Adjø, Uxpin. Hei, Figma!

Trygve Bernhardt Moen Haaland
Butikkeier.no
Published in
6 min readMay 7, 2020

--

Vi flytta til et nytt designverktøy i fjor, og må vaske ut av den gamle leiligheten. Her skriver jeg litt om hvilke behov Figma dekket bedre for oss, og hva det betyr for kundene våre. Har du fått skisser fra oss på Uxpin før, får du svar på hva som skjer med dem her. Hvis du bare vil ha en kort begrunnelse på hvorfor vi flytter til Figma, kan du bla forbi og til del to.

Hva er Uxpin og Figma?

Når vi skal få opp et design til en ny funksjon på produktsiden, redesigne butikker for Magento 2 eller bare nerde på mulige, nye fonter, trenger vi et verktøy for å kunne se det foran oss. Uxpin og Figma er to programmer som brukes til å gjøre nettopp dette. Altså: tegne opp wireframes, mockups og mer — visualisere gjennom skisser. I tillegg kan vi lage klikkbare prototyper som kan brukes for å presentere en ekte flyt, eller brukerteste nye funksjoner.

Andre programmer som dette er Sketch, Adobe XD, Photoshop, Invision og Webflow, bare for å nevne noen. De kan være veldig forskjellige og veldig like samtidig, og noen løser andre behov som andre ikke gjør.

For design i Visma Digital Commerce, har vi tidligere brukt Uxpin i all hovedsak. I fjor begynte vi å flytte designarbeid over til Figma.

Dette betyr det for deg som kunde

“Hva skjer med Uxpin hos Visma Digital Commerce?”

Frem til nå har vi hatt full tilgang til både Uxpin og Figma, men i mai “parkerer” vi Uxpin-kontoen vår. Det er deres måte å si “pause” på, og vil fortsatt gi oss tilgang til å se og eksportere filer på. Det senker kostnadene noe, men rydder først og fremst i floraen av verktøy vi har. Man kan fortsatt se skisser i Uxpin, som før, når de er parkerte.

For historikk og oversikt, tar vi i hvert fall ut pdf-eksport av alle prosjekter som Uxpin forteller oss har vært redigert fra januar 2019 og frem til i dag. Har du eldre skisser som du trenger, kan du si i fra til oss. Da drar vi ut en eksport for deg.

“Nettsiden min er skisset i Uxpin, og jeg ønsker nye funksjoner/endringer”

Da skisser vi dét opp i Figma, og ikke hele sjappa. Erfaringsmessig er det like raskt, om ikke raskere. Det tar ikke lang tid før vi sitter med nok komponenter og sider til at vi kan si at vi har tatt igjen de gamle skissene.

Med stor sannsynlighet er ikke skissene i Uxpin like oppdaterte som vi liker å tro. Med tusen plasser å gjøre endringer på og fortløpende Jira-saker og iterasjoner, må det uansett litt jobb til for å oppdatere designet på den siden vi ønsker å gjøre endringer på.

Vil dere likevel fortsette med Uxpin, må dere opprette egen konto. Dere må også forvente at tid vi bruker på overføre filer til dere følger vanlig timepris.

“Hvordan vet jeg hvilket program som er brukt?”

Vi deler som regel skisser med lenker, så du kan sjekke URL-en hvilket domene siden kommer fra. Har du kommet ombord som kunde, eller redesignet nettbutikken i forbindelse med Magento 2, det siste året har du mest trolig fått skissene i form av Figma.

Lenker fra Uxpin åpner presentasjonsmodusen, som vist på venstre side, og lenker fra Figma kan enten åpne hele filer eller prototyper, som du ser til høyre.

“Vi bruker noe helt annet enn Figma eller Uxpin”

Dette gjelder design som håndteres eller startes opp av oss, med mindre annet er avtalt. Figma er per i dag vårt foretrukne verktøy og er det vi bruker fremover, slik at vi alt samles på ett sted.

Har dere egen designer eller team, som bruker andre verktøy, tilpasser vi oss hvis ønskelig. Et eksempel her er fra da en av våre kunder brukte Adobe XD hos seg. Dette førte til at vi måtte kaste oss inn i det og bli kjent med det også.

Dersom dere vurderer å flytte over til Figma selv, kan dere lese våre erfaringer under, eller be oss mekke et introduksjonskurs til dere. Det er temmelig lav terskel å begynne med og teste ut, og veldig opp til deg hvordan og hvor mye du bruker det.

Hvorfor byttet Visma Digital Commerce til Figma?

Vi har brukt Uxpin siden 2013, noe som betyr at vi har både folk internt og kunder som kjenner igjen programmet og hvordan det funker. Likevel gikk det ikke en dag uten at vi tok skjermdumper av bugs og delte dem mellom oss på Slack. Det lugget både da vi hadde smale oppdrag og større prosjekter hvor vi tegner opp hele nettbutikker fra A til Å. Og vi vitset om at Uxpin var et designprogram mekka ene og alene av en backendutvikler. Vi var med andre ord veldig mottakelige for noe nytt, men ikke i noe hast. Det var ståa høsten 2018. Frem til Figma ble nevnt på Slacken ved nyttårsskiftet, var det Sketch og Zeplin som vi hadde snust mest på.

Testen

I månedsskifte mars-april 2019 hadde vi klar hele den nye nettbutikken til Christiania Belysning — i Figma. Og vi fikk den etterhvert sendt avgårde til teamet som skulle være med på å bygge den på Magento 2.

Det vi fant ut (og flere prosjekter senere bekreftet):

  • Figma lugger ikke, og oppleves raskere enn Uxpin når vi har større, komplekse skisser med mange elementer. Vi sparer oss selv og våre kunder for mye tid.
  • For en som er vant med programmer som Adobe Illustrator, var det veldig lett å komme i gang med Figma.
  • Figma var bedre tilrettelagt for å inkludere andre, også i arbeidsmøter (les: workshops).
  • Uxpin har enklere verktøy for mikrointeraksjoner slik som hoverstates og animasjoner.
  • I likhet med Uxpin har heller ikke Figma “lokale filer”. Uansett blir det penn og papir eller Illustrator på toget ned til Kristiansand.

For utviklerne har også Figma vist seg å gå fra “har det vi trenger” til å være foretrukket å få et prosjekt med skisser i Figma, hvis vi skal tro hjerteemojiene, sammenlignet med Uxpin. Vi kunne ikke ha gjort et bytte dersom handover av design ikke var like bra eller bedre for utviklerne våre.

Figma ble også varmt tatt i mot da vi introduserte det til de andre UX-designerne i Visma på Skøyen tidlig 2020. Da fikk vi fort flere å drøfte verktøyet med, og overveie erfaringene vi hadde — til vi tok valget.

Tidlig 2020 hadde vi de facto vært “hos Figma” en god stund. Ingen nye design hadde blitt påbegynt i Uxpin på en stund. Skulle jeg designe noe, åpnet jeg Figma uten å tenke over det. Nå er det også annonsert, og vi rydder ut av den gamle kåken.

Andre muligheter?

Som sagt brukte vi Adobe XD aktivt i forbindelse med enkelte prosjekter, men Cloud-synkroniseringen til Adobe XD var ikke pålitelig nok. Jobba vi to stykker sammen samtidig på samme dokument, slettet den arbeidet vårt flere ganger, selv etter vi lærte å vente på tur. Vi følte også vi ble begrenset når vi skulle vise design til kunder og utviklere.

Sketch sammen med Zeplin ble også vurdert, men ble en god nr. 2 sammenlignet med Figma. Figma hadde klare fordeler for oss som samarbeider tett med kunder gjennom hands-on arbeidsmøter. Dette var tilbake til tidlig 2019, før vi hadde fått med oss noe om at Sketch også skulle fokusere mer på kollaborative arbeidsmåter.

Vi savnet riktignok noen nice-to-have-funskjoner ved byttet, men Figma ga oss designere mindre motstand enn det vi opplevde Uxpin. De har lansert mye nytt og bra siden vi begynte å ta det i bruk. Også Uxpin har oppskalert tempoet på nye funksjoner, men det er som regel allerede på plass i Figma eller andre programmer. I dag er fortsatt sikre på at vi gjorde et riktig valg.

Man kan også trygt si at vi ikke står alene om Figma i Norge. Flere enn én av tre bruker Figma på jobben, skal vi tro Okses undersøkelse UX i Norge 2019. Det er ett hopp opp fra året før, da “kun” 14 % brukte det.

Konklusjon

Vi parkerer og pensjonerer Uxpin-kontoen vår, og tar vare på skisser fra det siste året. Alt kommer fortsatt til å være tilgjengelig frem til nyttår, så du kan fortsatt besøke den lenken du har og se på skissen.

Det siste året har vi designet i Figma. Figma er deiligere å jobbe med enn Uxpin. Figma svarer våre behov mer enn godt nok: Det er raskt, selv til å være nettleserbasert; enkel handover til utviklere; effektivt samarbeid med kunder.

Designer, utvikler eller butikkeier, fortell meg gjerne dine erfaringer med designverktøy. Mine, helt avslutningsvis, er at når jeg jobber med et prosjekt i Figma, er jeg simpelthen lykkeligere enn det jeg var for ett drøyt år siden.

--

--

Trygve Bernhardt Moen Haaland
Butikkeier.no

I design ecommerce user experiences for Visma Digital Commerce.