Iteratie, iteratie, iteratie.

Dat is zo’n verfrissend idee! Als je een nieuwe lesvorm wilt bedenken hoeft het de eerste keer niet te werken! Het mag totaal in het honderd lopen. Als je er maar iets mee doet en het dan weer probeert.

Dat gaan wij met ons groepje ook doen. Onze stip op de horizon: leerlingen komen constant in contact met werkend Rotterdam, waardoor ze zich eigenaar voelen van hun eigen toekomstvisie. Mijn eerste kleine stap: een paar leerlingen een week geen rooster geven. Ik ga ze zelf laten inventariseren wat er op het onderwijsmenu staat die week, ze mogen dan zelf weten hoe ze zich dat eigen gaan maken. Logboekje bijhouden, achteraf inventariseren hoe alles gegaan is en dan kijken wat die vrijheid oplevert. Vanaf daar kijken of dat ruimte in de week op gaat leveren om andere dingen te doen!

En dit maar één voorbeeld. We we hebben een schoolbord vol met prachtige praktische plannen geschreven. Op naar iteratie!

--

--