vineri, 28 iulie

☞ #TrumpGender ☞#Polonia ☞# Tușnad ☞#recomandări

LYNX — actualitatea explicată

de Laura Ștefănuț, Barna Nemethi, Gabriel Sandu

Published in
6 min readJul 27, 2017

--

Dacă îți place demersul nostru de a pune știrile în context, te poți abona la Newsletterul săptămânal gratuit.

Donald Trump a anunțat că va interzice dreptul de a servi în armată “sub orice formă” pentru persoanele transgender. Practic vrea să anuleze un drept instituit de administrația Obama, sub pretextul că este prea costisitor (în sensul că accesează servicii medicale costisitoare).

Dar studiile și realitățile din țări precum Israel și Canada (care permit accesul persoanelor transgender) îl contrazic pe președintele american—VOX

Se estimează că deja există vreo 2,000 de persoane transgender în cadrul forțelor de apărare (din 1,3 milioane membri activi), persoane dispuse să își riște viața din patriotism. Nu același lucru se poate spune despre Donald Trump, observă autorul The New Yorker, David Remnick: Trump a folosit o scuză medicală pentru a evita înrolarea din timpul războiului cu Vietnam. Iar acum folosește ura și temerile față de un grup social pentru a deturna atenția de la problemele din America — The New Yorker

În afară de asta, rămân mai multe întrebări pe subiect nelămurite de președintele twitterurilor— NPR

Lupta cu poluările

UK va interzice mașinile care folosesc motorină și benzină, dar și reclamele care promovează stereotipuri de gen.

Banalitatea răului. Cazul Tușnad

La Tușnad, o femeie a fost agresată de câțiva bărbați fiindcă l-a huiduit pe premierul Ungariei, Viktor Orban în timp ce ținea tradiționalul discurs de la festivalul “Universitatea de Vară”. Un discurs al urii față de străini, Soros și “birocrații de la Bruxelles”.

În video se vede cum un tânăr cu rucsac hipsteresc o ia de păr și o trântește la pământ, după care un alt tânăr o țintuiește acolo. Sunt înconjurați de bătrâni îmbrăcați ca pentru o slujbă religioasă dintr-o zi caniculară: mânecă scurtă, dar totuși cămașă, picioare acoperite de materiale în nuanțe de bej. Șepci și pălării la bărbați, o brățară aurită și manichiura făcută la degetele împreunate ale femeii de vreo 60 de ani care stă o întindere de braț de tânăra căzută.

“O nesimțită”, “e plătită”, “ar trebui s-o lase cineva fără dinți”, se aude în jurul tinerei.

În final, un bărbat despre care presa spune că este de la pază o ridică smucit pe fată și o scoate din scenă cu mâna contorsionată la spate, ca la arestați.

Mi se pare greu de urmărit. Cu atât mai mult cu cât agresorii sunt oameni familiari. Nu sunt o gașcă de neo-naziști sau o bandă de cartier, arată ca și cum ar putea fi rudele noastre sau tipi cu care am sta la o bere. Atacatorul inițial e un tânăr fotograf, Aron Borbath, cu profil de familie drăguță tradițională pe Facebook.

Semințele urii sădite sistematic de politicieni cu aspirații autoritare au început să rodească în jurul nostru. Istoria ne-a arătat că infuzia se adâncește până devine ireversibilă, iar oameni ca fata care a îndrăznit să protesteze nu sunt doar agresați, ci arestați sau eliminați fizic.

În direcția asta alunecă Ungaria, Polonia — exact sub pretextele repetate obsesiv și de liderul Ungariei: forțe străine, Soros, pericole externe.

Nici România nu e în siguranță, fiindcă autoritarianismul este vehiculul ideal pentru corupți. Ei văd acum o imensă oportunitate în contextul derapajelor din Ungaria, Polonia, Turcia, chiar SUA. Vor împinge cât li se permite.

E o încordare imensă de forțe la nivel internațional, dar magnitudinea nu anulează rolul individului, al fiecăruia dintre cei care resping toate regimurile care îndeamnă la ură, intoleranță și frică. E o fereastră în care încă mai putem spune “nu”. Dacă se închide fereastra asta, nu ne va mai rămâne decât să suferim, să fugim sau să ne conformăm unor sisteme criminale.

PS: Fotograful care a agresat-o inițial pe fată a trebuit să-și închidă profilul de Facebook, aparent din cauza trolatului. Victima a fost nevoită să procedeze la fel.

O victorie în Polonia

Președintele Poloniei, Andrzej Duda a blocat două dintre cele trei reforme (anti)judiciare care au scos zeci de mii de polonezi în stradă. Asta nu le anulează definitiv, teoretic acestea ar putea fi trecute prin Parlament, dar nu cu majoritate simplă, ci cu 60% din voturi — PiS și aliații ar mai avea nevoie de vreo două voturi din partea opoziției.

Neculai Onțanu scapă

Fostul primar al Sectorului 2 a fost achitat de tribunal (nu e decizie definitivă) într-un dosar care vizează mai multe retrocedări suspecte, pe motiv că faptele s-au prescris. Unul dintre beneficiarii retrocedărilor penale a fost Gabriel Oprea, anchetat și el de DNA. Cei de la RISE au scris despre afacerile astea—RISE Project

Prea multă putere strică—cazul procurorilor italieni

De la riscarea propriei vieți în lupta cu mafia, procurorii italieni au ajuns să ignore dovezile și să acuze aleator oameni: au confundat un traficant de migranți cu un simplu cetățean și stăruie în eroarea asta, deși dovezile că se înșală sunt copleșitoare. S-a ajuns aici fiindcă procurorilor li s-a oferit o putere imensă în Italia (printre altele)—The New Yorker

Ilustrație The New Yorker

Prima predică a unui preot ateu

Un tânăr preot povestește cum a ajuns să renunțe la Biserică. Acesta a scris cartea "Spovedania unui preot ateu" și a povestit despre conflictele lui pentru Recorder.

Ilie Toader, sub pseudonimul ion Alon

Etnia mea nu e problema ta

„Nu avea cine altcineva să fure dacă nu voi”, le-a spus profesorul Nicolae Antonescu copiilor romi din orchestra Asociației Matias. Lipsit de dovezi, Antonescu i-a umilit pe copii în fața profesorilor, părinților și celorlalți elevi prezenți la concursul național de interpretare „Marele Premiu”.

Sistemul de învățământ are probleme care îi afectează pe toți elevii, doar că acestea se complică atunci când copiii fac parte dintr-o categorie vulnerabilă. Rasismul împotriva romilor este cea mai răspândită formă de discriminare din școala românească—Brrlog

Goana după medicamentele românești

Medicamentele din Europa de Sud-Est costă cu până la 50% mai ieftin decât în Vestul Europei. De asta companiile farma le cumpără din țări ca România, le re-ambalează și vând cu profituri imense. Noi rămânem fără doctorii care pot salva vieți—Correctiv

Obsesia pentru IQ-ul copiilor este o pistă falsă și riscantă

Nu prea există copii dotați, iar asta înseamnă că orice copil are șansa să devină extraordinar—The Guardian

***

Recomandări

Jucați-vă: http://ncase.me/trust/. Jocul e inspirat după cartea lui Robert Axelrod care calculează cum e mai eficient să fii în viață: cooperant sau trădător. Practic avem un turnament între algoritmi, unii mai cooperanți și alții mai machiavelici. Vestea bună e că algoritmul câștigător este cel cooperant, dar nu naiv: live and let live. Vestea proastă este că lumea noastră e departea de asta. O să înțelegeți mai multe după joc.

Între 11–13 august, Interpol, The Kills, Editors și Birdy cântă pe pământ românesc la Summer Well Festival. Mai jos, line-up-ul complet și detalii despre achiziționarea biletelor:

Ne poți trimite sugestii pe office@brrlog.com și te poți abona la Lynx aici.

Brrlog este o publicație de jurnalism explicativ și satiră culturală. Sau jurnalism cultural și satiră explicativă, încă nu e clar.

--

--