… og dette er det som faktisk kommer til å skje i 2014

Roy Andre Tollefsen
Butikkeier.no
Published in
15 min readJan 2, 2014

Nå som de fleste journalistene, analytikerene og SoMe-ekspertene har kommet med sine semi-kvalifiserte spådommer om hva som kommer til å skje innenfor web- og netthandel i 2014 så kommer her de faktiske svarene, sammen med en del detaljer — og noen avsporinger.

Okey, så hva skjedde egentlig i 2013 og hvordan fortsetter dette i 2014?

Bombe: Det blir enda mer mobilsurfing.

Mobilbruken eksploderte i fjor, og er fortsatt i full flamme. Eller sagt på en annen måte; smartmobilene er endelig blitt voksne og alle de store nettsidene er endelig blitt mobiltilpasset.

[caption id=”attachment_3396" align=”alignnone” width=”800"]

nn-mobil-produkt-936x702

De fleste kundene våre har nå fått responsive nettsider. Her er NeverNaked.com.[/caption]

Det er altså ingen vei tilbake på mobilbruken, og flere av de største nettstedene rapporterer nå at over halvparten av alle besøkende kommer fra mobiler. Denne veksten vil fortsette i 2014, men vil på ingen måte klatre opp mot 100%. Vanlig websurfing vil stabilisere seg på 65% for mobil/tablet, 30% PC/laptop og 5% annet (TV, flatskjerm montert inni kjøleskapet, osv).

Mobilene brukes i all hovedsak til følgende; 1) man sjekker Facebook (og noen sjekker Google+), 2) man leser mail, ergo må man passe på at eposter man eventuelt lager ser fine ut på mobiler. Normalt gjør de det uten altfor mye ekstraarbeid. 3) man klikker på linker i epostene og på Facebook, som tar brukeren til en nettside. Ergo, man bør ha en mobiltilpasset nettside.

Har du ikke en mobiltilpasset (les: responsiv) nettside enda så fortvil ikke; de nye smartmobilene har så gode skjermer og høy oppløsning at de fleste ikke-mobiltilpassede nettsider vil fungere rimelig greit. Satser du derimot på kundesegmenter som surfer mye på mobil (sjekk dine Google Analytics-tall) bør du få nettsiden din responsiv asap zulu.

Vi bruker forøvrig et av verdens aller beste responsive rammeverk når vi utvikler responsive nettsider; Zurb Foundation, så kan kan være trygg på at fundamentet er godt ivaretatt når man får en responsiv nettside fra oss.

Responsivt design er løsningen, men det er ikke blitt så enkelt som man skulle tro.

Alle lærde (dvs Trollweb, Google og alle de andre) er enige om at responsivt design er løsningen på å sikre at en nettside/nettbutikk tilpasses og fungerer fint på alle mulige enheter, men — løsningen er blitt langt mer kompleks enn å bare gjøre noen kjappe justeringer på den responsive strukturen.

Dette er veldig viktig å være klar over, både for de som skal implementere responsivt design men også for alle nettbutikk-eiere som skal få utført denne typen arbeid fra en leverandør (som oss) slik at man har best mulig forståelse for hvorfor det ikke er løst på 10 minutter.

[caption id=”attachment_3410" align=”alignnone” width=”560"]

Det finnes allerede tusenvis av forskjellige mobile enheter på markedet, og alle oppfører seg litt forskjellig fra hverandre.

Det finnes allerede tusenvis av forskjellige mobile enheter på markedet, og alle oppfører seg litt forskjellig fra hverandre.[/caption]

Hvorfor er det ikke så enkelt? I 2012 og før så fantes det “bare” desktop, noen utvalgte tablets (iPad og en og annen Samsung Galaxy Tab) samt et par flere smarttelefoner — med absolutt hovedvekt på iPhone.

I 2013 derimot dukket det opp drøssevis med tablet-varianter og enda flere smarte mobiler, alle med forskjellige oppløsninger, forskjellige nettlesere, touch-støtte/ikke touch-støtte, farge/ikke farge (Pebble, Kindle), retina-skjermer, osv osv. — og man ville jo at nettsiden ens skulle fungere knirkefritt på alle disse, men det er ekstremt tidkrevende (les: kostbart) å sikre at alle funksjoner på en nettside fungerer på alle disse enhetene i alle de mange tusen kombinasjonene av funksjonsvarianter, og det vil ikke være mulig i praksis å få til. Enkelt og (u)greit.

Har du derfor èn kunde som klager på at et menyvalg ser litt rart ut på hans splitter nye Galaxy Ultra HD Edition Tablet så vent med å rapportere det inn som et tilpasningsønske til du ser at det eventuelt dukker opp hos flere (og/eller sjekk dine Google Analytics tall for hvilke devicer flest bruker, og sørg for at sidene fungerer best mulig på dem).

2014 blir nok sånn sett enda verre i den forstand, med tanke på antallet forskjellige mobile enheter som fortsatt dukker opp, og nå også klokker og briller og gudenevethva — alle med sin egen nettleser-variant installert på.

Nåvel, vi webutviklere blir nok ikke arbeidsledige med det første.

Mobile apps RIP, sort of

Native apper, dvs apper man laster ned fra Apple AppStore eller Google Play, vil bli mer og mer erstattet av mobiltilpassede nettsider. Det er relativt tidkrevende å lage en app for både Apple iOS, Google Android, Windows Phone og de etterhvert flere nye variantene som dukker opp, og flere og flere velger derfor å heller gå over til å tilpasse nettsidene sine slik at alt man ønsker kan gjøres i nettleseren. Hurra for nettleser-revolusjonen! (mer om det lengre nede)

Så, tenk veldig nøye gjennom om du virkelig vil få utviklet en egen app til noe du vil at mobilbrukerne skal gjøre. Svært ofte er svaret på dette absolutt nei nei og atter nei. Lag heller en mobiltilpasset nettside, så vil alle uansett mobil kunne bruke den, i tillegg til at tablet-brukere og PC-brukere får ca samme opplevelse når de besøker den samme nettsiden. Nettleseren er den eneste klienten (og har vært det en stund nå).

Sosiale medier i øst og vest. Velg med omhu.

Facebook er den store herskeren blant de sosiale plattformene, men får stadig mer konkurranse. Mange — spesielt de yngre — bruker nå bare Facebook til å chatte, og nye innovative chat/share-løsninger som Whatsapp, SnapChat og liknende har gitt Facebook betydelig konkurranse også på disse områdene.

[caption id=”attachment_3395" align=”alignnone” width=”800"]

social_media

Det finnes hundretalls med sosiale nettverk i dag. Fokuser på noen få utvalgte, som Facebook, Google+, Instagram og Twitter.[/caption]

De fleste selskaper som opererer med markedsføring mot privatpersoner har forstått at de må ha en synlig tilværelse på Facebook, og bruker Facebook som veldig aktiv markedsføringskanal og kommunikasjonskanal ut mot sine kunder. Annonseplattformen til Facebook er blitt veldig god, og det å kunne markedsføre i livestreamen til privatpersoner innenfor så konsentrerte segmenter fungerer veldig bra (Segment: damer 18–26 år, fra Rogaland, interessert i makeup = annonse for gratis-makeup-kveld på Makeup-butikken på det lokale kjøpesenteret).

Det er mange markedskanaler på nettet i dag så det er veldig viktig å få målt effekten av det mediet man velger. Husk det.

Facebook er blitt veldig modent, og det er derfor overhengende fare for at det begynner å råtne litt (les: bli uinteressant) for flere, og vi vil i 2014 se at flere bruker Facebook mer til å holde seg oppdatert på produkter og tjenester enn på hva “vennen” de har møtt èn gang på fest tidligere gjorde i går formiddag.

Google sitt sosiale nettverk, Google+, er fortsatt noen mil bak Facebook, men har mange flere spennende funksjoner som Facebook og de andre mangler og vil vokse seg større og større de neste par årene. Likevel er det på det rene at med Facebook sin tilnærmet 50/50-fordeling blant hann- og hunnkjønn (som også er fordelingen blant hann- og hunnkjønn generelt her på Jorden) så er fordelingen på Google+ en helt annen; type 70/30 i mannens favør. Er det et problem? Ja, skal Google+ vokse må de fokusere mer mot en 50/50-fordeling, noe de helt sikkert er smarte nok til at de har klistret opp på “La stå”-hjørnet på whiteboarden. Løsningen for å få til det er forøvrig grensesnittet. Enda enklere og ryddigere grensesnitt.

Nettleser-helvete er over. Snart.

For alle som utvikler nettsider har det å få nettsidene vi lager til å se like ut i hundretalls med nettleser-versjoner — som alle selvfølgelig oppfører seg forskjellig — vært en rett og slett umulig oppgave.

Dette har medført langt mer tidkrevende og kostbare implementeringer av design.

Vi har — på lik linje med alle verdens leverandører av nettsider — implementert omfattende spesialtilpasninger for utvalgte nettlesere slik at de skal oppføre seg mest mulig identisk og vi har brukt ufattelige mengder med dyrbar tid på å finne ut hvorfor nettopp den nettleseren nekter å oppføre seg som alle de andre.

[caption id=”attachment_3394" align=”alignnone” width=”580"]

browser_logos-256

Det finnes i hovedsak fem nettlesere på markedet i dag, alle med opptil flere titalls forskjellige versjoner.[/caption]

La oss ta et kjapt historisk tilbakeblikk og se litt mer på akkurat dette. Først, hvem har skylden? Vi liker generelt ikke å jakte på skyldige, men her er det lov å svare Microsoft. Microsoft var som alle vet den store aktøren som tok datamaskinen hjem til folket med sitt operativsystem Windows. Og da internett ble tilgjengelig for alle på midten av 90-tallet kom også en nettleser fra Microsoft. Internet Explorer. Fint navn. Problemet med Internet Explorer, eller rettere sagt Microsoft, er at de da (som nå, om enn så lenge) hadde monopol også på nettleseren (faktisk så mye monopol at Microsoft ble bøtelagt for milliarder av kroner for å utnytte situasjonen og hindre alle andre nettlesere i å komme på banen). Derfor var det ingen vits å tenke på standarder. Det var bare å kjøre sitt eget løp og satse på at alle verdens millioner av webutviklere godtok deres valg gjort inne på et og annet møterom på hovedkontoret i Redmond. Disse valgene i forhold til hvordan Internet Explorer oppfører seg (når den skal vise nettsider) skulle uansett vise seg å være så dårlige at selv Microsoft har gått ut og sterkt frarådet sine egne kunder til å bruke de eldre versjonene av nettleseren sin. De teller tilogmed ned til festen selv.

Google Chrome redder verden. I 2008 dukket Google sin egen nettleser Chrome opp. Denne skulle vise seg å forandre alt. Google var såpass stor, langt større enn Mozilla Foundation — som står bak nettleseren Firefox som inntil da hadde vært Internet Explorer`s største konkurrent — at da de kom med den lynraske og enkle nettleseren Chrome, som faktisk fulgte de aller fleste webstandardene til blant annet W3C, så gikk veldig mange over til den. Faktisk så mange at ved årsskiftet 2013/2014 bruker over 40% av alle nordmenn nettleseren Chrome (ca 20% bruker Internet Explorer).

Google Chrome er også Trollweb sitt absolutte førstevalg og sterke anbefaling når det gjelder valg av nettleser.

De eneste problemene som gjenstår nå er å få ryddet unna problem-versjonene av Internet Explorer, i hovesak Internet Explorer 8 og Internet Explorer 7, og vi regner med at disse blir mer eller mindre helt borte i løpet av 2014, og vi har allerede offisielt gått ut og sagt at vi ikke støtter disse nettleserne lengre (på lik linje med Google og de fleste andre store selskaper).

I tillegg har enkelte av Safari-versjonene til Apple på spesielt iPad en del svakheter som vi forventer at blir ryddet av banen i løpet av 2014.

Vi tester nettløsningene på oppimot 50 forskjellige nettlesere- og nettleser-versjoner, som tar sin lille tid.

Alt i alt betyr dette at vi nå snart kan bruke mye mer av tiden på å utvikle enda bedre og brukervennlige nettløsninger — og at alle som betaler for denne utviklingen slipper unna med en vesentlig lavere kostnad.

Fontenes inntog er fremme på perrongen.

Det har i alle år vært en sterk begrensning i antall fonter (skrifttyper) man kan velge å bruke på en nettside, men da flere og flere nettlesere dukket opp, og de som skulle ha nettsider ble mer og mer opptatt av estetikk og helhet så skjedde det relativt revolusjonerende saker og ting.

Over “bare et par år” gikk vi fra å bare kunne bruke 5–6 veldig kjedelige fonter til å i praktisk kunne bruke hvilke fonter vi ville. 2013 ble året der man i praktis kunne velge hvilke fonter man ønsket, også tilrettelagt mot de fleste eldre nettleserne.

En god del av de tilgjengelige fontene koster penger, men blant annet Google Webfonts har tilgjengelig en stor mengde helt gratis-fonter som dekker de aller fleste behov. Man kan lese mer om spesialfonter i vår dokumentasjonsdatabase.

Det vil ikke skje revolusjonerende ting innenfor fonter på web i 2014 ettersom den kampen nå er vunnet.

Så hva med netthandel. Snakker vi fortsatt vekst?

Ja, netthandelen vokser og vokser, dvs flere og flere handler i dag på nett. En av våre største kunder jeg snakket med heromdagen rapporterte at de opplevde en vekst på hele 30% i julesalget i 2013 i forhold til i 2012, og de hadde en vekst i enkelte perioder på over 100% fra året før. Den tekniske løsningen var den samme. Produktene var stort sett de samme. Antallet kunder derimot som handlet på nettet hadde økt (og antallet Likes på Facebook-siden hadde nok økt en del siden året før).

binary-418664-236157

Vi vil se fortsatt vekst i 2014, men det vil ikke ta nevneverdig mer av enn det allerede gjør, dvs trenden vi har opplevd de siste 3–4 årene vil bare fortsette.

Mer eller mindre alle har nå har gått over fra å tidligere ha en nettside til å istedenfor ha en netthandel-løsning som de kan vise og selge produktene og tjenestene sine på.

For å lykkes med netthandel er de viktigste faktorene gode produkter som kundene ønsker å kjøpe — til fornuftige priser, selvsagt sammen med god kundeservice og en brukervennlig og ryddig netthandel-løsning. God markedsføring er også viktig. Alt dette er de samme faktorene som i fjor, og i forfjor, og året før det — og som er årsakene til at kunder av oss som Stormberg gang på gang blir kåret til de beste netthandel-løsningene i Norge.

Netthandel i seg selv er blitt voksen, og veksten fremover vil derfor komme i form av de nevnte faktorene.

Åhh nei, de fysiske butikkene vil dø!

Neida. Folk må fortsatt komme seg litt ut. Få frisk luft. Bruke bilen. Treffe folk. Snakke med den hyggelige betjeningen og få noen gode tips og anbefalinger på veien. Ta på produkter. Dette er vi så sikre på at vi bygger opp et helt nytt webbasert butikkdata-system laget for — ja, fysiske butikker. webPOS blir en liten revolusjon i seg selv når det rulles ut nå i 2014.

[caption id=”attachment_3392" align=”alignnone” width=”800"]

Butikk_pning_4782691a

Elkjøp opplever kontinuerlig vekst i sin fysiske butikkhandel selv om deres netthandel-løsning også vokser og vokser.[/caption]

De som vil overleve — og som i alle år har overlevd — er de profesjonelle, de dyktige. Fagfolkene. Vi vil alltid gå tilbake og handle hos de som selger kvalitet; produktkvalitet og kunnskapskvalitet.

Vil du sikre deg mot et problematisk 2014 er altså det beste rådet; Vær høyst profesjonell i det du selger og leverer (eller bli det snarest).

Brukerne krever mer valgfrihet! Gi dem det!

Som Bring sier er deres viktigste konklusjon i sin netthandel-rapport så er det å gi kundene valgfrihet det aller viktigste.

binary-369541-219113

Valgfrihet til å velge den leveringsmetoden som passer best der og da. Valgfrihet til å betale med den løsningen man syns er enklest og best. Valgfrihet til å kunne se enda flere detaljer om produktet.

Tenk på det, og utnytt det til din fordel.

Og alt må bli ENDA enklere.

Vi har designet og utviklet nettsider i over 15 år og har således medium/pluss oversikt over hva som fungerer og ikke fungerer på nettet, men fortsatt er det dessverre altfor mange som konkluderer på egenhånd og bruker så mye energi og krefter på designet at de faktiske funksjonene (kategorioversikten, produktene, prisen, kjøpknappen) kommer helt i skyggen av visuelle effekter og flotte bannere.

Bort med alt som ikke har noe mening på nettsidene, og tenk at hver funksjon og hver link og hvert grafiske element må fortjene sin plass på sidene. Gir de ingen mening, eller bare mening til en svært liten andel av de besøkede så få det bort.

Brukertesting en glemt perle, selv om vi tar dette opp så ofte vi kan, og er det noe du skal fokusere på rent brukermessig for de besøkende i 2014 så er det brukertesting og eventuelt også A/B-testing. Brukertesting kan du gjøre selv, eller du kan få profesjonelle aktører som Netlife til å hjelpe deg. Resultatene fra brukertestene er i alle tilfeller uvurderlig.

UserTesting3

Skjer det noe annet av mer hverdagslig interesse i 2014?

Jada. Google sine briller kommer til å bli å kjøpe i butikken. Dette kommer dessverre ikke til å ta helt av, men mange nok kjøper dem for å teste teknologien. Om 3–4 år ligger det uansett like mange Google briller i skuffene i de tusen hjem som det ligger solbriller strødd utover.

google-glass-woman-header-640px_contentfullwidth

Big Data har vært et hipt ord i et par år nå, og kommer endelig til å bli tatt i mot av allmennheten i 2014. Årsaken til det vil til en stor grad være pga at vi snart kan bruke Big Data privat. Vi kan leke oss rundt i DNA`ene våre helt fritt, vi kan gå tilbake til Steinalderen og finne alle våre forfedre, vi kan sjekke om vi har noen potensielt farlige sykdommer helt på egen hånd (eller, det kommer ikke skikkelig før i 2015 da), og vi kan tilogmed få enda mer nøyaktige værmeldinger. Flere og flere selskaper bruker Big Data til å analysere og forsøke å gjøre enda bedre beslutninger (husk bare at fortsatt er det menneskene som pleier å gjøre de beste beslutningene).

[caption id=”attachment_3402" align=”alignnone” width=”800"]

BIgDataDilbert_Cartoon

Dilbert’s analyse på Big Data.[/caption]

BYOD. Bring Your Own Device var et ord som for alvor dukket opp i 2013. Flere og flere ansatte kjøper tablets og alle mulige duppeditter som gir tilgang til jobben. IT-avdelingene river seg i håret pga alle sikkerhetsutfordringene som dukker opp når en uvitende ansatt plutselig logger seg på intranettet fra PCen hjemme, som er full av skumle virus etter lang tids nedlasting av filmer fra PirateBay. De fleste har nå innsett at BYOD også er kommet for å bli, og i 2014 vil arbeidsgiveren enten tillate dette til det fulle, eller nekte all bruk av egne dingser for å aksessere jobbrelaterte ting.

DAB kommer dessverre fortsatt for fullt. Latterlig mange millioner fullt fungerende FM-radioer må skrotes til fordel for et nytt svindyrt DAB-nett. Allerede nå kan vi streame radio mer eller mindre overalt i Norge, og innen FM-nettet slukkes vil det være bedre nett-dekning enn DAB-dekning i landet vårt, så DAB-greiene er fortsatt like dustete som innføringen av ISDN for en god del år tilbake (de fleste land hoppet rett over fra modem til bredbånd, mens Telenor valgte å styre innom ISDN en del år, for å kunne melke ut betydelige summer blant befolkningen).

TVen er allerede så smart skal vi tro reklamen at den snart kan tørke støv på baksiden av seg helt av seg selv, men ja — TVen vil bli mer funksjonell. Smart blir den aldri. Flere og flere webtjenester vil bli integrert i TVen, som Netflix og liknende, og man gjør seg mer og mer uavhengig av de lokale TV-distributørene. Man vil også få se de første glimtene av helt nye nisjekanaler som kun er tilgjengelig via webbasert distribusjon, som flinke hjemmekokker som lager kokke-TV direkte fra kjøkkenet hjemme.

Det blir forøvrig enda mer fokus i 2014 på å være mer offline, dvs legge mobilen ifra seg i gangen når man kommer hjem, og kun gløtte bortom den et par ganger i løpet av kvelden dersom den selv ber om oppmerksomhet.

Det er svært lite effektivt å gløtte innom mailen med jevne mellomrom bare for å sjekke ting, uten å kunne forta seg allverden (man utfører ikke arbeid på mobilen, man bare sjekker ting). Vær 100% tilstede der du er, når du er der.

Nevner også at sånne hustelefoner som er “limt fast” i veggen mer eller mindre forsvinner helt i 2014, og for de som fortsatt har dette så er det bare å si opp jo før jo heller. Ved utgangen av 2017 er det i alle tilfeller helt slutt for hustelefonen.

[caption id=”attachment_3401" align=”alignnone” width=”560"]

Nostalgi er det, og snart er det slutt. Ved utgangen av 2017 stenger Telenor ned det gamle telefonnettet, og alle må over på mobil.

Nostalgi er det, og snart er det slutt. Ved utgangen av 2017 stenger Telenor ned det gamle telefonnettet, og alle må over på mobil.[/caption]

Så, oppsummering

Kort oppsummert er at det vil dukke opp 2–3 relativt revolusjonerende nyheter på markedet i løpet av 2014, deriblant sammenleggbare/brettbare mobiler, men utover det vil bare de eksisterende løsningene fortsette sin evolusjon mot det perfekte.

Nettleser-krigen er i løpet av året over og vunnet, takket vært Firefox, Opera og Chrome.

For å klare seg godt gjennom 2014 rent teknologisk er det viktigste man kan gjøre å bli enda mer profesjonell (dvs sette deg inn i ting og lære enda mer) + å bli enda flinkere til å fokusere enda mer på de faktorene som faktisk betyr noe for de som skal bruke det du holder på med.

Og husk å si opp hjemmetelefon-abonnementet ditt nå da.

Analyse av denne artikkelen kommer om et års tid.

--

--

Roy Andre Tollefsen
Butikkeier.no

Above average knowledge around eCommerce and EDB in general.