Joi, 24 august

☞ #Proteste☞ #stat vs. persoane cu dizabilități☞ #investigații

LYNX — actualitatea explicată

de Laura Ștefănuț, Barna Nemethi, Gabriel Sandu

Published in
6 min readAug 24, 2017

--

Dacă îți place demersul nostru de a pune știrile în context, te poți abona la Newsletterul săptămânal gratuit.

Săptămâna asta am lansat două materiale investigative, unul despre cum finanțează statul român proiecte medicale la granița cu pseudoștiința,
în condițiile în care România are un sistem de sănătate la pământ. Personajul principal este Pavel Chirilă, care deține lanțul de magazine Naturalia și un mic imperiu al medicinei alternative.

Celălalt material este despre poluarea care vine de la groapa de gunoi din nord-vestul capitalei. Autoritățile au admis într-un final că cetățenii au motive să se plângă, fiindcă în casele lor intră gaze toxice și există "risc epidemiologic". Dar par neputincioase sau neinteresate când vine vorba de rezolvarea problemei. "Soluția" care se prefigurează din partea lor, de a construi un incinerator în București, poate fi chiar mai nocivă decât aceste gropi de gunoi.

Sursă: Corupția ucide, pagină Facebook

De ce nu a ieșit lumea la protest?

-și de ce asta nu este neapărat rău (încă)-

În seara lui 31 ianuarie, când Guvernul a trecut o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației penale, zeci de mii de cetățeni au ieșit în stradă. Încă de la ora 10 jumătate am văzut cum oamenii alergau pe străzi către Guvern și străzile din apropierea pieței Victoriei erau ticsite cu mașini parcate. Doar în București s-a estimat că au ieșit 12 mii de persoane.

În 24 august, Guvernul a lansat o nouă încercare de a lovi în lupta anticorupție: practic vor să sporească controlul politic asupra justiției. Doar vreo 500 de persoane s-au mobilizat în Piața Victoriei.

E clar că nu este vorba de subiectul problemei, pe români îi interesează lupta împotriva corupției. Contează detaliile.

În primul rând, care e situația?

Ministerul Justiției a lansat spre dezbatere publică o serie de modificări în sistemul de justiție. Nu a oferit textul legii, doar niște slideuri în PowerPoint (PowerPoint, acel format care macină din interior corporațiile, cine a asistat la o prezentare PPT știe la ce mă refer).

Pe slideurile prezentate de Ministrul Tudorel Toader se amestecau idei ok cu măsuri care ar arunca România cu câțiva ani în spate, spre exemplu:

  • Trecerea unei instituții independente (Inspecția Judiciară) în subordinea Ministerului Justiției: înseamnă creșterea controlului politic asupra instituției, fiindcă miniștrii sunt în general numiți din partea partidului majoritar;
  • Schimbarea modului de numire al procurorilor șefi: Șefii DNA și DIICOT vor fi propuși de Ministrul Justiției (funcție politică), iar numirea o va face secția de procurori (nu președintele, ca până acum). Mai grav decât asta mi se pare faptul că procurorul șef va putea infirma un act al procurorului din subordine, ceea ce poate însemna că va avea puteri imense.

Judecătorul Cristi Danileț explică pe înțelesul tuturor modificările propuse — Propunerile MJ de modificare a legilor justiției

Forumul Judecătorilor critică dur modificările: „nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la metehnele anterioare anului 1989, prin readucerea justiției sub control politic și lărgirea nepermisă a atribuțiilor ministrului justiției.”—Hotnews

În final, însuși Liviu Dragnea a criticat o parte din modificările propuse—HotNews

Faptul că nu s-a ieșit în stradă nu înseamnă nepăsare, ci așteptare.

1. Spre deosebire de noaptea în care Guvernul a trecut pe fast-forward o lege care nici nu era prevăzută pe ordinea de zi, acum Ministerul a anunțat o dezbatere publică. Au fost aruncate o serie de idei într-un format greu de luat în seamă: PowerPoint.

Nu s-a mai conturat iminența pericolului, ca în iarna. Nici sfidarea grosolană, ci una de fond: “noi ne continuăm încet planurile”.

2. Modul de formulare al apelului pentru protest din partea grupului "Corupția Ucide", principala platformă de informare asupra adunărilor pentru manifestații. Nu reieșea care sunt concret problemele:

„Guvernarea PSD a poruncit, Tudorel Toader s-a executat! După marțea neagră, propunerile de masacrare a legilor Justiției prezentate astăzi de ministrul Justiției sunt punctul culminant al luptei împotriva DNA și justiției independente. Un om care spune răspicat “REZIST!” face mai mult pentru viitorul țării decât un guvern și o majoritate parlamentară cu apucături mafiote. Iar împreună putem să decidem noi viitorul. Vino în Piața Victoriei în această seară. Vom fi 2, vom fi 10, vom fi 100 sau poate câteva mii. Oricare dintre variante e mai bună decât să tăcem. Lupta anticorupție riscă să devină istorie fără implicarea noastră.

Nu este suficient să comunici că “săriți, e de rău!”. Nimeni nu are autoritatea necesară pentru a convinge oamenii prin apeluri neargumentate — și e bine că se întâmplă așa.

Nici jurnalistul, nici activistul nu se află într-un turn de fildeș de unde să le indice oamenilor calea sau adevărul. E nevoie să comunice cu publicul, să exprime clar problema: “show me the news”, nu “tell me the news”.

3. Perioada vacanțelor nu ajută când vine vorba de mobilizare publică. Un grup activ e reprezentat de studenți, care lipsesc în mare parte din București în perioada asta.

Cel mai plauzibil este ca pătura de cetățeni din ce în ce mai activi să fie în expectativă, cu ochii pe mișcările politicienilor. Riscul este să aștepte până este prea târziu.

Este clar că guvernanții au învățat din greșelile recente și apelează la metode ceva mai elegante pentru a-și spori controlul asupra justiției.

Dacă ne uităm în ansamblu, protestele din ultimii cinci ani ne arată în continuare că politicienii sunt cei care nu au ținut pasul cu evoluția unei societăți tot mai conștientă de problemele din jur.

Guvernanții iau măsuri împotriva persoanelor cu dizabilități

**

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a organizat un protest în 22 august 2017, în fața Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Ca urmare a adoptarii OUG 60/2017, 2000 de persoane cu dizabilități angajate în Unități Protejate Autorizate vor ajunge în șomaj.

"Guvernul României a rămas surd la toate apelurile de a nu vota prevederile acestei ordonanțe, fără o perioadă tranzitorie și fara măsuri de suport pentru angajatorii de persoane cu dizabilități", spun organizatorii protestului.

Un punct de vedere despre greșeala guvernanților de a promova nașterea prin pensionarea anticipată a mamelor:

Recomandări

Din 31 august puteți vedea retrospectiva filmelor de la festivalul Pelicam (Tulcea) în București—detalii pe Facebook.

Ne poți trimite sugestii pe office@brrlog.com și te poți abona la Newsletter aici.

Brrlog este o publicație de jurnalism explicativ și satiră culturală. Sau jurnalism cultural și satiră explicativă, încă nu e clar.

--

--