Yazılıma nasıl başlarım?

Burak Gür
Burak Gür
Published in
2 min readDec 25, 2016

--

Çevremde duyduğum en sık sorulardan bir tanesini sizler için kısa ve net bir şekilde, kendimce açıklamaya çalışacağım.

İlk olarak yazılımcı olmak isteyenlerin büyük bir kısmı kendi projesini gerçekleştirmek için bu yola çıkıyor ki bence güzel bir başlangıç noktası. Çünkü kendi işine sahip çıkmanın en iyi yolu işini çok iyi bilmektir. Buna en iyi örnek ise Elon Musk’tır. O yüzden şimdi size yazılımcı olmak için gerekli 7 unsuru kısa bir şekilde açıklıyorum.

  1. Azimli Olun.
    Yaş falan önemli değil. 50 yaşında yazılıma başlayan insanlar biliyorum. En önemli şey azim. Eğer azminiz yoksa ve hiç zorluğa gelemeyen biri iseniz hiç bu sevdaya bulaşmayın. Diğer bir çok meslek sizleri bekliyor.
  2. Çok Çalışın.
    Çok çalışmanız gerekecek. Gerçekten çok. Gözleriniz yorulacak, beliniz ağrıyacak ve bazen ufak bir hata için saatlerinizi harcayacaksınız. Çok çalışmayı sevmeyen biri iseniz bu iş size göre de değil. Güle güle!
  3. Kendinizi Geliştirin.
    Bu dünyaya girdiğinizde artık yazılımla yatıp yazılımla kalkacaksınız. Github’dan çıkmayıp sektörün son haberlerini okuyacaksınız. Son yenilikleri bileceksiniz ve kendinizi sürekli geliştireceksiniz. Bol bol kitap okuyup, bir şeyler izleyeceksiniz. Bu da zor geliyorsa kusura bakmayın ama yine size güle güle!
  4. İngilizce Bilin.
    Yazılım dünyası İngilizce. Yani “Benim İngilizcem yok napacağım?” demeyeceksiniz. Nasıl herkes öğreniyorsa siz de öğreneceksiniz. En azından yazılanları anlama seviyesine geleceksiniz. Bunun en güzel yöntemi de günlük çalışmadan geçiyor. Bunun için sizlere Duolingo’yu önerebilirim. Günlük çalışın, kendinizi zorlayın ve emin olun fazla değil 1 ay sonra farkı anlayacaksınız. Ama yok “İngilizce bizi bozar, ona zaman ayıramam.” derseniz boşuna yorulmayın yol yakınken bu sevdadan vazgeçin.
  5. İlham Alın.
    Çoğu insanın belirli bir motivasyon kaynağına ihtiyacı vardır. Bu motivasyonu sağlayan en büyük etken ise ilham alınacak kişilerdir. Siz de ilham alacağınız kişileri seçin ve onlar hakkında bol bol okuyup bir şeyler izleyin. Eminim o ilham aldığınız kişilerle bir çok ortak özelliğiniz çıkacaktır ve sizin daha çok çalışmanıza katkı sağlayacaktır.
  6. Proje Geliştirin.
    Pratik yapmanın ve kendini geliştirmenin en iyi yolu proje geliştirmektir. Özellikle çevrenizdeki ve kişisel olarak yaşadığınız sıkıntılara çözüm getirecek problemleri çözmeye odaklı ufak da olsa projeler üretin ve onlar üzerinde çalışın. Başarısız olsanız bile size ne kadar çok şey kattığını göreceksiniz.
  7. Kaynak Bulun.
    En çok sorulan soruyu sona bıraktım. Kaynak için benim önerim şu şekilde: kesinlikle fiziksel kurslara katılmayın. Yani 2000–3000TL’lik kurslara ihtiyacınız yok. Gidin o paraya güzel bir bilgisayar alın ya da ne bileyim ilerde yapacağınız proje için ufak da olsa bir sermaye olarak kenara koyun. Ben kaynak olarak Tree House’u öneriyorum. İhtiyacınız olan her şeyi bulabileceğiniz müthiş bir kaynak fakat fiyatı 25$. 1 hafta ücretsiz üyelik veriliyor ve buradan kayıt olursanız da ilk ay 12.5$’a geliyor. Bence ilk ay deneyebilirseniz fakat beğenmezseniz kodlab’ın da yazılım ile ilgili bir sürü kitabı var. Onlardan da alabilirsiniz.

Umarım yazılımcı olmak isteyen arkadaşlara bir nebze de olsa yardımcı olmuşumdur. Sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz, cevaplamaktan mutluluk duyarım.

Şimdiden iyi çalışmalar!

--

--

Burak Gür
Burak Gür

Frontend Developer at sahibinden. Design and Brand Geek.