Podcast; utstyret du trenger for å komme i gang!

Adrian Leversby
Butikkeier.no
Published in
9 min readMay 26, 2020

COVID-19 har lagt dempere på mange markedstiltak landet rundt og vi blir presset til å tenke annerledes og kreativt rundt innholdsproduksjon. Podcast har vokst enormt i populæritet de siste årene og fler enn noen gang vurderer nå dette som en fornuftig og annerledes måte å nå ut til sine følgere.

De som googler podcast vil se miksebord, mikrofoner og blinkende lys og det minner mest om et avansert musikkstudio — mange legger ideen død der…

De som fortsetter, setter opp et konsept og lærer noen enkle tekniske grep kan hviske søte ord i øret på sine følgere i årene fremover uten å betale en krone (utover oppstartsutstyret). Her får du utstyrsguiden som tar deg fra 0 til klar for å trykke record på din første podcast.

Det er to veier å gå når man velger utstyr til podcast. Du kan satse på:

  1. Opptak til en Mac/PC via et lydkort via et eksternt lydkort.
  2. Opptak til en ekstern recorder.

Hva som er best avhengig av hva du syntes er mest praktisk for din spesifikke setup. Hvis du velger å gå for opptak til din PC/Mac bør du ha et eksternt lydkort for å få god lyd. Dersom du isteden for går en ekstern recorder får du “alt-i-ett” med god lyd og opptaksfunksjon.

Utover det er heldigvis det aller meste av utstyret det samme og du kan bytte i etterkant om du ombestemmer deg.

1. Opptak til en Mac/PC med lydkort

Med en Mac eller PC kan du ta opptak i høy kvalitet hvis lydsignalet går via et eksternt lydkort. Grunnet til at du trenger et lydkort er at mikrofonene ikke sender et godt nok signal uten å få litt hjelp. For å løse dette trenger vi altså et lydkort som kan øke signalstyrken til rett nivå.

Du kan styre opptaket med recording-software på din Mac/PC, der kan du også gjøre nødvendig etterartbeid og arbeidsflyten blir relativt enkel ved at filenene lagres rett på maskinen.

Vær obs på at lydkort kommer alt fra én til mange mikrofon-innganger og prisen stiger gjerne deretter. Lydkort et gjerne laget for proffesjonelle musikere og du trenger ikke å gå for en unødvendig dyr løsning for podcast.

Med lydkort har du mer fleksibilitet i valg av mikrofoner, bedre kontroll over opptaksnivået og solide preamps som resulterer i proffesjonell kvalitet. Går du for denne løsnigen så er det ikke utstyret som står i veien for god kvalitet.

Lydkort varerer i pris fra 1 000 kroner og oppover til uendelig (nesten). Det kan bli så dyrt som helst fordi lydkort også brukes av proffe musikkstudioer for opptav vokal og instrumenter. Rimeligere lydkort kan gi god nok lyd for podcast, så ta heller en vurdering av hvilke features du trenger.

Et vanlig lydkort for den glade amatør er en av mange modeller fra Focusrite. Et steg opp i kvalitet er nok en av lydkortene fra Universial Audio. Disse finnes i mange ulike modeller så du må vurdere akkurat hva du har behov for og viktigst: hvor mange mikrofoner skal du koble til?

Opptak via en ekstern opptaker

En ekstern opptaker har mange av de samme funksjonene som lydkort+Mac/PC-løsningen har, men innebygget en liten, rimelig og kompakt enhet.

Du får god lydkvalitet, du kan enkelt sette riktig lydnivå og den lagrer filene for deg (typisk på et minnekort) helt uten at du trenger en laptop (før i etterarbeidet).

Mange eksterne opptakere har nå også muligheten til å også bli brukt som et lydkort til PC/Mac via USB og det utgjør jo enda en viktig funksjonalitet.

Ulemper med en ekstern opptaker er at gjerne de går på batteri, funksjonene styres av ganske små knapper, de har liten skjerm og mange funksjoner finnes ofte dypt inne i menyer. I tillegg kan eksterne opptakere ha litt mer beskjedne preamps for mikrofonen sammenlignet med et godt lydkort. Når det er sagt så kan man få god lydkvalitet i en ekstern opptaker også, men et trent øre vil nok høre litt forskjell mellom et lydkort og en rimelig ekstern opptaker.

Generelt er opptakere er laget små og enkle for å brukes ute i felten, mens i en statisk podcast-situasjon trenger man egentlig ikke at opptakeren er så liten som mulig. Tvert i mot er det praktisk med en større skjerm og styreflate. Ut i fra det har markedet tilpasset seg og laget podcast-spesifikke opptakere.

Røde Podcaster Pro er et eksempel på en opptaker som er laget for dette formålet. Den gir deg tydelig oversikt over opptaksnivåer, den kobles til strømuttaket og den har god volum-kontroll.

Har du flere mikrofoner så kan du koble disse til rett i opptakeren og det samme med flere hodetelefoner og diverse andre features som er “kjekt å ha” men ikke nødvendig.

Det ser kanskje litt avansert ut, men her har hver funksjon en tydelig knapp/fader som gjør den enkel å operere enn en liten recorder for felt-bruk.

Dette trenger du uansett

  • Mikrofoner — én for hver person (ideelt sett). Podcast-spesifikke mikrofoner har et opptaksmønster laget for å fremheve stemmen. Se for eksempel Røde Podcaster.
  • Stativ til micene. De er på stativ fordi det blir mye støy hvis man rører ved mic’en. Alternativt kan du gå for trådløse lavelier-mic’er.
  • Kabler fra mikrofonene til opptaksenheten (eller lydkortet). Både mikrofonene og opptakerne bruker gjerne xlr (hann til hunn).
  • Hodetelefoner for å høre at lyden som blir tatt opp er OK. Å ikke bruke hodetelefoner/øreplugger er litt som å ta bilder med bind for øynene. En løs/brutt kabel eller feil innstilling på opptakeren kan fort gjøre at vi ikke får signal og da er det fint å se det med en gang og ikke etterpå.

Okei, men hva hvis jeg absolutt ikke kan kjøpe inn alt dette men vil bare komme i gang likevel?

Dette er en løsninger med relativt store kompromisser, men med rett teknikk og etterarbeid så vil du kunne få et godt resultat.

  • Fordelen: du sparer i innkjøp og kan komme i kan med en gang.
  • Ulempen: er at du vil slite med å få fullt proffesjonell lydkvalitet med mindre teknikk og etterarbeid er helt korrekt.

Hvis du gjør podcast alene så kan du bruke en USB-mikrofon podcast-mikrofon koblet rett til laptoppen. Disse har funksjoner innebygget som gir bedre lydnivå og kvalitet. Et eksempel på en USB-mic som er veldig populær er Blue Yeti som vist på bildet her. Denne løsningen er rimelig og enkel, men bærer med seg en del kompromisser i form av lydkvalitet da den blant annet plukker opp mer rom-støy.

Det du også kan gjøre er å rett og slett sette en opptaker i midten av de som snakker. Hvis alle sitter så nærme som mulig så får du bedre lyd. Problemet er at du da sannsynligvis for en hel masse rom-klang og støy, men det kan være verdt å prøve for noen.

Du kan også prøve opptaksfunksjonen på mobilen din eller du kan kjøpe en enkel og rimelig opptaker, for eksempel Zoom H1 til rundt en tusenlapp. Zoom’en har en innebygget stereo mikrofon som er langt bedre enn den på mobilen din. Igjen så kan du får et greit resultat med rett teknikk.

Okei, nå har du utstyret, hva nå?

Gjør opptak i et stille rom

Uansett hvilken teknisk løsning du velger så må du ta opptaket i et stille rom, uten støy fra trafikk, dører, småprating og lignende. Mikrofonene er sensitive og plukker opp mye som er forstyrrende i en podcast. Det er mulig å fjerne en del i støy etterkant, men det krever egen programvare og legger til enda et steg i prosessen så gjør det heller riktig fra start.

For å redusere unødig støy anbefaler vi å sitte i et stille rom der ingen buser ut og inn unødvendig. For å unngå rekfleksjon av vegger og tak så kan det hjelpe å dempe lyden ved å henge stoff på veggene. Sengetøy, gardiner eller klær kan være fint å bruke for å dempe støy.

Gjør rett etterarbeid

Det kan lønne seg å bruke litt tid på å se tutorials for forbedre lyden og eventuelt fjerne støy og uhell i etterkant. Det finnes mange programmer redigering av lyd og det kan være fint å kunne basics. Det er gjerne i dette etterarbeidet at kvaliteten går fra helt greit til helt supert. Det er sannsynligvis mye mer å hente her enn du får ut av å kjøpe en dyrere mikrofon f.eks.

Når det er sagt så finnes det en helt strålende snarvei og det er auphonic.com. Du laster rett og slett hele lydfilen opp i browseren, velger hvilke justeringer du vil at Auphonic skal gjøre for deg, du kan velge lydnivå, filnavn og diverse. Etter noen minutter så kan du laste filen ned igjen og Auphonic har sannynligvis gjort store forbedringer på lydkvaliteten. Blant annet fjerner den støy, fremhever stemmen og gjør den klarere.

Du kan fint også gjøre disse tingene selv med et lydprogram. Der kan du enkelt klippe bort deler du ikke vil ha med og gjøre alle nødvendige justeringer for å forbedre. Det krever at du setter deg litt inn i prosesser som kompressorer, EQ, Normalisering, noicereduction m.m.

Eksempler på populære programmer for lydredigeringer Audacity (gratis og open source), Adobe Audition og Avid Pro Tools.

Streaming

Hvis du vil avansere litt og øke rekkevidden på innholdet så kan du også sette opp et (web)kamera og streame podcasten direkte til YouTube og andre kanaler i tillegg til å publisere podcasten til Apple podcast, Spotify etc. i etterkant. Det er et relativt lite inngrep for å potensielt doble antall seere og man får i tillegg enda en dimensjon ved at man ser personene som prater.

Visma har sine egne podcaster som du kan høre her:

  • RegelPOD — Hva kan du høre om i RegelPOD? Kort og direkte om nye regler, satser, tolkninger og oppdateringer innen lønn-, skatt, arbeids- og trygderett.
  • HRprat — I denne podcasten intervjuer vi HR-ledere, ledere og andre spesialister på sitt felt for å diskutere utfordringer dagens HR-ledere står overfor.
  • Visma Veilederen — Virksomheter i det offentlige er underlagt et omfattende regelverk. Veilederen holder deg oppdatert på nye og endrede lover og regler, hva det betyr for deg, i akkurat den stillingen du har, skreddersydd til din sektor.

Andre Podcaster vi liker:

Fra vårt UX-team:

Her er noen av podcastene om websikkerhet som våre utviklere liker:

Enkelt og lett:

Mer seriøste:

Amazing story series:

Ønsker dere hjelp med å sette opp en podcast for din nettbutikk?

Vi hjelper dere å få produsert ekte innhold som de besøkende virkelig ønsker å høre og som skaper trafikk, engasjement og til slutt økt salg.

Og husk, det behøver ikke koste all verden.

Ta kontakt med oss via nettsidene våre.

--

--