Hvordan lage promo- og produktvideoer — helt selv!

Adrian Leversby
Butikkeier.no
Published in
13 min readMay 4, 2020

Hvem har ikke prøvd å trykke på den store røde “Record”-knappen på mobilen bare for å litt senere sitte igjen med en rørete saus av skurrete lyd og blurry klipp som ikke engang kan måle seg mot familiens hjemmevideo fra 92’? Her får du heldgivis rådene, utstyrstipsene og triksene du trenger for å komme i gang, sånn at dere kan produsere egne produkt- og promovideoer, unboxing, produktnyheter og mye mer.

Når det gjelder å ta bilder så er vel terskelen så lav nå at vi kan gi mobilen til minstemann 2,5 år og forvente å få objektet noenlunde i rammen. Ser bildene litt kjedelig ut? Spenstige filter gjør susen før det sendes av avgårde går det til alle våre følgere inkludert kunder, venner, familie og alle andre som vil se.

Video (og enda værre; en redigert video) er noe vi bare såvidt prøver oss på. Det er ikke helt uten grunn heller, for læringskurven for å gå til en OK film er langt brattere. Heldigvis er det ikke så komplisert at vi ikke får det til. Tvert i mot kommer du nok til å bli overrasket over hvor bra det kan bli bare du følger noen enkle prinsipper.

Formålet med denne guiden er å bryte ned akkurat hva som skaper de blurry klippene med skurrete lyd og selvfølgelig: hvordan unngår vi dem og lager våre egne proffe videofilmer — uten å bruke en formue i ustyr. For nettbutikkeiere er video tross alt et av de viktigste mediene å bruke for å skape oppmerksomhet og dele verdifull innsikt om våre produkter og tjenester.

Noen tips til den utålmodige

  • Skriv ned den historien du ønsker å fortelle. Visuelle hjelpemidler kan gjøre det lettere å visualisere og forklare for andre. Bruk gjerne bilder og/eller tegninger med tekst for å skape så mye av historien som mulig før du utfører filmingen.
  • Ta valg om hva du trenger og hva du ikke trenger for å fortelle den historien.
  • Sett kamera på et stativ — eller beveg håndholdt, men stødig og rooolig (roligere enn du tror).
  • Hold mikrofonen så nær lydkilden du vil ta opp som mulig(nærmere enn du tror). Med en mikrofonkabel kan du flytte micen av kamera. Eventuelt kan du spille inn lyd eller voiceover i etterkant, så slipper du å tenke på lyd under filmingen.
  • Under redigeringen bygger du historien i praksis og fjerner du alt som ikke trengs for å fortelle den. Vær kritisk til hva du egentlig trenger og sitt igjen med det aller beste (og så klipper du vekk enda litt til).
  • Video er et praktisk fag — lær av å gjøre!
  • Har du sett noe du noe du vil få til? Lær med YouTube-tutorials!

Utstyr

Utstyret som følger her finnes i prisklasser fra latterlig lav til gjeld-for-resten-av-livet høy. Så lenge du ikke skal lage kino-film så klarer du deg fint uten 99.9% av utstyret som finnes der ute (Og selv om du skal lage kino-film så klarer deg også uten 90%).

Velg en grunnpakke som består av det du trenger for å få det elementære på plass (du kommer uansett til å prøve å kjøpe noe du ikke trenger fordi du har sett noe kult du vil prøve å få til selv).

Kamera

Enten du bruker mobilen, et GoPro, point-and-shoot, speilrefleks, camcorder eller reinspikka filmkamera er prinsippene det samme;

  • Vi vil forstå historien i filmen.
  • Vi vil bli fortalt det på en klar, konsis og underholdende måte, men samtidig ikke så åpenbar at det blir kjedelig og forutsigbart.
  • Alle elementer, lyd, grafisk og bilde, er med på å gjøre historien tydeligere (eller forvirre oss).

Generelt vil et rimeligere hobby-kamera også være mer brukervennlig. Det vil være enkelt å starte med opptak fordi du vil få en mer komplett pakke og du vil ha flere automatiserte funksjoner som kan være viktig for å få jobben gjort.

Et dyrere kamera vil komme med forpliktelser om økt kunnskap og en hel del ekstra utstyr bare for å komme i gang med opptak. Kjøper du et filmkamera til 250 000,- så kommer de gjerne uten batteri, uten lagringsmedium, uten linser, uten skjerm, uten mikrofon, etc. Brått så bruker du et tilsvarende beløp i ekstrautstyr og du sitter med en tung og komplisert sak som krever et lite crew å håndtere.

A til Å: fra mobilen du har allerede til det nyeste og beste fra Hollywood. I en oppstartsprosess holder det lenge med en av de på første rad.

Hvordan du styrer kamera vil være avgjørende for hvordan opplevelsen blir. Det du aller helst vil unngå er at kamera beveger seg for fort rundt så det blir vanskelig for seeren å følge med og vite hva man skal fokusere på. Hold heller kamera rolig på et stativ eller integrer planlagte beviste bevegelser.

Gjør det tydelig hvor historien er og hva du vil at skal opp og frem i filmen. Gjør du feil eller filmer noe du ikke er så fornøyd med så husk at du kan redigere det bort.

Filmskaperen David Leitch som står bak John Wick, Deadpool 2 og diverse andre actionfylte filmer lagde en snøballkrig for Apple filmet med Iphone for å vise hva man kan få til med kamera du allerede har (og et crew med diverse utstyr).

Stativ

De siste årene har det blir superpopulært med fancy verktøy for å gi smoothe bevegelser, men det er undervurdert hvor god historie du kan fortelle ved å bare ha kamera på et stativ. Det gir stabil, ryddig, klar historie og det tvinger deg fort til å ha en klarere plan.

Stativ/tripods finnes i alle prisklasser. Til mobil eller et mindre kamera holder det lenge med et enkelt stativ for å gi stabile shots (denne for eksempel). Vurder et enkelt bordstativ dersom du ikke skal flytte deg mye rundt. Da sparer du vekt, plass og penger.

Dyrere tripods er mer stabile, de tar mer vekt, de er tryggere å sette ditt dyre kamera på og de gir mykere bevegelser. Personlig er jeg veldig fan av Leofoto som lager veldig solide kopier av mye dyrere merker. Ellers er også Manfrotto stativ en klassiker.

Det er ingen fasitt her, så vurder å dra i en butikk for å se på størrelser, stabilitet og pris. Ikke minst: finn noe som passer ditt kamera.

Noen kameraer har også innebygget bildestabilisering og det kan hjelpe en god del hvis du vurderer å håndholde istedenfor et stativ. Igjen er det gjerne hobby-film-kameraene som har innebygget stabilisering.

Et alternativ som er blitt veldig populært er gimbals som stabiliserer bildet betydelig og gjør at du kan bevege deg friere uten å få så mye ustabile klipp. Det gir en kul effekt av at kamera surfer igjenom luften, det er strengt tatt ikke nødvendig, men en kul effekt som kan imponere de fleste.

Lyd og mikrofon

Det er en felles enighet om at lyd er minst 50% av filmen. Lyd kan være dyrt og det kan være komplisert, men ved å følge noen prinsipper og teknikker så vil du være langt på vei mot god lyd.

Hovedprinsippet er:

  1. Fang opp lyden så nære kilden som mulig.
  2. Ta opp lyden i riktig nivå — ikke for høyt og ikke for lavt.

Filmer du med mobil så kan en enkel mikrofon med kabel gi mye bedre lyd. Det finnes mange enkle, rimelige mikrofoner som kobles rett i mobilen eller kamera og disse er en stor forbedring fra den innebygde micen.

Hvis du vil ta det et steg videre så kan du bruke en ekstern lydopptaker (for eksempel fra Zoom), men det kompliserer prosessen litt ved at du har enda en ting å forholde deg til. Prinsippet er at du har bedre fysisk kontroll over lydnivåer med en ekstern opptaker, du får en lydfil i høyere kvalitet, samtidig som du har mer frihet til å plassere den og mikrofonen mer strategisk. I redigeringsprogrammene finnes det nå gode funksjoner for å enkelt synkronisere lyden med videoopptaket i etterkant.

Enten du bruker en opptaker eller om lyden går rett i kamera så risikerer du at lyden bli spilt inn for høyt og lyden kutter. Når du hører den velkjente skurringen i lydopptaket er det lyden som er for høyt for opptaksnivået. Dette er litt det samme som at et bilde blir tatt med for høy eksponering og du får området som er helt hvite. Det kan skje ved at lyden plutselig blir høyere eller at du rett og slett har satt volumkontrollen for høyt. Her må du se på nivåene og sørge for at det ikke nærmer seg rødt.

Pre-produksjon

I film har vi en rekke medium som er med på å fortelle en historie. Lyd, bilde, musikk, bevegelse, grafikk, tale, alle er elementer for å guide seeren dit du vil.

Akkurat som vi på nettbutikkene guider kunder med tydelige knapper og guiding til tydelige steg videre til kjøp så er oppgaven din med video å bruke elementene til å gjøre historien og budskapet tydelig.

Istedenfor å komme opp med dette i kampens hete (under filmingen) så bør du gå inn med så klar plan som mulig, men samtidig være klar for potensielle overraskelser og inspirasjon

En kortere film kan ha godt av et såkalt AV-script eller et slags storyboard. Begge bruker bilder/tegninger i kombinasjon med tekst for hvert klipp i filmen. Du kan ta egne bilder på location, bruke andre relevante bilder eller tegne om du foretrekker (strekmenn er helt innafor). Her fører du også inn all dialog — eller en skisse på dialog om du vil holde det litt åpent.

Når du har lagt et omriss av historien kan du begynne å legge inn mer detaljer, som kamerautsnitt, lyd og lydeffekter, grafikk etc. På den måten kan du skape deg et ganske godt bilde av hvordan filmen kan bli før du begynner å filme.

Filming

På filmdagen har du forhåpentligvis en ganske klar plan for hva du trenger og du kan følge den stegvis (ikke nødvendigvis kronologisk).

Gjør gjerne flere opptak av samme scene og så kan se igjennom senere å velge den beste. Det kan være fint eksperimentere med ulike vinkler, men vær obs på å overskyte — da blir det fort vanskelig å velge bort under redigeringsprosessen.

Om du har med deg ditt storyboard eller din skyteplan så kan du krysse av underveis når du har gjort spesifikke klipp.

I filmverden finnes noe som kalles b-roll, som er alle ekstra klippene som er med på å bygge historien, men som ikke er hovedscenen. Det er for eksempel close-ups av produktet, eller filming av produktet i bruk osv.

Software

Tidligere har det vært et par store redigeringsprogrammer som har dominert, men nå dukker det opp nye programmer hele tiden, mange helt gratis. Her er en liste over et par jeg har erfaring med, men det finnes mange mange fler.

Adobe Premiere (månedlig abonnement)

Premiere er spesielt sterk på redigeringsprosessen og samtidig samarbeider godt med andre Adobe verktøy som After Effects (for effekter, animasjoner etc.). Premiere er relativt enkelt å forstå og du har det meste du trenger lett tilgjengelig.

Adobe har også en forenklet versjon kalt “Premiere Rush” som har fokus på å redigere raskt og enkelt, men samtidig mangler noen mer avanserte verktøy.

Da Vinci Resolve Lite (gratis) — Resolve har vært Hollywoods go-to for fargekorigering av film, men nå har det også blitt solid på videoredigering, animasjoner og lyd de siste par årene. Du får et program som er 110% proffesjonelt og det koster kun tiden du bruker å lære det.

Du får også Resolve i en Studio-utgave med noen fler avanserte verktøy som du kan oppgradere til senere hvis behovet melder seg. Studioutgaven ligger på rundt 3000,- eller du får den med gratis ved kjøp av et kamera fra Black Magic.

Her er en mer omfattende liste på gratis redigeringssoftware.

Redigering

Hvor lang tid det tar å redigere videoen vil avhenge mye av hvor god plan du hadde og hvor tett den er fulgt.

Hvis du egentlig ikke hadde noen plan før du filmet så kan det være du må bygge opp hele historien ved prøving feiling under redigering. Det tar fort mye tid ved at man flytter rundt på segmenter helt til det gir mening, men det finnes mange som liker å gjøre det på den måte likevel og kanskje foretrekker den mer åpne og spontane tilnærmingen. Vår anbefaling er å begynne med en god plan og utføre redigeringen etter planen først og så evenentuelt eksperimentere med mer spontan filming for å se om det passer.

Fremgangsmåten for å redigere en video kan sees noen steg:

  1. Laste inn, organisere klipp, se over klipp og fjerne det du vet du ikke trenger.
  2. Overordnet arrangere klippene på en måte som forteller historien gjerne med musikk og lyd.
  3. Klippe bort alt unødvendig og sitte igjen med de aller beste delene. Her kan du tilpasse klipp med musikk og stemning.
  4. Finpusse med mer trimming av klipp, justere lydnivåer, legge til grafiske elementer etc.
  5. Eksportere filen i riktig format. Hva som er riktig avhenger av hvor den skal publiseres.

En organisert arbeidsflyt er viktig under redigeringen også. Det blir fort utrolig mange klipp, lyder og ting å holde styr på. Lag mapper i programmet for ulike scener, for lyder, for musikk osv.

Selv om det kan føles tidkrevende så er det lurt å se igjennom alle klippene du har først for å få en god oversikt. Gjerne ta notater og marker de klippene du føler står ut.

Så går du over igjen og trimmer alle klippene grovt sånn at du sitter igjen med de beste bitene. Sannsynligvis vil du nå bli overrasket over at du fortsatt har 10 ganger lengden du vil at filmen skal være til slutt.

Så fort du har fått riktig musikk inn underredigeringen får du fort et klar visjon av hva dette kan bli. Musikk setter vibben og gjør at filmen kommer til liv.

Lyd og musikk

God og rimelig musikk har blitt fort mye mer tilgjengelig og det er avgjørende for et profesjonelt inntrykk. Bruk litt ekstra tid på å finne akkurat riktig stemning for din video.

Her er noen eksempler på sider for god musikk. Alle har litt ulike lisensieringsregler så her bør man lese litt før man velger en leverandør.

Du kan bruke musikken som en driver for historien. Rytmen definerer lengden på klippene og du kan være kreativ med å for eksempel legge hendelser i filmen til bevegelsene i musikken.

Du kan også avansere enda litt til ved å legge til lyder på ting du filmet, men ikke fikk godt lydopptak fra. Har du for eksempel en som går i snøen så kan du ganske enkelt finne lyder av fotspor i snøen og legge over. Det finnes mange gode lydbiblotek. Hvis du har Adobe-pakken så har de et stort gratis biblotek, eller du kan få går en betalt tjeneste som audioblocks.com.

Grafisk / Art Direction

I en god film henger alle elementene sammen til en helhetlig stil og man føler gjerne at man kommer inn i en egen verden og man bør raskt få en forståelse for hva denne verdenen er. Dette gjelder alt fra lyder til grafiske elementer og kostymer eller hvor omgivelsene er satt.

Da kan grafiske elementer som logo, små animasjoner og annet være fint for å underbygge stilen. Hvis du ikke kan/vil/har tid til å lage selv så får man gjort mye for en rimelig penge på for eksempel firverr.com. Det kan være litt hit-or-miss med fiver, men det er verdt å teste et par stykker for å finne noe som har god kvalitet og er veldig prisgunstig.

Når filmen er klar gjelder det å eksportere i rett format. Her ville jeg sett en tutorial for akkurat ditt redigeringsprogram for å gjøre det riktig. Dette er et avgjørende steg og små feil kan gjøre at vidoen drastisk mister kvalitet — helt unødvendig. Ofte kan det være lurt å eksportere i litt ektra høy kvalitet — spesielt nå som YouTube, Facebook og andre kanaler komprimerer kvaliteten veldig ved opplasting.

Publisering

En av fordelene med video er det kan klippes ned i mange ulike versjoner, du kan ta ut stillbilder og bruke innholdet på mange ulike plattformer. Se for eksempel denne utrolig gode guiden til fordeling av innhold igjennom en “innholdspyramide”.

Det kan være nyttig å lage seg templates eller en struktur på formater til de ulike kanalene. Hva er begrensningene på størrelse, hvilket bildeformat gjelder, hvordan er kommunikasjonen i den kanalen? Instagram stories er for eksempel alltid i mobil/høydeformat og da er det fint å ha en mal klar i riktig format og eventuelt med grafikk og annet som passer ditt brand (se eksempel her). Det er opp til deg hvordan du vil bygge ditt innholdsmaskineri, men det kan være mye å hente på sette opp en god struktur av dine egne templates på sikt for å raskere gå fra produksjon til publisering i alle kanalene dere har tilstedeværelse.

Ønsker dere å få produsert videoinnhold for nettbutikk?

Vi hjelper dere å få produsert ekte innhold som de besøkende virkelig ønsker å se, og som skaper trafikk, engasjement og til slutt økt salg.

Og husk, det behøver ikke koste all verden.

Ta kontakt med oss via nettsidene våre.

--

--