Dette betyr de nye reglene for nettbutikker i Norge

Roy Andre Tollefsen
Butikkeier.no
Published in
4 min readOct 7, 2019

Hva skjer?

Regjeringen kunngjorde 7.oktober 2019 at de fjerner momsfritaket på nett-ordrer fra utenlandske nettbutikker på beløp under 350 kroner fra og med 1.april 2020.

Samtidig ble det kunngjort at grensen på fortollingsgebyr på de samme nett-ordrene fra dagens 350 kroner til 3000 kroner.

De nye reglene vil redusere antall enkelt-forsendelser fra Kina til Norge, som vil gi en miljøgevinst. Photo by kinsey on Unsplash

Jeg er ikke helt med her. Kan jeg få det inn med teskje? Det med momsen først.

Frem til nå har det vært slik at Ola Nordmann kan handle varer i utenlandske nettbutikker for inntil 350 kroner uten at han må betale 25% moms av dette, men — når Ola Nordmann handler samme varene fra en norsk butikk (nett eller fysisk) så må den aktuelle butikken legge på 25% moms, ergo blir det opptil 25% dyrere å kjøpe samme vare i Norge.

Dette har selvfølgelig vært en ganske ufattelig dårlig næringspolitikk, men politikerne har gjemt seg bak at dette gagner forbrukeren, som da får billigere varer. Likevel, det har vært en særdeles dårlig regel, som i all hovedsak store globale nettbutikker som AliExpress og Wish har tjent gode penger på.

Utenlandske nettbutikker må fra 1.april neste år altså kreve inn 25% moms på alle vanlige varer som kjøpes av Ola Nordmann, som så må betales til Norge AS. Dette vil være relativt omfattende for nettbutikkene å implementere — derav at dette ikke iverksettes før 1.april 2020.

Ok, jeg forstår. Så dette med tollsatsen. Hva var det?

Alle norske selskaper som opererer utifra Norge og som importerer varer til Norge må betale en tollsats på 10,7%, dog ikke på alle typer varer eller mot hele verden ettersom Norge har tollfri-avtale med en rekke land.

Utenlandske nettbutikker slipper uansett unna opp til tollfri-grensen uavhengig av vare-kategori eller annet, ettersom Regjeringen har besluttet å øke grensen for denne tollsatsen på nett-ordrer fra 350 kroner til hele 3000 kroner, også gjeldende fra 1.april 2020.

Det betyr at en utenlandsk nettbutikk snart kan selge varer helt opp til 3000 kroner med en rabatt på 10,7% i forhold til det en norsk butikk kan.

Dersom Zalando selger en jakke til 3000 kroner kan de fra april neste år selge den med over 300 kroner i rabatt i forhold til det en norsk butikk (nett- eller fysisk) kan.

Ok — hvem vinner her?

Positivt for norske selskaper som konkurrerer med utenlandske nettbutikker innenfor pris-segmentet 1–500 kroner

Det at norske- og utenlandske nettbutikker nå kan selge på samme vilkår ift moms er veldig positivt for norske firmaer. Alle må nå betale inntil 25% på varer solgt til personer i Norge, uansett om det er en norsk eller utenlandsk nettbutikk.

Negativt for norske selskaper som konkurrerer med utenlandske nettbutikker innenfor pris-segmentet 500–3000 kroner

Det som derimot er veldig negativt for norske firmaer nå er at de som konkurrerer med utenlandske nettbutikker i pris-segmentet opp mot 3000 kroner vil tape betydelig på dette, ettersom de utenlandske nettbutikkene gis denne “rabatten” på 10,7%.

Forbrukerne taper på kjøp av små-ordrer, og tjener på større ordrer

Tilsvarende motsatt som for de norske selskapene så vil Ola Nordmann fremover normalt ikke være særlig tjent med å kjøpe ting som koster noen hundrelapper, mens det ved større ordrer opp mot 3000 kroner fort vil bli en solid besparelse på flere hundre kroner.

Hva tenker dere om disse nye reglene?

Det absolutt viktigste er at alle konkurrerer på samme vilkår. Frem til nå har dette vært veldig skjevt fordelt, og med de nye reglene vil det bli mer like vilkår.

Men, økningen i tollfri-grensen for utenlandske varer gjør at det fortsatt er forskjellsbehandling mellom norske- og utenlandske selskaper, så om man ser dette fra næringslivets ståsted som helhet så er det langt fra optimalt, dog vesentlig bedre enn tidligere.

Ser man det fra forbrukerens side så er alt i alt ganske som før, når man summerer opp.

Men, hva med miljøet? Det vinner vel her?

Jup! Det som skjer i dag med at man kan bestille enkelt-varer fra Kina uten å betale verken moms, toll eller frakt har vært helt spinnvilt og særdeles lite miljøvennlig.

Det at man nå i mye større grad kommer til å handle denne typen produkter fra norske nettbutikker, som kjøper inn større kvantum i vesentlig mer effektive forsendelser, vil utvilsomt redusere antallet sendinger som går mellom for eksempel Kina og Norge.

--

--

Roy Andre Tollefsen
Butikkeier.no

Above average knowledge around eCommerce and EDB in general.