video: Arta cu finanțare de la stat, între creație și raportare

Gabriel Sandu
Brrlog
Published in
2 min readMar 3, 2017
Foto Sabina Ulubeanu

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane a realizat un colaj video care va sta la baza unui documentar despre raportul dintre artist/manager cultural în România, care urmează să fie lansat în cursul anului 2017.

În cadrul proiectului Cultură în Construcție, Ana Constantinescu și Nona Șerbănescu au sondat în realitatea nouă a artistului devenit manager cultural și i-au provocat pe Rucsandra Pop, Grațiela Bădescu, Suzana Dan, Jean-Lorin Sterian, Anca Boeriu și Sabina Ulubeanu, să vorbească despre câtă artă mai rămâne la finalul unei raportari AFCN, de exemplu.

Proiectul lor a fost finanțat în cadrul Zilei Naționale a Culturii, linie de finanțare despre care am scris pe larg aici.

Nona Șerbănescu a fost invitata noastră și într-un episod din Periodic, unde am povestit despre același subiect. Poți urmări aici segmentul cu ea.

De azi, poți urmări pe Brrlog primul colaj video din proiectul Construcție în Cultură:

Să fii artist independent în România, adică neafiliat instituțiilor, este o sintagmă sub care, atunci când te prezinți, poți primi reacții de-a dreptul ironice. De exemplu:

Ce artist mai ești când trebuie să ai surse de venit alternative, pentru că domeniul cultural, în general, nefiind ajutat de un cadru legal adecvat, nu produce îndeajuns încât să-și fie sieși de ajuns?

Cu ce entuziasm te mai apuci de un nou proiect, când, după ce ai #rezistat de la un call de aplicații la altul, afli că marii șefi ai insitituțiilor de cultură, înțepeniți în sistem prin voia Guvernelor, te consideră nu un liber profesionist, ci un șomer demn de milă?

Și mai departe, să presupunem că ești unul din artiștii care au câștigat constant finanțări oferite de Ministerul Culturii, devenind chiar propriul manager cultural. Cât de mult mai ai timp de artă, când te sufocă statul cu raportările?

Video-ul realizat de Ana și Nona este un prim pas important care oferă câteva perspective din interior, prin care putem înțelege mai bine noua ipostază în care se găsește artistul român.

Și mai cred că toate astea dovedesc necesitatea adoptării legislative a unui statut specific artistului, un demers foarte bun inițiat de senatorul Vlad Alexandrescu.

Urmărește activitățile Asociației pentru Promovarea Artelor Contemporane.

Pe Gabriel îl poți urmări și aici.

--

--