De 10 første tingene du bør gjøre som sosiale medier ansvarlig

Janet Usken
Butikkeier.no
Published in
6 min readJul 14, 2017
Mann i trollskogen som lurer på hvilken retning han skal ta.

Du kan ikke overta alle kontoer og starte publisering allerede første dagen uten kunnskap om nettbutikken, produktene, målgruppen(e) og “know how”. For å raskere komme i gang og lære det som man trenger å vite, anbefaler vi at du følger disse 10 tipsene.

1. Lag deg en oversikt over nå-situasjonen

Finn status på hvor dere er i dag.

Skaff deg en oversikt over alle kanaler dere er tilstede. Kanskje finner du noen forlatte kontoer det kan være lurt å fjerne eller blåse nytt liv i.

Notér ned nå-status:

  • Hvor mange følgere dere har
  • Ukentlig og månedlig rekkevidde
  • Trafikk til nettbutikken fra de ulike sosiale kanalene (Sjekkes i Google Analytics, ikke kikk på “link klikk” i Facebook Innsikt.
  • Navnet på kontoene (Pass på at dere har samme navn, viktig å være lett gjenkjennelig i alle kanalene).
  • Hvem som har tilgang (Kanskje finner dere noen som ikke burde ha tilgang lengre…)
  • Konverteringsrate fra de ulike kanalene
  • Engasjement på innlegg

En oversikt er viktig slik at du senere kan vise til utvikling og forhåpentlivis suksess. Lag deg en oversikt eller last ned vår gratis mal her “grunnlag for sosial mediestrategi”.

2. Finn ut hvem som er konkurrentene deres

Lokalisér konkurrerende nettbutikker.

Hvem mener du er de tre største konkurrentene? Spør kollegaene dine, hvem mener de er de tre største konkurrentene?

Søk opp de konkurrerende nettbutikkene i sosiale kanaler. Hvis du ikke finner de, sjekk om det finnes linker til sosiale kanaler i nettbutikken deres. Det er ikke alle som bruker kun firmanavn som kontonavn i sosiale kanaler, derfor er det ikke alltid så lett å finne konkurrenter gjennom søk i sosiale kanaler.

Notér ned antall følgere, hva du synes er bra og dårlig av innholdet de deler. Husk å sjekke om de deler nyhetsbrevet sitt i nettbutikken, på tilknyttet blogg eller i sosiale kanaler, klikk inn og les. Lag deg en oversikt eller last ned en kopi av malen vår her “grunnlag for sosial mediestrategi”.

Ps. Du vet du kan følge konkurrenter uten å like sidene deres på Facebook? Følg instruksene på bildet nedenfor.

Bilde fra Facebook som viser hvor man klikker for å følge en Facebookside.

3. Sikre kontoene deres

Bruk passordgenerator til å lage passord og LastPass til lagring.

Fjern personer som ikke trenger tilgang. Kanskje finner du noen tidligere ansatte når du sjekker hvem som har tilgang.

Sjekk hvem som faktisk trenger tilgang. I Facebook har man ulike tilgangsnivåer: Administrator, redaktør, moderator, annonsør, analytiker og “kan sende direkte”. Her er Facebooks oversikt over hva de enkelte rollene har tilgang til å gjøre.

Når ble det sist byttet passord på kontoene? Bytt passord, bruk gjerne en passord generator som denne.

Ikke send passordet ditt rundt, legg passordet i LastPass. Unngå lagring av brukernavn og passord til LastPass i nettleseren din. Trollene anbefaler totrinnsverifisering for tilgang til LastPass.

4. Hva sier folk om nettbutikken deres?

Google nettbutikknavn, les forumtråder, søk på # i sosiale kanaler, sjekk anmeldelser og tilbakemeldinger i sosiale kanaler. Skrives det positivt eller negativt om nettbutikken?

5. Lag en oversikt over levende innhold

Notér ned levende, evig grønt innhold.

Skriv ned alt innhold som ikke går ut på dato med det første, disse kan du med fordel bruke om igjen med jevne mellomrom. I oversikten skriver du inn den posten som har gjort det best i sosiale kanaler. Hva som er din oppfattelse av best varierer ut fra din strategi: Det kan være rekkevidde på Facebook, klikk på link eller antall konverteringer(kjøp) i nettbutikken. Lag egen oversikt eller last ned vår mal gratis her.

Vær obs på dette før du bedømmer en post som mislykket. Det er viktig å ha et forhold til tidspunktet for publisering i sosiale kanaler. Du har kanskje sett og hørt at det er flere folk pålogget sosiale kanaler som Facebook på kvelder og i helger. Men la oss si du skal publisere en salgspost i sosiale kanaler kl.21.00 en søndagskveld. Hva holder du på med klokken 21.00 på søndager? Er du i shoppemodus?

Prøving og feiling med dine følgere er det som må til for å finne riktige tidspunkter for ulike typer innhold. Altså, ikke avskriv en post du trodde skulle gjøre det bra — det kan være den ville gjort det bedre på et annet tidspunkt (eller i en annen innpakning).

6. Skaff deg en oversikt over verktøyer for publisering i sosiale kanaler

Skaff deg en oversikt over tilgjengelige verktøyer som dekker deres behov.

Har dere allerede et verktøy hvor du kan poste til flere kanaler? Hvis ikke kan du gjerne sjekke ut Falcon, Hootsuite og Postplanner. Selv om du bruker et planleggingsverktøy er det viktig å være klar over at postene dine må tilpasses det mediet de skal ut i. Størrelsen på bilder, teksten, sjargong, type innhold og # må tilpasses kanalen — ikke post identisk i de ulike kanalene.

Om du skulle ha behov for å planlegge innhold til Instagram finnes det ikke samleverktøy som publiserer posten for deg. Samleverktøyene planlegger for deg og gir deg et varsel om at nå må du poste. Hvis Instagram er en del av miksen din kan du bruke Schedugram til planlegging og publisering. Schedugram er det eneste verktøyet som faktisk publiserer posten for deg, men være obs på videoer — de bør du heller poste selv.

7. Hvem er nettbutikkens målgruppe?

Finn målgruppen(e) deres og grav frem alt av tilgjengelig info.

Undersøk hvem som er målgruppen(e) deres. Hvem skal du nå? Hva vet du om de? Er det noen hos dere som sitter på informasjon om målgruppen(e)? Alder, bosted, interesser, kjønn, innhold de responderer på?

Still gjerne disse spørsmålene:

Hvilke(t) problem(er) løser produktet(ene) deres?

Hvem er deres kunder i dag?

Hvorfor skal noen velge dere fremfor konkurrenter?

8. Skriv ned konkrete målbare mål og dato de skal være nådd

Skriv ned konkrete målbare mål.

Det er mye enklere å gjøre en god jobb når man vet hva man skal oppnå. Er målet økt synlighet? Da kan et av flere konkrete målbare mål være rekkevidde på poster for Facebook.

Antall følgere er ikke et godt mål. Hvis du insisterer på å bruke antall følgere anbefaler vi det som et underordnet mål. Andre ideer til mål kan være; engasjement på poster, klikk på linker, økter i nettbutikken fra kanalene, konverteringer fra sosiale kanaler som antall eller gjennomsnittlig bestillingsverdi.

9. Lag en publiseringsplan / innholdskalender

Planlegg innhold fremover med en egen innholdskalender.

Når man har en konkret plan er det enklere å følge den. I publiseringsplanen skal du planlegge innhold fremover og notere ned nøkkeltall slik at du finner ut hvilket innhold som gjør det bra (i forhold til mål og annet innhold).

Lag deg en publiseringsplan eller last ned en kopi av malen vår her. Tilpass den til deres kanaler og mål. Vår mal har automatisk summering slik at du kan enkelt se hvor mange du har nådd hver uke og måned på Facebook. (Ta en kopi av malen før du tar den i bruk.)

10. Trenger du mer hjelp?

Trollene er beredt for å hjelpe deg frem.

Kom i kontakt med oss her.

Vi håper du fant mange nyttige tips her, lykke til med strategien og innholdsplanleggingen din!

Legg gjerne fra deg en linje i kommentarfeltet om du har noen innspill eller spørsmål.

--

--