Oppsummering: Norsk E-handel 2016

Brit Inger Stokkeland
Butikkeier.no
Published in
3 min readSep 16, 2016

Dibs lanserte denne uken sin årlige e-handelsrapport “Norsk E-handel 2016” — for tiende året på rad! Denne rapporten gir et godt innblikk på hvordan vi (norske forbrukere) handler på nettet i 2016.

Først litt tall

Den totale omsetningen for varer og tjenester kjøpt på nettet i 2016 er på over 90 milliarder kroner, en vekst på 16% fra i fjor, og hele 75% de siste fem årene.

[caption id=”attachment_4439" align=”aligncenter” width=”500"]

Norsk E-handel 2016 omsetningstall

Stor omsetningsvekst i norsk netthandel[/caption]

Hvordan ser markedet ut?

Dibs har delt opp markedet i tre ulike kategorier: Reiser, varer og tjenester. Fordelingen viser at reiser er det som blir bestilt desidert mest av i 2016. Hele 55% av disse 90 milliardene går til reiser bestilt på internett. Varer som klær, elektronikk, dagligvarer, osv. er det vi tradisjonelt først tenker på i forbindelse med netthandel. Denne gruppen utgjør 30% — altså ca 27 milliarder kroner. Tjenester er den kategorien som inneholder flest nye området, som billettbestillinger, parkering, spill og betting, og utgjør nå 15%.

Hvem er den typiske forbrukeren i dag?

Både menn og kvinner mellom 25 og 44 år handler veldig mye på nettet idag. Selv om den norske forbrukergruppen (personer mellom 15–74 år) er forholdsvis liten, kun 3,9 mill. mennesker, så er det likevel den norske kjøpekraften veldig sterk. Minst 96% av gruppen har internettilgang, og 8 av 10 har smarttelefon. Vi er opptatt av det som er nytt, og adapter gjerne ny teknologi raskt.

[caption id=”attachment_4443" align=”aligncenter” width=”428"]

Bildet viser hvem som er den typiske forbrukeren i 2016.

Bildet viser hvem som er den typiske forbrukeren i 2016.[/caption]

Hvilke trender ser vi i 2016?

Veksten for handel på mobile enheter har økt mye. Bortimot halvparten av alle nordmenn handler fra mobilen i år. Det er opp 10% i forhold til fjoråret. Dermed er det også veldig viktig å optimalisere nettsidene for bruk på mobilen, og da gjerne spesielt kasseløsning og betalingsmetodene som brukes der. Undersøkelsen til Dibs avdekker at mminst 47% av de spurte har avbrutt kjøp når betalingsløsningen ikke har vært mobiltilpasset.

[caption id=”attachment_4441" align=”aligncenter” width=”800"]

Norsk Ehandel 2016 - mobilhandel

Bildet viser antall mobilhandlere de siste 4 årene.[/caption]

En annen tydelig trend er abonnementstjenester. Veldig mange nordmenn har nå abonnement hos både Spotify, Netflix, HBO og andre strømmetjenester. I tillegg har matkasse-abonnement og digitalaviser fått mye flere abonnenter. Vi liker løsninger som gjør hverdagen enklere og mer effektiv, og dette er alle ting som nok kommer til å øke ennå mer de neste årene.

Hvordan betaler vi helst?

Betaling skal være så enkelt som mulig. Norske forbrukere foretrekker fortsatt kortbetaling foran faktura og andre betalingsløsninger. Ettersom folk har litt ulike preferanser, kan det være smart å tilby ulike betalingsmåter, som for eksempel både kortbetaling, faktura og/eller Paypal. Direktebetaling via nettbank er det nesten ingen som bruker lenger. Nye betalingsmåter som Vipps og mCash er blitt mer kjent i markedet det siste året, men er fortsatt lite brukt som betaling i nettbutikker.

Fortsatt mye shopping fra utlandet

For Norge sin del så er det mange kunder som fortsatt velger å handle fra utenlandske nettbutikker. I forhold til andre skandinaviske land, så har omtrent halvparten handlet fra utlandet de siste tre månedene.

[caption id=”attachment_4442" align=”aligncenter” width=”754"]

Bildet viser hvor mange forbrukere som har handlet fra utenlandske nettsider siste tre månedene

Bildet viser hvor mange forbrukere som har handlet fra utenlandske nettsider de siste tre månedene[/caption]

Lyst å lese mer?

Anbefaler å laste ned “Norsk E-handel 2016” rapporten for å få ennå mer detaljer, og ikke minst få med deg Dibs sine framtidsutsikter av Patrik Müller.

--

--