Metin Okuma Teknolojili Nokia 5500

Burak Bayburtlu
burak.com
Published in
3 min readMay 13, 2006
Nokia 5500

Geçtiğimiz hafta içinde sessiz sedasız duyurulan Nokia 5500, belki de ilk “gerçekten akıllı” akıllı telefonlardan biri. Bugüne kadar ekrana bakmadan üzerindeki bilgilere ulaşamadığımız telefonlarımızın yakın gelecekte iyice bilimkurgu filmlerindeki gibi olacağının da işareti.Bunu açmadan önce birkaç şey söylemem lazım. Öncelikle çok şaşırdım diyemem, sonuçta text-to-speech, yani metin okuma yazılımları Commodore Amiga 500 döneminden beri son kullanıcıların hizmetinde. Nokia 5500'ı ve üzerindeki TTS yazılımını özel kılan ise bu teknolojinin harika bir uygulaması olması. Bu ne işe yarayacak diyorsanız size kısa bir hikaye:

Sabah her zamanki saatte kalkan Burak, o günü okuması komutunu yüzünü yıkar yıkamaz telefonuna söyledi “Bugün neler var?” ve telefon sırasıyla günün hava durumunu, o gün yapılacak işleri ve randevuları saymaya başladı. Randevulardan biri iptal olduğundan o randevu sırasında “İptal et” demek yeterliydi. Randevuları gelen SMS ve epostaların başlıkları takip etti. Gereksiz gözükenlei silmek için “Sil” demek yeterliydi. Traş olurken daha fazlasını da yapamazdı zaten. Önemli iletileri “işaretle”dikten sonra günlük haber yağmuru başladı. Haber başlıkları birer birer telefondan okunurken yine “işaretle”diklerini telefon kaydediyordu. Bütün iletiler bittiğinde traşı bitmişti. Hızlı bir duşun ardından üstünü giyip dışarı çıkarken kulağında telefona bağladığı kulaklıkları vardı. Her sabah ofise yaptığı 20 dakikalık yürüyüş sırasında işaretlediği haberleri dinlerken telefon çaldı. “Ayşe arıyor” diyen telefona cevap verdi. Bugün 3te misafirleri geleceğini hatırlatmak için aradığını söyleyen Ayşe’nin telefonla araması gerekiyor muydu? Tabii ki hayır :-)

Hikaye bir bilimkurgu filminden falan değilse de Nokia 5500 gibi metin okuma teknolojili cihazlara fonksiyonellik kazandırıldıkça iş bu noktaya kadar gidecek, hem de çok yakında. Telefonun bu bilgilerin hepsini o an sesli okuması işlemine “text-to-speech” yani “metin-ses-çevirimi”, ya da genel adıyla metin okuma adı veriliyor. Hikayedeki diğer teknoloji ise ses algılama teknolojisi. Bu ise hali hazırda pek çok telefonda, mesela Nokia 8800, I-Mate K-Jam gibi modellerde, mevcut. Bu ik teknolojiyi bir araya getiren akıllı uygulamalarla bundan 10 yıl önce “inanılmaz” gelen bu senaryonun gerçek olması an meselesi.

Hikayeyi bir kenara bırakırsak Nokia 5500 pek çok yenilik sunuyor. 5210, 5100, 5140 ve 5140i geleneğinin uzantısı olarak toz, su ve darbelere dayanıklı çelik kasası var. Yenilik olaraksa üç ayrı modda çalışabiliyor: müzik, spor ve telefon. Geçiş tek tuşla yapılıyor ve oldukça pratik olacağını tahmin ediyorum. Bir diğer özelliği şu ana kadar Nokia’nın en küçük S60 telefonu olması. Ufak ve dayanıklı kasasının bize açılan penceresi ise 208x208 piksellik yüksek çözünürlüklü ekranı. Bunlar Nokia 5500'ın sunduğu yenilikler, ilkler. Ayrıca metin okuma teknolojisini kendi uygulamalarınızda kullanabilmenizi sağlayacak SDK da bu telefonla beraber yazılım geliştiricilere sunulacak.

Uzun lafın kısası: Nokia 5500'ın ilgi çekici bir cihaz olduğunu kabul etmek lazım. Özellikle metin okuma özelliğini cihaz üzerinde sunan ilk akıllı telefonlardan biri olacak. Diğer yandan akıllı telefonların daha da akıllı hale geldiğine sevinsem mi, hikayedeki asistanlar için üzülsem mi bilemiyorum. Gelişmeleri beraber göreceğiz. Bu arada Nokia 5500'ın metinleri nasıl okuduğunu dinlemek için buraya bakabilir, yine Tommi’nin Nokia 5500'la gelen metin okuma teknolojisi hakkında görüşleri topladığı yazısı için de buraya bakabilirsiniz.

--

--

Burak Bayburtlu
burak.com

Alpha Geek & Blogger. He is a poster child for technologically insane. He's a true product of the system. He's been a geek before it was cool.