Oğuzhan Yılmaz
Bursa I/O
Published in
5 min readApr 1, 2018

--

“Searchable Log of All Conversation and Knowledge”

“Tüm Konuşma ve Bilginin Aranabilir Günlüğü”

Aramızda kullananlar, adını duyanlar veya şuan yeni duyacak olanlar vardır. Slack, bundan 5 yıl önce, 2013 yılının Ağustos ayında ilk versiyonu yayınlanmış bir ekip içi haberleşme - iletişim uygulamasıdır.

Peki Slack nereden ortaya çıktı?

Flickr’ı bir çoğumuz biliyor, işte o firmanın kurucu ortaklarından Stewart Butterfield ‘ın oyun şirketinde, bir oyun için kolları sıvayan ekibin kendi içerisinde haberleşmesini sağlamak amacıyla bir uygulama geliştiriliyor ve bu uygulama zamanla Uber, Salesforce, Google, eBay, GitLab gibi yüzlerce hatta büyük küçük binlerce firmanın kullanmakta olduğu büyük bir platform haline geliyor.

Slack’in kullanım büyüklüğünü merak edenler için hemen aşağıda çok da eski olmayan bir grafik mevcut;

Grafikten de anlaşılacağı gibi Slack, 2017 nin 12. ayına doğru günlük olarak yaklaşık olarak 6 milyon aktif kullanıcıya ulaşmış durumda.

Bu uygulamaya neden ihtiyaç duyuldu?

Geçmişe dönüp baktığımızda, Slack'in ilk çıktığı zamanlarda ve öncesinde, şirketlerin - ekiplerin aslında bir proje içerisinde olan kişilerin en muzdarip oldukları konulardan birisi iletişim idi, ekip içerisinde uzaktan çalışanlar, ofis içerisinde bulunanlar, ekip liderleri, yöneticiler farklı veya aynı pozisyonda bulunan çalışanlar, geliştirilen projeler veya herhangi bir konu hakkında birbirleri arasında iletişim kurmak istediklerinde mail göndermeyi tercih ediyorlardı. Tabi bu mailleri cevaplamak, yönlendirmek, dosya eklemek, dosyaları bulmak, içerik içerisinde filtreleme yapmak epey zor bir "" haline geliyordu. Hotmail ve sonrasında gelen Gmail, şirketlerin kendi mail serverları, anlık chat uygulamaları işleri bir noktada ileriye taşımıştı fakat daha fonksiyonel bir uygulama gerekiyordu, işte o noktada çözüm olarak Slack “geliştirildi”.

Peki bize sunduğu avantajlar ve çözümler neler?

  • Workspace - Channel yapısı

Slack üzerinde Workspace(Çalışma ortamı) - Channel(Kanal) olarak tabir edilen bir yapı mevcut, bu yapı farklı takımların, şirketlerin, proje ekiplerinin birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışmasına olanak sağlıyor. Daha iyi kavramanız açısından hemen bir örnek veriyorum. Bir geliştirici takımında full-stack geliştirici olduğunuzu varsayalım, takımınız için bir 'çalışma ortamı' var ve onların altında her bir proje için oluşturulmuş 'kanallar' mevcut. Siz hangi projelerde iseniz o kanala dahil olarak, mesajlaşmaya başlayabiliyorsunuz. Bu da geçmişde dahil olduğunuz projeleri takip edebilmenizi, farklı departmanlardan kişileri kanallara dahil ederek onların proje hakkında bilgi sahibi olmasını, sizin proje hakkında gereksinimleri daha net anlamanızı, hatalara veya geliştirmelere daha kolay müdahale edebilmenize olanak sağlıyor.

Aşağıda benim üye olduğum 3 tane çalışma ortamı(sol tarafta) ve bursaio çalışma ortamı altında bulunan benim dahil olduğum kanallar görünüyor.

  • Gizli kanallar ve birebir mesajlaşma

Hemen yukarıda bahsettiğim herkese açık kanallara, o çalışma ortamında olan herkes dahil olabiliyordu. Bunun yanında bir kanal türü daha var 'Private Channel'. Bu kanal türü ise sadece kanalı oluşturan kişinin, diğer insanları aldığı bir kanal türü. Bunu örneklemek gerekirse, o çalışma ortamı içerisinde, dahil olan belirli kişiler ile önemli bir veri paylaşmanız gerekiyor, bir ftp bilgisi, sunucu bilgisi veya bir başka bilgi olabilir, bunun için Slack üzerinde gizli bir kanal oluşturarak orada bu bilgiyi paylaşabilir, konuşabilirsiniz. İsterseniz de kanallardan konuşmak yerine o çalışma ortamına ait diğer Slack üyelerine direk mesaj gönderebilirsiniz.

Gizli kanal(kilit işareti bulunan) ve o çalışma ortamı altında herkese açık kanallar(diyez işareti bulunan) şu şekilde görünmekte;

  • Mesajlar üzerinde hatırlatma ve takip

Slack üzerinde herhangi bir durumda bir mesajı daha sonra hatırlamak, okumak istediğinizde mesajlar üzerinde hatırlatma koyabiliyorsunuz. Bu sayede belirlediğiniz zamanda mesaja tekrar dönüş yapabiliyor, istersenizde o mesajı takip ederek, bildirim alabiliyorsunuz.

  • Kolay dosya paylaşımı - Sürükle bırak

Slack üzerinde herhangi bir dosyayı hemen paylaşmak istediğiniz de dosyayı sadece sürüklemeniz yeterli. İsterseniz dosya hakkında açıklayıcı bilgi verebilir, isterseniz aynı anda birden fazla kanal üzerinde paylaşabilirsiniz.

  • Arşivleme ve arama

Paylaştığınız mesajlar ve dosyalar Slack üzerinde arşivlenir, konuşma içerisinde geçen bir mesajı veya dosyayı sağ üstte bulunan arama çubuğu üzerinden tüm kanallar üzerinde kolaylıkla arayabilirsiniz.

Arama işlemini gerçekleştirdiğimiz alan
  • Kod yönetimi ve syntax desteği

Çıkış noktasının geliştirici ekibin ihtiyacı olmasından ötürü olsa gerek, Slack üzerinde yaklaşık 30 farklı yazılım dilinde syntax desteği mevcut. İstediğiniz taktirde kodlarınızı, düzenini hiç bozmadan aşağıda görüldüğü gibi gönderebiliyorsunuz. Benim en sevdiğim fonksiyonel özelliklerinden biri.

  • Uygulama mağazası
Slack App Directory

Slack App Directory: Slack ile entegre biçimde çalışan yüzlerce uygulama mevcut ve bu uygulamalar için mağazası oluşturulmuş, aşağıdaki link üzerinden bu mağazaya erişebilir, çalışma ortamınıza bu uygulamaları entegre edebilirsiniz. Mağazayı incelediğinizde, entegre olan uygulamalar dikkatinizi çekecektir.

https://slack.com/apps

  • Slack Bot ve Slack Web Api

En önemli özelliklerinden birisi, hali hazırda size yardımcı olabilecek birçok botun bulunması ve sizin kendi botunuzu oluşturabilmeniz. Bu botları çalışma ortamınıza entegre ederek, to-do listelerinizi yönetebilir, anket hazırlayabilir, akışlarınızı yönetebilir, çeşitli noktalarda asistanlık desteği alabilir, hatta eğlenceli oyunlar dahi oynayabilirsiniz. İncelemeniz için;

https://slack.com/apps/category/At0MQP5BEF-bots

  • Farklı işletim sistemlerinde sağladığı destek

Slack Android, IOS, Windows, Mac OS gibi birçok işletim sistemine destek vermekte ve bu işletim sistemlerinden bildirim almanızı sağlamakta. Bu da kullanıcıları kendine çeken en büyük özelliklerinden birisi.

Fiyatlandırma ve Ücret?

Tabi bu yazdığım özelliklerin her ne kadar çoğu ücretsiz olsa da Slack bazı özelliklerinin daha verimli kullanılması için 3 tip de ücretlendirme seçeneği sunuyor. Şu an için ücretsiz olan bizi götürüyor fakat incelemek isteyenler için ben yinede linki bırakıyorum.

https://slack.com/pricing

Yaklaşık 9–10 aydır gerek şirket içerisinde gerekse dışarıda aktif olarak kullandığım bu uygulamadan ve süreç boyunca bana kattığı bir çok faydadan elimden geldiğince bahsetmeye çalıştım, hem bilenler hemde yeni duyanlar adına umarım keyifli bir yazı olmuştur.

Hepinize iyi çalışmalar...

--

--