Dünyanın Bütün Çiçekleri Öğrencilerim

Sule Kivanc-Ancieta
Building Bridges
Published in
7 min readMar 28, 2020
Ağıl İlkokulu, Karadut Köyü- Kahramanmaraş

En çok sevdiğiniz öğretmenin ismini hatırlıyormusunuz? Sizde en çok etki bırakan, en çok değişimi yaratan….
Öğretmen olmak her öğrencinin eğitim sorumluluğunu almak, çokça emek ve çaba harcamak, sabırlı olmak, bir mum iken bin mum aydınlatmak için yüreğindeki sevgiyi çocuklarla hergün paylaşmak demektir.
Köy öğretmeni olmak ise çocukların eğitimi için her gün kilometrelerce yol almak, yılmak nedir bilmeden çalışarak yoktan var edendir. Hem çocuklar hem köydekiler için bilgi ve eğitim kaynağıdır. Köy öğretmenleri bazı okulların hem müdürü, hem öğretmeni hem hademesidir, köy öğretmenleri tek kişilik bir eğitim ordusudur.

Gelin birlikte Kahramanmaraş’a, Karadut Köyünde Ağıl İlkokuluna uzanalım, öğrencileri için elinden gelen herşeyi yapmaya çalışan Yeliz öğretmenimizi tanıyalım:

Ben bir köy öğretmeniyim, bir bahçıvanım
Ben bir bahçe suluyorum, gönlümden,
Kimse bilmez kimse anlamaz dilimden
Ne güller fışkırır çilelerimden,
Kandır, hayattır, emektir benim güllerim
Siz çiçek getirin yalnız, çiçek getirin…

Çeşit çeşittir çiçekler, kimisi balkondaki saksıda sallanır, kimisi çiçekçilerin vitrininde nazlanır ama bence en güzeli dağlarda kırlarda açandır. Her türlü etkiden, olumsuzluktan uzak, daha çok kendi halinde, yaradanın ona lutfettiğini yapay dünyaya ziyan ettirmeden kendi başına bir açan, bir solan, her mevsim yeniden doğandır. Tıpkı köy çocukları gibi…

1985 yılında İstanbul’da işçi bir ailenin küçük kızı olarak geldim dünyaya. İstanbul’un acımasız sosyal şartlarında mütevazı bir aile hayatı ve gayet başarılı bir eğitim hayatım oldu. Aslında hayalim her zaman hukukçu olmaktı. Benim her zaman çok iyi bir öğretmen olacağım fikrinde olan annemin üzerimde olan emeklerine,deneyimine ve öngörüsüne de güvenerek üniversite sınavında bir tane öğretmenlik tercihinde bulundum. Üniversite eğitimim sırasında öğretmenlik mesleğine iyice ısındım ve alıştım. Artık kendimi bir öğretmen olarak tanımlamaktan mutluluk duyuyordum.
2008 yılında öğretmenliğe başladım. İdealist,hümanist ve vatansever bir öğretmen olarak tanımlayabilirim kendimi,11 yıllık meslek hayatımda bu tanımlamalarımdan hiç biri değişmedi çok şükür. Değişen tek şey öğretmenliğin bir yürek meselesi olduğunu anlamam oldu. Eğer zorlayıcı şartlara rağmen hala öğretmen olmayı istiyorsanız cehaletle bir derdiniz var demektir. Evet, benim cehaletle çok büyük bir derdim var. Karanlığa tahammülüm yok, aydınlık olsun her yer. Ülkemin dört bir yanında hoşgörünün, paylaşımın ve daha nice evrensel değerlerin çiçekleri açsın. Ve bu öyle güzel ve büyük bir hal alsın ki bütün dünyayı kaplasın.

Evliyim ve bir oğlum var. Hatta şu an kendi oğlumun da öğretmeniyim. Görev yaptığım köy şehre uzak olduğu için oğlumla beraber köyde yaşıyoruz. Yani köyün hem öğretmeni hem de yaşayanı oldum.

Karadut Köyü’ne geldiğim de etrafa bakınca yapılacak ne çok iş var dedim kendimce. Sıkılmak mümkün değil bu köyde. Okulumuzda zemin halıflekslerle kaplı, kapılar yıkıldı yıkılacak …yani eğitim için çokda sağlıklı görünmeyen bir ortam vardı. 2018 yılı seminer döneminde Göksun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Göksun Belediyesi ve gönüllü bağışçılarımızın desteği ile okulumuzun zemini ve kapılarını yeniledik. Velilerimizin yardımı ile perdelerimizi ve çocuklara daha güzel görünecek sıra örtülerimizi yaptırdık. Sınıfın panolarını kendim boyadım, iç straforlarını kendim kapladım. Ve bütün bunları yaparken ne kadar mutlu olduğumu farkettim. Yeni bir şeyler yapmak, yeni bir söz bir nefes… Ne güzel… Yeni bir hayat !

Okulumuzda iki öğretmen olarak görev yapıyoruz. Görev arkadaşım Elif Öğretmen 1. ve 2. sınıfları okutuyor, ben 3. ve 4. sınıfları okutuyorum. Ders içeriklerimizi Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği planlara göre takip ediyoruz.

Çağımızda bilgiye ulaşmak çok da zor değil bu nedenle asıl hedefimiz elde ettiği bilgiyi yaşamsal beceri halinde kullanabilen, problem çözen ve fikir üreten bireyler olmalı. Bunun için farklı eğitim öğretim yöntemleri kullanmak, sorgulatmak, biraz rekabet, çokça işbirliği ve takım çalışması gerekiyor.

BTF ‘nin işte tamda bu noktada bize vermiş olduğu destek çok büyük anlam taşıyor.

BTF Books4Kids
BTF ‘nin desteği ile oluşturduğumuz zengin kitaplığımız ile çocuklarımız seviyelerine uygun, hayal dünyalarını zenginleştirecek hikayeler okuyabilme şansına sahipler. Zengin kitap setiniz ile çocuklarımızın farklı hikayelerde keyifle geziniyor.

BTF Math4Kids
Matematik seti soyut olan matematiksel kavramların daha somut bir şekilde anlatılması ve anlaşılması için çok faydali oluyor. Zeka oyunları ile öğrencilerimizin stratejik düşünme, problem çözme, öngörüde bulunma becerilerine katkı sağlarken eğlenceli vakit geçirdiklerini arkadaşlari ile olumlu paylaşımlarda bulunduklarini gözlemliyoruz. Matematiği çoooook daha fazla sevmelerini sağladı.

BTF Science4Kids
“Çocuklar şu 100 derecede kaynar.”
“Derece nedir öğretmenim?”
“Derece bir sıcaklık birimidir,termometre ile maddelerin sıcaklığını ölçebiliriz.”
“Termometre nedir?”
“Bakın kitapta sayfa 123 te bir resimde var.Çocuğun elindeki deney tüpünün içinde ,pek iyi görünmüyor ama aslında içinde kırmızı bir sıvı var,üzerinde tıpkı cetvellerde olduğu gibi sıcaklığı gösteren çizgiler…..””
“Deney tüpü nedir?

Pozitif bilimler dokunmadan, görmeden nasıl anlatılır? Biz bilimi anlatmaya çalışıyoruz ama araç gereçsiz, mümkün mü bu? Mümkün olabildiği konular vardır belki. Ama bilginin teknolojik gelişmelerin sınır tanımadığı bu çağda, araç gereç kullanmadan fen anlatmaya çalışmak suya yazı yazmak gibi. Kalıcılığı olmayan, işlemeyen bir bilgi ve çaba.
Fen eğitim seti ile öğrencilerimiz, bilgiyi kitaptan okumak yada öğretmenden dinlemek yerine kendileri keşfediyorlar. Yüksek motivasyon, yaparak ve yaşayarak öğrenmek onların hayal güçlerini ve pozitif bilimlere olan ilgilerini artırıyor.

BTF Music4Kids
Müzik eğitim seti ile yeni ritmler oluşturabilmelerini büyük bir keyirle gözlemliyoruz. Derslerimiz çok daha etkili ve verimli hale geldi. Ögrenmede büyük önemi olan farklı duyulara hitap edebilmek ve yüksek koşullanma ile öğrencilerimizin daha etkin bir şekilde derslere katilmasina çok büyük bir katkı sağladı. Müzik seti ile müziğe daha teknik bir gözle severek bakabildiklerini büyük bir mutlulukla gözlemliyoruz

Tabi ki eğitim mahsulünü çok hızlı ortaya koyan kısa bir süreç değil. Gözlemlediğimiz olumlu gelişimlerin çok daha fazlasının ilerleyen eğitim hayatlarında çocuklarımıza faydalı biçimde ortaya çıkacağı inancı taşıyoruz.

Şehir merkezinden onlarca kilometre uzakta yaşayan, tek oyuncağı bilyeler olan çocuklar için; maddenin hal değişimini termometre ile ölçüp; iletken kablolar, pil yatağı ve küçük ampullerle basit bir elektrik devresi yapmak; Simetri aynasında bir çizimi tamamlamak, zil ve marakaslar ile ritim çalışmak büyüleyici bir etki gösteriyor. Eğitim araçlarına dokunmak, onları kullanmak bizim için bir teknik bir konu, onlar için yeni bir keşif ve eğitime duyulan sevginin artması anlamına geliyor. Bu anlatmış olduğum çalışmalar ve benzerleri sayesinde okul çıkış saati gelince “Öğretmenim yarım saat daha kalalııııım…” diyerek okuldan gitmek istemeyen çocuklar görmek mutluluk verici.
Her biri açmaya başlamış birer tomurcuk olan çocuklarımızın eğitiminde bize destek veren BTF ‘ye yürekten teşekkür ediyorum.

Sevgiler
Yeliz BARDAKKAYA

BTF olarak biz de size ve öğrencilerin eğitim hayatlarında bu güzel gelişmeleri sağlayan tüm destekçilerimize teşekkürlerimizi iletiyoruz.

“Bir insan değişir, dünya değişir”
Yeni nesiller yetiştiren öğretmenlerimize saygı ve sevgilerimizle

kkwww.bridgetoturkiye.org

Bridge to Türkiye Fund is a United Nations Accredited NGO
BTF is a US based, volunteer run, charitable non-profit, 501(c)(3) organization. Contributions made to BTF are tax-deductible to the extent permitted by IRS. BTF’s tax identification number is 58–678580.

--

--