☞ #news ☞ #women ☞ #protests ☞ #thisandthat

Brrlog LYNX

Luni, 23 Ianuarie

--

#news

Zeci de mii de oameni au continuat protestele împotriva legii Grațierii și Amnistiei

Foto: Irina Barla

Guvernul a încercat săptămâna trecută să treacă legi care ajutau corupții: grațiau pedepse, dezincriminau anumite fapte de abuz în serviciu și invalidau denunțurile făcute la peste șase luni de la comiterea faptei.

Noile reglementări i-ar fi ajutat pe unii ca Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Elena Udrea, Gabriel Oprea.
News.ro / Virgil Burla

Ministrul Justiției (Florin Iordache) a declarat sâmbătă seara la Antena 3 că „în niciun caz“ nu va retrage cele două proiecte.

Vreo 30.000 de oameni au ieșit la manifestații duminică seara. Au plecat de la Universitate spre Guvern și o parte către sediile PSD — ALDE.

Miza manifestațiilor a fost să facă guvernanții să termine odată cu încercările de fentare a justiției și luptei anticorupție. Și să își exprime dezamăgirea față de Guvernul Grindeanu.

Anumite posturi de televiziune, începând cu Antena 3 și România TV au lansat o campanie de dezinformare, la modul „protestatarii iohanniști“ încearcă „o lovitură de stat“ și primesc bani pentru asta.

Dacă vrei să faci ceva în privința asta, poți trimite o sesizare la CNA cu ajutorul acestui formular. Ideal ar fi să faci și un print screen la știrea fake.

Iată un alt exemplu de cum se crează un adevăr alternativ, de această dată în online.

Iohannis a apărut neanunțat printre protestatatari la scurt timp după ce mulțimea începuse marșul către Guvern. Lumea l-a aplaudat, dar unii l-au criticat pe Facebook fiindcă politizează manifestația. Legat de asta, un punct de vedere de la Radu Ghelmez.

Totodată, trebuie admis că președintele i-a forțat pe guvernanți să renunțe pentru moment la adoptarea legilor problematice.

Protestatarii au spus că vor continua să iasă în stradă dacă guvernul nu va renunța la cele două proiecte de lege.

Trump45

Foto: Scott Olson / GETTY

Vineri, 20 ianuarie, Donald J. Trump a fost inaugurat al 45-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii. După asta a ținut un discurs destul de naționalist și populist, folosind multe fraze cheie din perioada campaniei.

Dacă te interesează detalii, uite aici un transcript al discursului. Dacă te interesează cât adevăr a fost în declarațiile amestecate cu generalități naționaliste, WP a făcut deja un fact checking riguros.
The Washington Post / Glenn Kessler, Michelle Ye Hee Lee

Șeful cabinetului de presă al lui Trump a făcut declarații false de la prima întâlnire cu ziariștii și a refuzat să răspundă la întrebări. The Atlantic / Matt Ford

Dacă te interesează detaliile istorice — ce biblii a folosit pentru a depune jurământul, care a fost tematica ceremoniei sau cum arată semnătura lui Trump, atunci geek out pornind de la pagina asta de wikipedia.

La inaugurare prezența publicului, a oficialilor și a celebrităților a fost scăzută, mulți boicotând oficial evenimentul.
Vox / Constance Grady

Au avut loc numeroase proteste, mai multe mașini au ars, cu peste 200 de oameni arestați doar în Washington.
The Telegraph / David Lawler

La New York, multe celebrități (precum De Niro, Mark Ruffalo, Alec Baldwin, Michael Moore și alții) l-au criticat pe Trump în fața mulțimii.
CNN / Live

La TV s-au uitat mai puțini oameni decât la prima inaugurare a lui Obama — dar mai mulți decât la a doua.
Reuters / Steve Gorman

George H. W. Bush nu a putut să ajungă, fiind internat; dar fiul său a venit și s-a distrat ca un copil.

Dacă vrei puțin umor bitter-sweet, poți să urmărești monologul de deschidere ținut de Aziz Ansari în prima emisie Saturday Night Live de după inaugurarea lui Trump. Ansari vorbește despre o nouă formă de rasism și o face la fel e bine ca-n excelentul serial creat de el, Master of none.

A fost o zi foarte bună pentru glumele pe net. Uite câteva exemple aici, aici și aici. Oricum, gândește-te că putea să fie mai rău. De exemplu Trump și-a dorit o paradă militară.

După investire, președintele este informat cu privire la cele mai mari secrete ale statului american. Aici poți să afli ce fel de secrete sunt împărtășite și care au fost secretele istorice transmise de la un președinte la altul.
Politico / Garrett M. Graff

Dacă deja îți e dor de Obama și Michelle, iată o selecție emoționantă de momente din ultimul lor an la Casa Albă.
The Obama White House / Pete Souza

Keep your rosaries off my ovaries

Foto: Bryan Woolston / Reuters

Dacă la inaugurare lucrurile au arătat ca la o înmormântare, Women’s March a umplut străzile în multe orașe mari din State și nu numai.
Uite aici un breakdown pe locații.

Contrastul dintre cele două evenimente a fost cât se poate de clar — atât ca mesaj, prezență, intensitate sau reprezentativitate.
The New York Times / Anemona Hartocollis, Yamiche Alcindor

A fost un marș civic și politic, cu un Partid Democrat care și-a început energic rolul de opoziție. Iată speechul lui Elizabeth Warren în Boston.

Protestatarii au purtat mesaje funny. Iată-l pe Sir Ian McKellen împreună cu Sir Patrick Stewart.

Sunt de remarcat amploarea și diversitatea marșului în lume. Milioane de oameni au ieșit în stradă indiferent de țară, rasă, sex sau vârstă.
The Guardian / Amber Jamieson, Nicola Slawson, Nadia Khomami

#thisandthat

Dacă încă mai ai energie

Pe 26 ianuarie, joi seara, la Energia, Silent Strike pune muzică pe visuals de Dan Basu. Click aici dacă vrei să attend.

Septimius Pârvu, de la Expert Forum, care a fost și în panelul de la episodul 3 din Periodic, va vorbi la Humanitas Cișmigiu despre noile probleme apărute în organizarea alegerilor. Click aici dacă vrei să attend.

Acest trailer e un must.

Uneori, întârzierile CFR-ul te fac să fii atent la poezia locală și, poate, să-i vezi pe stăpânii invizibili ai acestor locuri unde suntem mereu doar în trecere. Brrlog / Gabriel Sandu

Un experiment excelent despre ce înseamnă să cumperi doar ce e absolut necesar. Brightside / Michelle McGagh

Anne Applebaum, istoric și câștigătoare a premiului Pulitzer, vorbește despre cum nu este de ajuns doar să protestăm.
Spiegel / Christoph Scheuermann and Gordon Repinski

This short essay does not intend to add to the large number of interpretations of contemporary culture but rather to explore the metamorphosis of what was still understood as culture when my generation was in school or at university, and the motley definitions that have replaced it, an adulteration that seems to have come about quite easily, without much resistance“.
Lithub / Mario Llosa Vargas

--

--

Brrlog
Brrlog

Published in Brrlog

O publicație de jurnalism explicativ și satiră culturală. Sau jurnalism cultural și satiră explicativă, încă nu e clar.

Barna Nemethi
Barna Nemethi

Written by Barna Nemethi

Film maker downshifting to writer,