LYNX — actualitatea explicată

de Laura Ștefănuț

Laura Ștefănuț
Brrlog
3 min readAug 31, 2017

--

Dacă îți place demersul nostru de a pune știrile în context, te poți abona la Newsletterul săptămânal gratuit.

Ce greșeală i-a adus moartea celui mai bun strateg din Game of Thrones?

În primul rând, de ce e generația noastră fascinată de Game of Thrones?

Serialul explorează mai toate temele de actualitate și e un soi de fereastră prin care ne uităm la propria societate și propriile provocări reflectate de lumea fantastică a lui R.R Martin.

După cum scria Ruxandra, Game of Thrones a reușit să bifeze tot ce ți-ai putea dori de la un serial: personaje de partea cărora să fii, politică, umor, povești de dragoste, elemente fantasy. Aș adăuga contestarea valorilor tradiționale, de la sex la familie.

În plus, arată bine: filmare, sunet, montaj.

Chiar dacă a mai dat-o în bară, mulți nu ne-am putut opri din a-l urmări.

Cum a murit cel mai bun politician din GoT?

Petyr Baelish (Littlefinger) a fost cel mai bun jucător de culise din Game of Thrones, cu o tehnică de manual pentru manipulare. A controlat subtil, fără să își exprime vreodată scopurile, fiindcă “a man with no motive is a man who no one suspects” . Nu a avut rețineri să îi elimine pe cei de care nu mai avea nevoie sau care îi puteau dezvălui intențiile. A fost capabil să încaseze jigniri fiindcă pentru el contau doar scopurile și nu se lăsa distras de lucruri precum egoul, onoarea, moralitatea.

În felul ăsta a contribuit la căderea a cel puțin trei dinastii și a acaparat din ce în ce mai multă putere.

Lipsa de sentimente și perseverența care l-au ajutat să controleze culisele din Game of Thrones timp de 7 sezoane sunt cele care i-au adus condamnarea la moarte. Și asta e un indiciu consistent pentru filosofia din spatele serialului.

Înainte de a muri, lordul Baelish părea să aibă ca scop căsătoria cu Sansa, regina nordului în absența lui John Snow. Însă lordul a considerat că revenirea surorii mai mici a Sansei poate fi o piedică, așa că a încercat să le întoarcă una împotriva alteia.

În planul lui a omis un aspect esențial, după cum observă Zack Beauchamp: familiile din nord nu sunt interesate doar de putere, ci și de onoare și o serie de principii etice. În științele politice, observă Beauchamp, comportamentul celor din nord se explică prin constructivism — care spune că un sistem trebuie înțeles și anticipat prin analiza modului în care acesta a fost construit, nu prin raportarea la principii ideale, fiindcă fiecare poate evolua diferit, în funcție de mediul în care crește.

Una din cele mai importante legi nescrise din Westeros era loialitatea față de familie, așa că Littlefinger a greșit când a crezut că o poate întoarce pe Sansa împotriva surorii mai mici. Și a murit.

Cel mai probabil, ăsta e un semnal că în Game of Thrones, la fel ca în lumea reală, câștigul nu poate fi calculat strict prin tehnici raționale și reci. Sau că, dacă s-ar întâmpla asta, lumea celor vii s-ar transforma în a morților.

Articol în curs de actualizare cu alte subiect ale săptămânii—explicate și puse în context. Mâine îl trimitem pe e-mail abonaților.

--

--