İş ve Sosyal Hayatımızda Veri

Murat Kocavelioglu
Business Pills (Tr)
3 min readApr 25, 2020

Deloitte Times, Aralık 2016

Çoğunlukla akıllı telefonlar ve bilgisayarlar aracılığıyla temas ettiğimiz veri yığınını ne kadar anlamaktayız? Ne kadar etkin kullanıyoruz? Hayatımızda ve iş hayatında neler değişiyor ve gelecekte bizi neler bekliyor?

Dijital Çağ’da yaşam giderek veriye dayalı bir hal alırken farkında olmasak da her gün tahminimizin çok üzerinde (2,5 Kentilyon veri/gün) veri üretiliyor ve bu verileri hizmet veya ürün olarak karşımıza çıkıyor. Peki, çoğunlukla akıllı telefonlar ve bilgisayarlar aracılığıyla temas ettiğimiz bu veri yığınını ne kadar anlamaktayız? Ne kadar etkin kullanıyoruz? Hayatımızda ve iş hayatında neler değişiyor ve gelecekte bizi neler bekliyor?

Yaklaşık 15 yıldır veriye ulaşmak için çeşitli nedenlerle başvurduğumuz tek ortak yer var: arama motorları. Bunlar yazdığınız kelimeleri milyarlarca cümle arasından bulup yaklaşık 1 milyar (1.113.554.151) internet sitesi ve milyonlarca içerik arasından size en uygun sonucu sunmak için çalışan internet siteleri. Aramaların önemli bir kısmını yöneten Google (%65) aynı zamanda veriyi en iyi kullanan şirketlerden biri. Öyle ki Google artık sadece bir arama motoru değil kullanıcılara hayatı kolaylaştıran ürünler (Gmail, Chrome, Google+, Calendar vb. ) sunan bir teknoloji devi.

Veriler kelimelerden daha güvenilir ve tarafsızdır.

Verinin iş hayatında kullanımı yaygınlaştıkça iş modelleri, piyasa ve rekabet koşulları, iş yapışınız ve iş hayatına dair diğer tüm bilinenler değişiyor.

Verinin hayatınızı yönetmesinden çekinmiyorsanız Google’ın sizi sizden
daha iyi tanıyan kişisel asistan uygulaması “Now” ile tanışmalısınız.

Uygulama hayatınızı kolaylaştıracak birçok tavsiye sunuyor. Ofis ve ev konumunuzu öğrenip sabahın 8’inde “işe gitme vakti, E-5’ten gitmelisin” uyarısı verebiliyor. Spor, siyaset, köşe yazısı veya teknik konularda sizin eğilimlerinizi öğreniyor, Gmail’inize gelen rezervasyonlarınız takviminize otomatik işleniyor ve size ilgili öneriler sunuyor. Hava durumu, piyasa verileri, en yakındaki park yerleri vb. ihtiyaçlarınızı siz ona sormadan söylüyor ve bunu veritabanlarında sakladığı binlerce veriden oluşan profilinizi kullanarak yapıyor. Siz onun için her nefes alışında geride binlerce veri bırakan bir müşterisiniz, tıpkı Ebay’in, Apple’ın P&G’nin düşündüğü gibi. Ayrıca tuttuğunuz verilerle kendi profilinizi de oluşturarak günlük aktivitelerinizin performansını (uyku, para harcama, diyet,
spor…) ölçebilir, planlayıp izleyebilirsiniz.

Bu şekilde iş ve sosyal hayatınızda fazlaca vakit ayırdığınız mobil cihazlarınızı (9 saat/gün) kullanarak veri odaklı kararlar verebilir ve yaşamınızı daha etkin hale getirebilirsiniz.

Verinin iş hayatında kullanımı yaygınlaştıkça iş modelleri, piyasa ve
rekabet koşulları, iş yapışınız ve iş hayatına dair diğer tüm bilinenler değişiyor. Zorunlu raporlamalar haricinde metin yerine veri odaklı raporlar ve verinin görselleştirilmesi öne çıkıyor. Şirketler artık çalışanlarından paragraflarca yazı yazmak yerine gerçekleri ortaya koyarak verileri sunmalarını istiyor çünkü verileri kelimelerden daha güvenilir ve tarafsız buluyorlar. Artık performans görüşmeleri de mümkün olduğunca verilerle destekleniyor ve şirketlerde verilerle oluşturulmuş terfi ve maaş modelleri işletiliyor. Çalışanlardan beklentiler değiştikçe yetkinlik gereksinimleri yeniden şekilleniyor, veriyi yorumlamak ve stratejik düşünmek ön plana çıkıyor.

İş hayatında kullanılan bilgi sistemlerinin iş yapışınızla ilgili tüm verilere sahip olması, süreçlerin iyileştirilmesi ve performansınızın sayısallaştırılması için hayati önem taşıyor. Durum böyleyken hala süreçlerinizi ve raporlama sisteminizi gözden geçirmemeniz, hatta veri odaklı çalışma kültürünü kurumunuza yaymamanız kısa vadede ciddi hantallığa, uzun vadede ise ciddi stratejik sorunlara yol açabilir. Bir kurumun performansını tamamen verilerle izlediğinizi düşünmek hiç de zor değil. Çalışan KPI’larından stratejik amaçlara kadar artık her şey veri odaklı, ölçülebilir ve tahmin edilebilir. Bu yıkıcı gelişmeler karışında kabuk değiştirmemek, başarılarınızı uzun vadede sürdürmede ciddi bir engel oluşturuyor.

İş ve sosyal hayatınıza veriyi entegre etmeniz amaçlarınıza ulaşmanızda
ciddi etkinlik sağlayacaktır. Bunun için stratejinizi oluşturun ve harekete geçin: Kaydedin, planlayın, analiz edin ve bu analizlere göre karar alın, veriye güvenin.

--

--

Murat Kocavelioglu
Business Pills (Tr)

Management Consultant, focus on startups, strategy & transformation, have experience on e-commerce, tech, consumer industry and financial markets