☞ #news ☞ #theatre ☞ #expo ☞ #thisandthat

Brrlog LYNX

Joi, 19 Ianuarie

--

#News

Opoziție 1 – 0 PSD

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos, Digi24

În presă și pe social media s-a vorbit despre o nouă acțiune gen “marțea neagră” pregătită de PSD: modificări în legislația penală, cum ar fi grațierea unor condamnați și dezincriminarea unor fapte. Hotnews / Dan Tapalaga

În urma presiunilor publice, Guvernul Grindeanu nu a adoptat proiectele, doar le-a publicat pentru dezbatere (miercuri, 18 februarie). Însă a uitat să șteargă mențiunea de la final, un indiciu asupra intențiilor reale: “Prezenta ordonanţa intra in vigoare la data de 18.02.2017”.

Ministrul Justiției a motivat nevoia unei legi a grațierii prin faptul că închisorile sunt prea aglomerate și a spus că ar putea fi grațiați în jur de 2,500 de prizonieri. Dar închisorile sunt suprapopulate cu peste 10,000 de deținuți, așa că problema nu s-ar fi rezolvat.

APADOR-CH, o organizație neguvernamentală care monitorizează condițiile de detenție din România, explică faptul că actuala criză din sistemul penitenciar este rezultatul lipsei cronice de investiții din ultimii 25 de ani și că aceasta nu va soluționată de propunerea Guvernului.

Uite aici o sinteză a modificărilor lansate de Guvern.

Și pe Președintele Klaus Iohannis care a participat și condus în premieră ședința de Guvern. Merită ascultat până la capăt.

Alții care au criticat Guvernul pe subiect: DNA, Procurorul General, Înalta Curte. S-a lăsat cu proteste în stradă.

În concluzie, Guvernul a încercat miercuri să treacă niște legi dubiose, dar a renunțat în urma presiunilor publice. Digi / Laura Ștefănuț

Și o multumire:

Reforma din Sănătate atacată și ea

Vlad Voiculescu atrage atenția că Senatul a votat împotriva unei OUG care putea fi un pas important în reformarea sistemului medical.
Facebook / Vlad Voiculescu

Dacă vrei să-ți amintești în ce a constat reforma propusă de fostul Ministru al Sănătății și cine sunt cei care s-au opus încă de atunci:
Tolo.ro / Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Respingerea legii de reformă urmează să fie discutată în Camera Deputaților, unde se va lua o decizie finală. Le poți cere deputaților să nu voteze respingerea legii. Ți-am pregătit și un template.
Brrlog.com / Laura Ștefănuț

Același lucru se întâmplă și în State, unde Republicanii au început procesul de a anula Affordable Care Act (sau Obamacare).
Vox.com / Jeff Stein

Hard Brexit Core

Theresa May în timpul speechului / Photo: WPA Pool/Getty Images

Theresa May confirmă intenția Marii Britanii de a controla imigrația din statele membre UE în urma Brexitului. Vezi aici analiza unui discurs mult așteptat și anticipat.
The Telegraph / Theresa May

Asta înseamnă părăsirea pieței comune și a uniunii vamale. Iată și câteva reacții la cald.
The Guardian / Andrew Sparrow și New York Times / Stephen Castle

Dacă încă nu știi — sau ai uitat — cum s-a ajuns la Brexit, uite aici un before cu John Oliver și un after de la Bloomberg.

Oricum, se pare că e mult mai complicat decât pare.
Vox / Zack Beauchamp

Și dacă ți-e lene să citești, dar vrei să pari smartass, uită-te la asta.

Eliberarea lui Chelsea Manning

Președinte Barack Obama a anunțat că va reduce semnificativ pedeapsa whistleblowerului american Bradley Manning…
New York Times / Charlie Savage

…devenită între timp Chelsea Manning și un icon puternic în comunitatea transgen. Plus întregul crowd din jurul lui Snowden.

În caz că ai uitat, Bradley Manning aka Chelsea e responsabilă pentru cel mai mare leak de informație clasificată din istoria Statelor Unite.

Grațierea ei face parte dintr-o strategie nouă la o problemă veche, dar poate fi văzut și ca un easter egg lăsat de Obama la final…

…pentru că Julien Assange a declarat că se va preda autorităților americane dacă Chelsea Manning va fi eliberată. The Guardian / Matthew Weaver

#Theatre

Artists Talk again

În 25 și 26 ianuarie, poți vedea piesa Artists Talk de Gianina Cărbunariu la Arcub Gabroveni, cu: Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Bogdan Zamfir.

Pentru bilete online, click aici.

Piesa pleacă și la Festivalul de la Liege, la început de februarie.

#film

Statele Unite ale Iubirii și La La Land

Snapshot din filmul „United States of Love”, regizat de Thomasz Wasilewski

În weekend-ul ăsta poți vedea în cinematografele de la noi două filme excelente. Unul dintre ele este „Statele Unite ale Iubirii” (United States of Love), cel de-al treilea film scris și regizat de Tomosz Wasilewski. Producția spune povestea a trei femei din Polonia comunistă și urmărește eforturile de care sunt capabile în numele iubirii. Imaginea este semnată de românul Oleg Mutu, iar decorurile, atmosfera și relațiile dintre oameni au un aer extrem de familiar noului val de cinema românesc. Cele trei actrițe principale creează roluri excepționale, iar scenariul a fost deja premiat la Berlinale în 2016.

Cel de-al doilea film pe care merită să-l vedeți este „La La Land”, regizat de Damien Chazelle și care tocmai a câștigat șapte Globuri de Aur. Ryan Gosling și Emma Stone interpretează doi artiști la început de drum, iar filmul urmărește parcursul dificil al tinereții lor. Deși producția începe ca un musical destul de clasic, pe parcurs devine din ce în ce mai atipic stilistic. Filmul are un aer intim în contrast cu grandoarea momentelor de muzică/dans, iar finalul este unul emoționant.

#expo

Profeția Urbană continuă

Până pe 23 ianuarie puteți să vedeți la Kube Musette ultima expoziție a lui Robert Obert din cadrul proiectului Profeția Urbană.

Uite pagina eventului, să nu ai scuză că ai uitat.

#thisandthat

Uite un articol de citit de pe New York Times despre Teatrul de Stat Evreiesc de la noi. New York Times / Kit Gillet

În caz că încă nu ai văzut ghidul de utilizare pentru bobotează:
Documentaria / Vlad Odobescu, George Popescu

„Un om minţit încontinuu adună frici, iar un om fricos se va teme şi de evrei, şi de musulmani, şi de Soros, şi de Bruxelles.“ — Un long read foarte bun despre corectitudine politică, frică, violență și unde suntem astăzi.
PressOne / Bianca Felseghi

„Nimeni nu ne spune în copilărie că moartea este un lucru firesc“, iar asta poate avea efecte covârșitoare în formarea noastră ca adulți. O poveste personală despre cum împăcarea cu ideea că suntem efemeri e mai degrabă un lux emoțional, decât o uzanță a vieții noastre. Brrlog/ Gabriel Sandu

O scurtă istorie a celei mai plăcute culori, albastrul.
Artsy / Sarah Gottesman

Andy Warhol, Hulk Hogan, Cindi Lauper, Mr. T and Lou Albano o ard toți în backstage la un meci de wrestling din 1985. Mna, că am văzut-o și pe asta. Youtube

Dacă te simți realizat, uită-te și plângi la ceasul ăsta făcut de John Joseph Merlin în 1773 (!) și prezentat de BBC. Youtube

Cum zice Bucureci, ceva electro-fin de la Karpov not Kasparov și Mihai Tiță.
Art7 / Mixtape

Și până vine următorul LYNX de luni, învață să fii stoic.
The New Yorker / Elif Batuman

--

--