Referat og alle de beste tipsene fra Conversion Jam — et av verdens største events for økt konvertering

Stig Helle
Butikkeier.no
Published in
14 min readSep 6, 2015

Sist uke ble det femte Conversion Jam arrangert i Stockholm. Alt fokus rettet mot konverteringsoptimalisering — og full av konkrete konkrete tips, akkurat slik vi liker!

Det ble en dag som var stappfull av svært gode foredragsholdere som holdt høyeste internasjonal klasse.

CJAM-checking

Men først; Hva er egentlig konverteringsoptimalisering (Conversion Rate Optimization)?

Du har sikkert hørt om konverteringsrate eller konverteringsfrekvens for netthandel. Man måler hvor stor andel av besøkende på et nettsted som utfører en ønsket handling. Det kan for eksempel være hvor stor andel som utfører et kjøp i nettbutikken din eller hvor stor andel som fyller ut et kontaktskjema.

Det er enormt mange faktorer som påvirker konverteringsraten, som for eksempel:

  • Hvor enkelt er det å navigere seg i nettbutikken din?
  • Er checkout-prosessen enkel?
  • Har du god nok produktinformasjon?
  • Er designet bra nok? (merk: ikke pent nok, men er det konverteringsoptimalisert?)
  • Tilbyr du rette betalings- og leveringsmetoder?
  • Har du et godt sortiment?
  • Har du rett produkt på lager til rett tid?
  • Er produktene riktig priset?
  • Har du mye relevant trafikk?

Listen er uendelig. Noe kan du som digital markedsfører enkelt påvirke, andre ting ikke. Fokuset på Conversion Jam er på hva vi som digitale markedsførere kan gjøre noe med. I dag.

[caption id=”attachment_3867" align=”alignnone” width=”800"]

CRO-Aftonbladet

Maria del Riccio viste et eksempel på hvordan Aftonbladet.se hadde økt signup med 31% ved å gjøre forholdsvis enkle endringer på sign-up formet sitt til Aftonbladet Plus[/caption]

Hvorfor er optimalisering så viktig?

Optimalisering av konvertering må være en av de smarteste investeringene man kan gjøre som digital markedsfører. Og det overrasker hvor lite fokus det er på dette i Norge.

La oss si du driver en nettbutikk og har en koverteringsrate på 1%. Omsetningen din er 2.000.000 kroner i året. Altså ender 1 av 100 besøkende opp med å handle. Tenk om du kunne fått 2 av 100 til å ende opp med å gjennomføre en handel ved å gjøre det enklere for kunden å kjøpe hos deg. Konverteringsraten hadde altså økt til 2% og hva hadde skjedd med omsetningen? Den hadde økt til 4.000.000 kroner (med litt forbehold for enkelthetens skyld).

Endringene du har gjort for å øke konverteringsraten til 2% er mer eller mindre permantente og du vil nyte godt av dette i fremtiden. Hvor mye penger måtte du ha brukt på ekstra markedsføring og trafikk for å generere dobbel omsetning? Og hvor smart er denne investeringen på et midlertidig tiltak i forhold til en (sannsynligvis) lavere investering med en permanent forbedring?

Conversionlab.no fortalte meg at de ofte spiser av mediespendingen i starten av et kundeforhold fordi det ikke er avsatt midler til optimalisering i budsjettet.

Dette er satt litt på spissen. Det er aldri snakk om “enten eller”, men en god miks av flere tiltak trengs. Man bør bare ikke glemme å jobbe aktivt med optimalisering. Hele tiden. Hver dag! Gjort riktig er alt dette målbart. Hvor deilig hadde det ikke vært å slenge helt konkrete og dokumenterbare tall på bordet til sjefen din neste gang dere skal snakke budsjett?

[caption id=”attachment_3868" align=”alignnone” width=”800"]

maal-alt-alltid

Marie Polli fra ConversionXL med et råd du må starte med. Fra nå av, og hver eneste dag fremover — så lenge du jobber med digital markedsføring.[/caption]

Her er en oppsummering av flere av foredragene på Conversion Jam #5

Foredrag #1: Results from the Analysis of 286 Heatmaps — av David Darmanin

Har du ikke brukt Hotjar før bør du ta en titt. Her kan du få uvurderlig innsikt i bruken av nettbutikken din. Du kan derfor også identifisere tiltak som må gjøres for å øke konverteringen. Vi i Trollweb har brukt Hotjar siden det var i Beta og hjelper flere kunder med dette. Ta kontakt hvis du ønsker hjelp.

Hotjar’s 8 tips for å identifisere forbedringer ved hjelp av heatmaps

[caption id=”attachment_3870" align=”alignnone” width=”800"]

HotJar-heatmap-session

David Darmanin er CEO i Hotjar.[/caption]

1. “The link test” — klikker besøkende på elementer som egentlig ikke er lenker?

Noen ganger kan overskrifter, bilder eller andre elementer oppfattes som lenker uten at de er klikkbare. Dette er selvfølgelig negativt og kan føre til at folk forlater siden din. Lag innholdet klikkbart, fjern det eller redesign elementet slik at det er tydelig at det ikke er en lenke.

2. The distraction test

Noen elementer kan ta for mye irrelevant oppmerksomhet på nettsiden din. Dersom elementet ikke er relevant minsker sannsynligheten for at den besøkende gjennomfører det du faktisk ønsker at den skal gjøre. Fjern elementet og vær kynisk på hva som faktisk vises på siden din. Less is more!

3. The information test

Besøkere leter informasjon som mangler på siden din. Noen ganger finnes kanskje informasjonen, men den er plassert for langt ned slik at ikke folk finner den. Dette kan du avdekke på flere måter med heatmaps.

Tips: Ikke bruk ordet “gratis” samtidig som du viser “pris” på samme side.

4. The device test

Er brukeropplevelsen veldig annerledes på mobil enn på desktop? Bruk mulighetene i responsivt design til gjøre opplevelsen så bra som mulig for de forskjellige enhetene.

5. The depth test

Har du plassert rett innhold på rett sted? Er mange på utkikk etter “kundeservice” og det eneste stedet de finner informasjon om dette er i footer? Dersom 13% av de besøkende orker å scrolle så langt er det kanskje ikke en optimal plassering? Fjern irrelevant og uengasjerende innhold.

6. The engagement test

Brukere engasjerer seg ikke i det innholdet du ønsker. Har du optimalisert formuleringen/teksten på Call To Action knappene dine? Spør de besøkende for eksempel “Hva leter du etter på denne siden?” og bruk kundens eksakte fraser når du endrer tekst. Gi CTA verdi.

7. The fold test

Har du innholdet folk leter etter over folden (folden er det nederste punktet på skjermen man ser uten å måtte scrolle seg nedover)? Mange har hørt om “banner blindness”, men allikevel velger de aller fleste nettbutikker å ha bildekaruseller med 10 forskjellige budskap klint over hele forsiden. Løft engasjerende innhold, fjern resten!

8. The header test

Ofte bumpes det gode innholdet for langt ned på siden. Gjerne forårsaket av for høye headere med masse luft og “fancy” design. Vær kynisk med den vertikale plassen.

Hotjar.com/Heatmaps kan du lese mer detaljert informasjon om testene.

Foredrag #2: The 12-Step Landing Page Rehab Program — av Oli Gardner

Unbounce.com er en tjeneste som gjør det enkelt å lage dedikerte landingssider. En god dedikert landingsside fokuserer kun på ett budskap og fjerner all støy. Dette har som regel svært god effekt.

[caption id=”attachment_3871" align=”alignnone” width=”800"]

OliGardner-Unbounce

En perfekt landingsside fokuserer på ETT budskap. Hvor lett er det å vite hva man skal gjøre på denne siden?[/caption]

Noen tips fra Oli Gardner:

  • Aldri start en kampanje uten en dedikert landingsside
  • Ha lite, men viktig, innhold. Fokus!

[caption id=”attachment_3872" align=”alignnone” width=”800"]

CROvsLINKS

Data fra Unbounce.com. Se hva som skjer med konverteringsraten når antall lenker på en side øker.[/caption]

  • Less is more! Prøv å fjerne innhold og mål hvilken effekt det har
  • Forstå design sin rolle! Få de viktigste tingene til å skille seg ut. Vær veldig forsikt med hva du plasserer nærme CTA (og test det!). Stort sett alle tester Oli Gardner har gjort hvor han har plassert innhold nærme CTA har gitt negativ effekt
  • “Flip your headline!”. Hva leverer du egentlig? Slutt med intetsigende overskrifter. Tips: Få kundene til å skrive headlines “for deg”. Hva med å legge inn et spørsmål på /success siden som for eksempel “Hva fikk deg til å handle hos oss?”
  • Enkel omformulering kan ha enorm effekt. Test forskjellige måter å formulere deg på. “Gi opp” vs. “forsøk igjen”, “du” vs “jeg”, “klikk” vs “få”
  • Bruker du forms bør du optimalisere designet! Antall form fields har mye å si på konverteringen. Vær kritisk, hva trenger du egentlig? Ikke bruk field labels inne i selve form fieldet — ha overskrift over hvert felt. Se forøvrig en god presentasjon fra Netlife Research på akkurat dette her

[caption id=”attachment_3873" align=”alignnone” width=”800"]

OliGardner-Forms

Følg disse tipsene når du lager et skjema[/caption]

[caption id=”attachment_3874" align=”alignnone” width=”800"]

CROvsFIELDS

Se hva som skjer med konverteringsraten når antall felter øker. Årsaken til at det øker mot slutten er nok fordi det er såpass spesielle skjemaer at det ikke er “impulsutfylling”[/caption]

Foredrag #3: 7 Secrets to Drive Epic Conversion with Hero Shot Images — av Angie Schottmuller

[caption id=”attachment_3875" align=”alignnone” width=”800"]

HeroImages

Et bilde sier mer enn 1000 ord[/caption]

Hva slags bilde du bruker kan ha masse å si. Skal bildet brukes i en annonse hvor det er mye støy? På en dedikert landingsside? Er det et produktbilde? En ting er sikkert: du bør velge bilde med omhu — det kan lønne seg!

Noen tips til bildebruk fra Angie Schottmuller:

  • Bruk et bilde som lar besøkende assosierer seg med budskapet. Sjekk humanbraincloud.com for tips
  • Bildet må ha et formål og relevans. Definerer bildet hva siden faktisk handler om? Bruk en fantastisk god overskrift under bildet (+10% effekt sammenlignet med overskrift over bildet)
  • Bruker du bilde av mennesker bør de ha direkte “blikk-kontakt” med deg i annonser hvor det er mye støy for maksimal oppmerksomhet. På din egen landingsside bør de se/gestikulere mot CTA
  • Bilder skal gi SVAR — ikke stille spørsmål! Kanskje ikke et generisk iStockphoto alltid er det beste?
credibility-images

Foredrag #4: The inside Optimization secrets of Aftonbladet — av Maria del Ricco

Maria jobber med konverteringsoptimalisering i Aftonbladet den siste tiden og delte flere gode tips til oss som jobber med optimalisering.

[caption id=”attachment_3877" align=”alignnone” width=”800"]

Aftonbladet-Maria

Maria del Ricco jobber med optimalisering hos Aftonbladet.se[/caption]

Noen tips til arbeidsmetodikk:

  • Mange kommer til å stille spørsmål om hva du egentlig gjør når du “optimaliserer”. I stedet for å gå i lange diskusjoner om detaljer kan du si at du er en “moneymaker” :)
  • Du kommer til å møte på mange etablerte “sannheter” og argumenter basert på magefølelse og synsing. “Jeg liker den fargen”, “innkjøp synes det er viktig at det produktet der blir løftet frem på forsiden” og “vi må ha den banneren på forsiden”. Kjemp! Argumenter med data. Hva vi synes og tror teller ingen ting om vi skal selge mer! Gjør det dog på en ydmyk måte og ha et arsenal av god data med deg inn i debattene. Få folk med deg
  • Tenk stort, men start i det små. Start med en liten test for å vise resultater og få folk med deg. I Aftonbladet tenker store deler av organisasjonen optimalisering. Fra utviklere til journalister
  • Lytt til brukerne dine! Bruk formuleringer og uttrykk direkte fra kundene dine. Man blir ofte blind på ting internt og tar ting for gitt. “Men det er jo en selvfølge at de skjønner det”
  • Ta et steg tilbake. Evaluer — og fortsett testing
  • Lag en optimaliseringskultur. Få alle til å forstå viktigheten av dette. Få folk med deg

[caption id=”attachment_3879" align=”alignnone” width=”800"]

Aftonbl

Små endringer — store forskjeller[/caption]

Foredrag #5: The million Dollar Optimisation strategy — av André Morys

[caption id=”attachment_3880" align=”alignnone” width=”800"]

Andre-WebArts

André Morys[/caption]

André snakket mye om viktigheten av å sette optimalisering i system og hadde svært gode forslag til dette.

  • “Your website is a business. Treat it like one”. Mange driver nettsiden sin “på siden” av alt annet. Skal du lykkes må du ta det dønn seriøst og dedikere ressurser til dette. Jobber du i fysisk retail kan du jo sammenligne hvor mange personer som jobber med nettbutikken din i forhold til fysiske butikker.
  • Ikke heng deg for mye opp i konverteringsraten, det viktigste er “growth” og økning. Alt må sees i perspektiv.
  • Har du en business plan for optimaliseringen din eller gjør du tilfeldige tester helt ustrukturert?
  • Øk hyppigheten på testene dine! Kjør minimum 20 tester i året.
  • Implementer! Snu deg rundt, få ting gjort! Norske Karl Philip Lund snakker ofte om viktigheten av å “implementere som et helvete”. Les for eksempel denne artikkelen for noen gode tips.
  • Kjør testene dine lenge nok. Ikke gå i fella og stopp testen fordi du har fått de resultatene du ønsker å se. Husk at tallene du ser er konsekvenser av menneskelig handling. Ikke alt kan leses ut fra tall, bruk sunn fornuft!
  • Motiver og oppmuntre brukerne dine. For eksempel gir grønne checkmarks på formfields gir en god følelse
  • Tenk brukeratferd

[caption id=”attachment_3881" align=”alignnone” width=”800"]

Andre-plan

Prioriter hvilke tester du kjører når[/caption]

Foredrag #6: Six Growth Levers That Nobody Is Talking About — av Neil Patel

[caption id=”attachment_3882" align=”alignnone” width=”800"]

Neil-Patel

Først gi, så få[/caption]

Nei Patel har startet bla. Crazyegg, Kissmetrics og Hellobar. Han er en guru innen growth marketing.

  • Gi før du ber om å få noe! Se for eksempel hvordan www.hellobar.com har gjort det. De har snudd hele “funnelen” på hodet
  • Konverteringsoptimalisering er som å date. Frir du på første daten får du sjeldent et rungende “JA!” som svar. Du må gi noe av deg selv, tilby noe — en “pakke”
  • Pirre brukeren med nysgjerrighet. Etablere en “sannhet” og tilby svaret
  • Gjør “sign-up” enkelt! Alle har en Facebook eller Google konto.
  • Vær top of mind. E-post er fortsatt et av de aller beste verktøyene. Rekrutter i alle kanaler! Les hvordan her i vår artikkel om Sleeknote
  • Subject i e-poster bør være “casual” og for all del ikke skru på caps-locken
  • Ikke bruk for mange lenker i en epost. Det skal være enkelt å vite hvor man skal trykke!
  • Ikke send mer enn 3 eposter til folk som ikke åpner. Det påvirker delivery raten. Send noe personlig for å trigge de som ikke har åpnet siste 3 gangene. Personifisering!
  • [caption id=”attachment_3883" align=”alignnone” width=”800"]
Neil-train
  • Neil Patel[/caption]

Foredrag #7: How to Optimize Low Traffic Websites — av Marie Polli

[caption id=”attachment_3884" align=”alignnone” width=”800"]

Maal-alt-alltid

Mål alt, alltid![/caption]

Selv om du har en nettbutikk med lite trafikk er det mulig å optimalisere. Med “lite trafikk” menes sider som ikke kan gjøre én signifikant AB-test pr. mnd.

  • Start med “low hanging fruits”. Alle kundene dine bruker, lik det eller ikke, mesteparten av tiden sin på andre nettsider og nettbutikker — ikke din. De blir vant til en gitt “standard” for hvordan ting ser ut og plasseringen av forskjellige elementer. Følg dette. Har du noe som avviker og prøver å være “fancy” endrer du dette
  • Bruk kvalitative metoder for å lære å kjenne kundene og bruksmønsteret. Snakk med kundene dine. Implementer for eksempel et “spørreskjema” på /success siden din og spør “hvorfor handlet du hos oss i dag”? Bruk så svarene for å løfte nettopp disse årsakene til alle som bruker nettbutikken din
  • Bruk Google Analytics til å finne avvik. Er det noen spesielle enheter som skiller seg ut? Har du vesentlig lavere konvertering på en gitt nettleser er det kanskje verdt å gjøre noe med det? Se på konverterings funnelen din og start der det er mest dropoff
  • Bruk mouse tracking analyser (se teksten fra HotJar foredraget).
  • Prioriter hypotesene dine. Start med det viktigste og det som er enklest å komme i gang med
  • Test “radikale” endringer

[caption id=”attachment_3885" align=”alignnone” width=”800"]

Funnel

Start der det er størst forbedringspotensiale[/caption]

Foredrag #8: 5 Valuable Conversion Tricks for Mobile E-Commerce — av Mogens Möller

[caption id=”attachment_3886" align=”alignnone” width=”800"]

MogensMoeller-mobile

Mogens Möller hadde fokus på mobil. Det var kjærkomment![/caption]

Mogens Möller gjør ekstremt mange brukertester. Her snakket han om noen generelle funn han har gjort på de siste 150 brukertestene han har gjort på mobil.

  • Viktig å tenke bruksmønster på mobil. Ikke bare nedskaler til responsivt. Et godt eksempel er bannere på forsiden, de fungerer særs dårlig på mobil dersom de kun nedkaleres
  • Glem forsidebannere, kjør navigasjonen rett inn på forsiden over folden

[caption id=”attachment_3887" align=”alignnone” width=”800"]

Mogens-mobilmeny

Pang! Menyen rett på forsiden.[/caption]

  • Bruk sticky toppmeny
  • Filter er ekstremt viktig! Vis aktive filtre og gjør det enkelt å endre
  • Bruk popups også på mobil. De kan ha forskjellige hensikt, samle epost adresser og guide folk i kompliserte kategorier. Se for eksempel hva Jysk i Danmark gjør med madrasseguiden sin her
  • Brødsmulesti er enda viktigere på mobil enn desktop. Vis den alltid
  • Vær tydelig på hvor menyen er. Bruk “Meny” — ikke bare la hamburgerikonet stå for seg selv
  • Det fungerer godt å vise “relaterte produkter” også på mobil. Vis gjerne 2 1/2 produkt slik at man ser at det finnes flere enn 2 dersom man slider (om man har denne funksjonen såklart:)

[caption id=”attachment_3888" align=”alignnone” width=”800"]

mogens-mobil-related

Vis 2 1/2 element for å få frem at det er mulig å swipe[/caption]

[caption id=”attachment_3890" align=”alignnone” width=”800"]

Mogens-oppsummering

5 enkle, men viktige punkter å huske på[/caption]

Foredrag #9: This I Believe: From Data to Customers — av Peep Laja

[video width=”1280" height=”720" mp4=”http://butikkeier.no/wp-content/uploads/2015/09/Peep-Laja-fra-conversionxl.mp4"][/video]

Peep Laja skriver en ekstremt populær optimaliseringsblogg. Sjekk ut ConversionXL.com her.

  • Ikke gå rett på optimaliseringstiltak. Du må ha en systematisk approach, en prosess
  • Ikke kopier ukritisk
  • For å vite hva du skal teste må du ha kvalitativ data. Evnen til å tolke dataen korrekt er spesielt viktig
  • Hastigheten på nettbutikken din må være god. Fiks den før du tester noe annet
  • Finn hvor pengelekasjene er. Hva gjør kundene? Hvor faller de av?
  • Bruk mouse tracking. Hvor klikker de? Hvor langt ned scroller de? Vær obs på enorme forskjeller mellom enheter (mobil, nettbrett og desktop)
  • Brukertest! Hva er vanskelig å forstå? Hva er vanskelig å gjøre? Hva går feil?
  • Lag en systematisk og langsiktig plan før du starter testingen. Det er hardt arbeid, mange tall å knuse — over lang, lang tid

[caption id=”attachment_3891" align=”alignnone” width=”800"]

PeepLaja-ThisIBelive

Peep Laja[/caption]

TL;DR

Et av de bedre seminarene vi har deltatt på. Mange håndfaste ting som venter på å bli iverksatt. Neste år drar vi tilbake — vil du bli med gir du oss beskjed. Forhåpentligvis er det flere nordmenn der da :)

Trenger du hjelp til å få analysert din nettbutikk eller å få kjørt brukertester og AB-tester? Dropp oss en mail på salg@trollweb.no så kontakter vi deg.

--

--

Stig Helle
Butikkeier.no

E-commerce, UX, CRO and digital marketing nerd contributing to Butikkeier.no. I work closely with some of our skilled customers at Visma Digital Commerce