☞ #Lynx

Roșia Montană — actualitatea explicată

de Laura Ștefănuț

Laura Ștefănuț
Brrlog

--

Dacă îți place demersul nostru de a pune știrile în context, te poți abona la Newsletterul săptămânal gratuit.

Noul atentat la Roșia Montană explicat pe scurt

La protestele Roșia Montană din 2013, de Laura Ștefănuț

La patru ani după ce prim-ministrul Victor Ponta anunța că trece o lege care va permite exploatarea Roșiei Montane, actualul premier PSD vrea să retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO și să modifice Legea Minelor, indicii că urmează să permită Gabriel Resources exploatarea zonei. Acum patru ani, gestul premierului a declanșat cele mai mari proteste după anii 90.

Exploatarea ar urma să fie realizată cu cianuri și ar însemna distrugerea a patru munți și un pericol ecologic major. Includerea Roșiei Montane în UNESCO și modul în care era formulată legea minelor ar fi blocat această exploatare.

Uite ce zice ministrul Tudose:

E greu până te acceptă. După ce te-a acceptat, e aproape imposibil să o retragi (…) Pe 4 ianuarie, în guvernarea îngrozitor de foarte tehnocrată, s-a întâmplat acest lucru.(…) Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organismele internaţionale de profil, încercăm să vedem (…) Acolo sunt zăcămintele noastre”.

Fiindcă presiunea publică din 2013 a oprit lansarea exploatării, Gabriel Resources a dat în judecată statul român pentru compensații de 4,4 miliarde de dolari — iar acum guvernanții fac să pară că România riscă să plătească asta prin includerea Roșiei în UNESCO.

Includerea Roșiei Montane în UNESCO nu trebuie să oblige România la despăgubiri către RMGC

Roșia Montană, de Sebastian Florian

Circulă ideea că includerea Roșiei în patrimoniul UNESCO ar putea conduce la pierderea cazului la Curtea de Aritraj, un sistem de justiție comercial, paralel sistemelor de justiție naționale și internaționale, după cum a explicat Claudia Ciobanu în acest articol.

Problema ar fi că includerea în UNESCO ar face imposibil proiectul minier, deși Gabriel Resources a primit licență de exploatare din partea statului român la un moment dat.

Totuși, Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale a decis într-un caz similar privitor la o mină de aur în favoarea statului El Salvador (proces deschis de compania australiană Oceana Gold), după cum observa Ciobanu.

Mai mult, jurnalista s-a consultat cu avocații din cazul românesc. Iată ce zic:

„Roșia Montană a fost protejată de statul român înainte de acordarea licenței pentru exploatare, iar includerea Roșiei pe lista UNESCO nu ar fi modificat radical regimul de protecție. Prin urmare, Gabriel Resources nu ar avea dreptate să susțină că includerea Roșiei pe lista UNESCO este un obstacol suplimentar, de care nu au știut când s-au decis asupra investiției. Au știut că există regim de protecție. Statul român a anulat statutul de regiune protejată la cererea Gabriel Resources în mai multe cazuri de-a lungul anilor, prin urmare și-a respectat obligațiile din tratatele comerciale bilaterale, însă curțile de justiție din România au revocat aceste decizii ale statului român.”

România poate câștiga procesul cu Gabriel Resources, dar pentru asta e nevoie de o apărare bine făcută.

De ce se grăbește ministrul Tudose să transmită Gabriel Resources că le va da Roșia Montană?

Curtea de Arbitraj este una foarte opacă, dar în general publică documente din proces după două luni de la depunere. Se pare că acum două luni, Gabriel Resources a depus un memorial care arăta cum au fost cheltuiți bani în România. Potrivit senatorului Mihai Goțiu (activist pentru protejarea Roșiei Montane), acest memorial ar fi dezvăluit infomații compromițătoare pentru politicieni PSD — o cale de a bloca publicarea lui este încheierea unei înțelegeri cu Gabriel Resources.

Ministrul Tudose mai sugerează că includerea Roșiei în UNESCO a fost un moft al guvernului tehnocrat. Iată ce zice fostul Ministru al Culturii, Corina Șuteu, care a reușit să depună dosarul solid pentru Roșia Montană:

„Am depus dosarul Roșia Montană la UNESCO fiindcă așa cere legea română, ca și acordurile internaționale semnate de țara noastră (…) Recunoașterea internațională a valorii universale a patrimoniului național face parte dintre îndatoririle impuse de lege și detaliate în convenția UNESCO, parafată de România alături de alte 194 de state ale lumii. Roșia Montană este o localitate istorică de importanță globală, aflată pe lista celor mai periclitate șapte situri din Europa (https://goo.gl/aCQuBP) și din lume (https://goo.gl/3Mb2HV)"

La patru ani după prima salvare a Roșiei Montane, încep din nou protestele:

► București: www.facebook.com/events/689970724545359
► Cluj: www.facebook.com/events/1902753960046926
► Iași: www.facebook.com/events/312200695918631
► Alba Iulia: www.facebook.com/events/316476592158300
► Sibiu: www.facebook.com/events/1724256161201294
►Timișoara: www.facebook.com/events/1716152915346848
►Brașov: www.facebook.com/events/342040152908795

►Berlin: www.facebook.com/events/972596916213189
►Londra: www.facebook.com/events/524765811200116
►Milano: www.facebook.com/events/526079757736314
►Birmingham: www.facebook.com/events/932909530197275

Pe lângă proteste, mai există o petiție prin care se cere guvernului să nu permită exploatarea: https://speakout.de-clic.ro/campaigns/64

Ne poți trimite sugestii pe office@brrlog.com și te poți abona la Newsletteraici.

Brrlog este o publicație de jurnalism explicativ și satiră culturală. Sau jurnalism cultural și satiră explicativă, încă nu e clar.

--

--