Rotterdam investeert in de leraar.

Kristel
Broedplaats Rotterdam
3 min readJan 7, 2018

Rotterdam, de stad van handen uit de mouwen en samen staan we sterk, is een stad waar de leraar het moeilijk heeft. De uitval van leraren is in de Randstad twee keer zo hoog dan in de rest van Nederland. Reden genoeg voor de gemeente Rotterdam om te investeren in haar leerkrachten.

Met de komst van de Rotterdamse onderwijs CAO in 2016 heeft de Rotterdamse leraar diverse mogelijkheden gekregen om te werken aan zijn eigen kwaliteit. Daarnaast heeft hij veel meer kansen gekregen om zijn stem te laten horen.

Met vier onderdelen heeft de Rotterdamse onderwijs CAO iedere leerkracht iets te bieden:

  • De Rotterdampas
  • De lerarenbeurs
  • De welkompremie
  • Broedplaats010

Met name door de komst van Broedplaats010 heeft de leerkracht de kans gekregen om zijn stem en ideeën voor het Rotterdams onderwijs vorm te geven. Deze innovatieleergang heeft inmiddels twee mooie groepen met enthousiaste en ambitieuze leraren bij elkaar gebracht. De kracht van Broedplaats010 zit hem in het samenbrengen van de verschillende onderwijsniveaus. Leraren van VVE t/m MBO komen hier samen, delen ervaringen en ideeën met elkaar en werken deze uit tot onderwijsinnovaties. Deze innovaties zijn gericht op het Rotterdams onderwijs in zijn geheel.

Broedplaats010 is inmiddels een krachtig netwerk van 30 Rotterdamse leraren. De komende jaren hopen zij hun netwerk verder uit te breiden met nog meer enthousiaste en ambitieuze leraren die hun hart verloren hebben aan de stad, het onderwijs en onze leerlingen.

Op 10 januari 2018 worden de innovaties van de eerste lichting Broedplaats010 gepresenteerd aan leerkrachten, bestuurders, beleidsmedewerkers van de gemeente en overige betrokkenen bij het Rotterdams onderwijs. De Rotterdamse leraar pakt hier de leiding over de koers van het onderwijs en is daarmee een belangrijke partner voor de gemeente binnen de ontwikkeling van de nieuwe beleidsperiode.

De gemeente heeft de laatste jaren laten zien dat zij de meerwaarde ziet van het betrekken van leraren bij de ontwikkeling van beleid. Tijdens de sessies van het Masterplan onderwijs en de tussenevaluaties van Leren Loont hebben diverse gemeentelijke werkgroepen regelmatig feedback gevraagd bij de Rotterdamse leraar. Daarnaast heeft de gemeente inmiddels meerdere leerkrachten in dienst die als leraar-ambtenaar aan het werk zijn. Leraren die meedenken over het beleid, maar nog steeds middenin de praktijk staan. Een krachtige combinatie waardoor het gemakkelijker wordt om het beleid vorm te geven van onderop.

De gemeente Rotterdam is daarmee vooruitstrevend in Nederland en laat zien hoe belangrijk leraren voor haar zijn en voor de toekomst van de stad. Door zich in te zetten voor de Rotterdamse leerkracht laat de gemeente zien dat scholen en besturen er niet alleen voor staan. Rotterdam realiseert zich dat lesgeven in de stad vraagt om leraren met de juiste vaardigheden en een positief beeld van hun beroep. Daarnaast ziet zij het onderwijs aan onze leerlingen als een gezamenlijke opdracht waarin zij samen met de scholen en besturen moet zorgen voor de beste leraren. Het is daarbij goed om te merken dat het hier niet gaat om kortstondige investeringen, maar dat er juist gekozen wordt voor een duurzame aanpak.

Als leraar kan ik me geen betere aanpak voorstellen. In Rotterdam heb ik alle kansen om mezelf te ontwikkelen tot krachtige onderwijsprofessional.

Foto: Kristel Roth van Dalsum

--

--

Kristel
Broedplaats Rotterdam

Deelnemer Broedplaats010, Leerkracht PO, Bovenschools schoolopleider.