Vineri, 31 Martie

☞ #Rusia ☞ #trump ☞ #degândit ☞ #thisandthat

LYNX #11

de , ,

Barna Nemethi
Brrlog
Published in
6 min readMar 31, 2017

--

Scurt recap al protestelor din Rusia

St. Petersburg, Piața Marsivo / Lovetsky / AP

Duminică, 26 Martie, au avut loc o serie de proteste masive în Rusia. Aproape 100,000 de oameni au ieșit în stradă.
Washington Post

În peste 82 de orașe, oamenii s-au adunat să ceară demisia Prim-ministrului Dmitry Medvedev. Ei au răspuns chemării unuia dintre cei mai vocali lideri ai opoziției, Alexei Navalny. — The New York Times

Peste 1000 de oameni au fost arestați, inclusiv Navalny. El a fost condamnat la 15 zile de închisoare; dar nu este pentru prima oară când este sancționat în acest fel. Este important de menționat că cei care protestează în Rusia fac asta în fața unor pericole incomparabile cu cele din Europa.

De la un punct în colo, criteriile de reținere au părut de-a dreptul aleatorii. Au fost arestați bătrâni, tineri, persoane care nu au participat la proteste și, evident, jurnaliști. — The Washington Post

Iată mărturia lui Alec Luhn, jurnalist la The Guardian, arestat de niște jandarmi sarcastici.

Navalny, un avocat care a fondat AntiCorruption Foundation în Rusia și un lider în continuă creștere al opoziției din jurul lui Putin, a publicat la începutul lunii o investigație privind averea și afacerile dubioase ale lui Medvedev. Asta a alimentat și mai tare nemulțumirea tinerei generații față de corupția din Rusia.

Iată investigația completă în engleză.

Dacă vrei să afli mai multe despre Alexei Navalny și de ce începe să fie considerat periculos de către Putin, ți-am selectat două profile pieces despre el. Unul de la The New Yorker și unul de la Washington Post.

Dar dacă nu vrei să intri în detalii, reține doar faptul că tipul și-a anunțat dorința de a candida la președinție în 2018 și este un case study pentru tranziția de la implicare civică la cea politică. O tranziție pe care o trăiește împreună cu o generație întreagă. — The New York Times

Asemenea protestelor din România, manifestațiile din Rusia au origini profunde în schimbările dintre generații, o nemulțumire colectivă a cetățenilor; dar și consecințe foarte concrete cum ar fi averile politicienilor și lupta activă împotriva corupției instituționalizate.
The Atlantic

“Corupția este sursa tuturor problemelor. Ce rost are să te plângi de drumuri proaste, alte utilități sau o educație greșită, când de fapt este vorba despre faptul că banii nu ajung acolo unde trebuie.”

— Maria Nizhivenko, vânzătoare la un coffee shop, 20 de ani, arestată în timpul protestelor de duminică

Kremlinul a încercat să descurajeze vehement organizarea și amploarea acestor manifestații. După ce au avut loc, au trecut la discreditarea și compromiterea lor, atât intern cât și extern. — BBC

Protestele arată că stabilitatea țării pe care Putin o pretinde mereu în politica externă a Rusiei este mult mai instabilă și fragilă decât și-ar dori-o.
The Atlantic

Dacă vrei să primești Newsletter cu actualitatea explicată (de două ori pe săptămână), abonează-te aici.

#proteste

Mii de oameni au ieșit pe străzile din Ungaria pentru a împiedica închiderea uneia dintre cele mai bune Universități din regiune.

În urmă cu vreo săptămână, premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că va scoate în afara legii activitatea Central European University, fondată de George Soros—motivul oficial ar fi că CEU face concurență neloială celorlalte universități. În realitate, Orban își continuă cruciada populistă anti-Soros și valorile occidentale.

În timp ce mari universități străine (printre care Oxford, Cambridge) și-au arătat suportul față de CEU, Victor Ponta îl laudă pe Orban și spune că va iniția o lege similară în România.

#marș

Mesaje lăsate pentru cei care au participat la Marșul pentru Viață / Gabi Sandu / Brrlog

În 25 martie, în mai multe orașe din țară, a avut loc Marșul pentru viață, organizat de Coaliția pentru Familie. Titlul manifestației este cât se poate de misleading, mult mai corect ar fi fost Marșul împotriva avortului. — Brrlog

Ca și la dezbaterile de la Ministerul Justiției, evenimentul a fost oarecum hijackuit de Gigi Becali, acest social justice warrior al României creștine.
Vice

Un lucru e clar, pentru a putea urmări măcar o parte din efervescența care se petrece în actualitatea noastră trebuie să îmbrățișăm ideea de contradicție. Uite un alt exemplu.

“Din punct de vedere pragmatic, ţara nu s-ar prăbuşi dacă toate tinerele familii din România ar avea măcar câte trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama şi unul pentru ţară şi biserică.”

— Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuţ, declarație de sâmbătă, din timpul Marșului.

În 29 martie 2017, Marea Britanie a început oficial demersul de părăsire a Uniunii Europene—ca procedură înseamnă că Theresa May a trimis o scrisoare către Donald Tusk. Procesul, în care au loc negocierile asupra viitoarelor relații dintre UE și UK va dura doi ani (dar poate fi prelungit cu acordul tuturor statelor membre UE —BBC

Trump vs. climate change

Uneori e nasol când politicienii se țin de promisiuni. Președintele american a semnat ordinul executiv anunțat din timpul campaniei, ordin care anulează multe măsuri de protecție a mediului implementate sub Obama.

E ca atunci când în Game of Thrones un conducător cu viziune îngustă alege să ignore problema White Walkers (niște zombi care vor să distrugă lumea).

Totuși, SUA rămâne angajată în tratate internaționale (Acordul de la Paris, din care nu poate ieși peste noapte).

Vox explică toate aspectele ordinului executiv semnat de Trump.

#thisandthat

Gândește-te la asta.

Când l-au intubat pentru a-l hrăni forțat, copilul nu a reacționat. Georgi, fiul unor refugiați care au primit ordin de expulzare din Suedia a fost diagnosticat cu uppgivenhetssyndrom — sindromul resemnării, întâlnit la copiii refugiaților. “They are like Snow White. They just fall away from the world.” The New Yorker

Foto: Ioan Ficior. De Inquam/ Octav Ganea

Torționarul Ioan Ficior a fost condamnat definitiv la 20 de ani de ani de închisoare. Dar justiția față de aparatul represiv nu numai că a început târziu, ci și pe dos: condamnările pionilor și nu ale capilor (Mihai Burcea).

Dacă vrei să afli ce a declanșat condamnările abia în ultimii ani, cercetătoarea Raluca Grosescu sintetizează principalele motive: schimbarea generației de procurori, voința politică și campaniile media.

#Events

Dacă sunteți în București, încă mai puteți merge la BIEFF (Festivalul Internațional de Film Experimental București). Programul și bilete pe Facebook aici sau pe Eventbook.

Săptămâna viitoare are loc ediția #18 a celui mai mare târg de design românesc contemporan și cutură vintage — V for Vintage în incinta Grand Hotel du Boulevard.

Între timp, Teatrul Excelsior organizează serbări PSD, dar refuză difuzarea unui video de la protestele #rezist.

Un editorial de opinie despre cum pe 27 martie a fost așa numita sărbătoare mondială a teatrului și la nici trei zile după avem motive să păstrăm un moment de reculegere pentru teatrul din România—Gabriel Sandu, Brrlog.

În cinematografe s-a lansat filmul (M)ucenicul, distribuit de Transilvania Film, care este o radiografie atentă a ițelor unui sistem prins în propria-i morală religioasă.

Un adolescent de liceu se lansează într-o înțelegere proprie a textelor biblice și confruntă pe toată lumea cu ideile lui. La polul opus, o profesoră progresistă predă educație sexuală. Amândoi sunt prinși între pereții sistemului, care se bazează pe modele de gândire arhaice. Sună cunoscut, nu?

--

--