Nokia N800, N76 ve N93i Hakkında Kısa Kısa

Burak Bayburtlu
burak.com
Published in
4 min readJan 30, 2007
Nokia N76, N800 ve N93i

Dünya üzerindeki telefonların neredeyse yarısını üretmiş bir firma olan Nokia, en çok kullanıcıya ulaşmanın karşılığında en çok gürültüyle boğuşan firmadır heralde. Bu yüzden ister istemez kullanıcı yorumlarını kulak arkası edemiyorlar ve kanımca iyi de ediyorlar. Neredeyse 1 yıldır da ciddi bir ürün duyurusuyla karşılaşmamıştık ki, yeni yılla beraber 3 yeni cihazla bizi yine şaşırttı.

Las Vegas’ta düzenlenen ve her yıl en büyük üreticilerin en çok ses getiren ürünlerinin lansmanını yaptıkları tüketici elektroniği fuarı CES’te duyurulan üç cihaz hakkında benim de söyleyeceklerim illa ki var.

Nokia N76

Nokia’nın iyi bir pazarlama stratejisi var: en geniş kitleye hitap edecek modellerini iki ayrı tasarımla sunuyor. Bu sayede aynı cihazı sadece tasarımla hem ciddi kullanıcı kitlesine, hem de modayı yakından takip edip tarzına önem veren kullanıcı kitlesine ulaştırmayı başarıyor. Örnek mi? Nokia 6610 ve 7210 ilk aklıma gelenler. Aynı cihaz farklı kapak seti. Ya da 6670 ve 7610 ikilisi. Her ikisi de aynı donanıma sahipken farklılık beraberinde gelen yazılımlar ve görsel tasarımla ayrılıyorlar.

İşte Nokia N76 da Nokia 6290'ın RAZR-ized versiyonu. Yani aslında N76, 6290'ın RAZR gibi şık bir tasarım, benzer tuş takımı ve birkaç yazılım makyajıyla sunulan sürümü diyebilirim. Yazılımı daha güncel, yeni üç boyutlu menüleri destekliyor, dış ekrandan fotoğraf çektiriyor ve 3.5 mm kulaklık girişini kontrol ettiren düğmeleriyle daha iyi bir müzikçalar deneyimi sunuyor. Peki 6290'ınız ya da N73'ünüz varsa geçmeye değer mi? Tamamen tarz meselesi, diyorum ya.

Nokia N800

Bu konuda söyleyecek çok şey varsa da ben uzatmayacağım. Bu cihaz Nokia 770'in başarısının açık bir ispatıdır. Satışa sunulalı 1 yılı çok az bir süre geçtiği halde güncellenen 770, artık 2 kat hızlı bir işlemci ile daha hızlı, yeni tasarımıyla daha kullanışlı, kamerası ve yeni çokluortam uygulamalarıyla daha çok “yaşamın içinden” bir cihaz. Yeniliklere bir de 2 adet tam boyutlu SD yuvayı ekleyince tadından yenmez hale gelmiş. Fiyatı da aynı seviyede: piyasaya çıktığında Avrupa’da 350 euro’ya satılan 770, yerini usulca 400 euro’luk N800'e bıraktı bile.

Peki mevcut 770 kullanıcıları için yükseltmeye değer mi? Eğer sevgili dostum Kemal Hadımlı kadar sıkı bir kullanıcısıysanız kesinlikle değer. İki SD yuvasının 4 GB’a kadar hafıza demek olduğunu düşünün. Masanıza koymaya değer daha şık bir tasarımla birleştirin. Youtube’u yavaş da olsa(haksızlık yapmayım, incelemelerin yorumu bu yönde) izleten daha güncel bir web tarayıcısı, iPhone’da bile olmayan kalitede 800x480 nokta çözünürlükte ekranın olduğu bir pakete yerleştirin. Microsoft’un bugüne kadar Origami ile yanına yaklaşamadığı popülariteyi 1 yıl ilerde olan Nokia, katlayarak geçti diyebilirim.

Bu cihazın eksik yanı ne derseniz kesinlikle klavye demem gerek. Yani bir bilgisayar alternatifi geliştirirken en temel giriş yöntemi olan klavyenin tüm işlevlerini dokunmatik ekrana yüklemek, arabanın bagajını alabileceğinden fazla eşya ile doldurmaktan farksız. Bu tasarıma bir de kapak görevi görebilecek klavye eklediğinizde inanın çok daha güçlü bir cep bilgisayarı edinilebilecekken Internet Tablet konseptinin sınırlarını biraz dahi olsun zorlamayan bir cihaz ortaya çıkmış.

Nokia 770 deneyimimi göz önünde bulundurarak şunları vurgulamam lazım:

  • bir cep telefonu değil ama iyi bir İnternet telefonu
  • bir dijital ajanda değil ama iyi bir not defteri
  • tam teşekküllü bir ofis bilgisayarı değil ama Google’ın web araçları sayesinde iyi bir doküman okuma aracı
  • asla bir PSP değil ancak boş zamanlarınızda sizi eğlendirecek bir oyun makinası
  • ve 2000'lerin başından beri Nokia’nın ALL-IP vizyonunun en verimli meyvesi, safkan IP, yani İnternet Protokolü, cihazı.

Birkaç örnek kullanım alanı gerekirse örneğin sık seyahat eden veya toplu taşıma aracı kullananlar için inanılmaz bir yol arkadaşı. Kitap okuyup müzik dinleyerek otobüste geçireceğiniz 1 saat sizin için çok daha keyifli hale gelecektir. Evden işe giderken serviste uyuyanlardansanız yolda email’lerinizi ve gazeteleri okuyarak sabah daha verimli bir şekilde işbaşı yapabilirsiniz.

Yok ben arabamla gider gelirim diyenlerdenseniz sizin için de anahtar teslimi bir GPS çözümü olabilir, tabii GPS alıcı ve yazılımdan olan navigasyon setini de sipariş etmeniz halinde. Tabii henüz Türkiye haritası henüz yok, sadece bazı Avrupalı komşularımız bu imkandan yararlanabiliyor.
Daha hızlı, kameralı ve şık bir Nokia 770'le mutlu olacak herkese tavsiye ediyorum.

Nokia N93i

Nokia’nın bir telefonu küçük değişikliklerle yeniden piyasaya sürmesine alışkındım ama bu kadar çabuğunu da hiç görmediğimi itiraf etmem lazım. Daha Nokia N93'ümün taksitleri(6 taksit) bitmeden yeni modelin duyurulması ve bahara rafları süsleyecek olması gerçeği açıkçası biraz canımı sıkmadı değil. Ancak şunu söylemem lazım: yeni model çok büyük yenilikler getirmeyecek.

En temel yenilik kasanın tasarımında. Dış ekran artık bir OLED ekran ve Sony’nin son dönemde çıkan hard diskli MP3 çalarlarına benziyor. Bu sayede hem marjinal de olsa pil tasarrufu, hem de şık bir tasarım hedeflenmiş.

Bir diğer yenilik ise kamera kontrol tuşlarında olmuş. D-pad yerine bir joystick koyarak güzel bir hareket yapmışlarsa da yine çok büyük bir gelişme değil.

Son değişiklik de hafıza kartı ve Pop Port kapaklarında olmuş. Yeni kapaklar artık çıkartıldığında nereye koyacağınızı düşündürtmüyor çünkü sabitler.

Tek bir cümle ile N93i’yi özetlemem gerekirse “daha dişi bir Nokia N93” diyebilirim. Bunu kesinlikle ayna gibi dış kapağına ve ince tasarımına borçlu.

--

--

Burak Bayburtlu
burak.com

Alpha Geek & Blogger. He is a poster child for technologically insane. He's a true product of the system. He's been a geek before it was cool.