Stor guide: 7 steg til perfekte produktbilder du kan ta selv — uten å bruke en formue!

Adrian Leversby
Butikkeier.no
Published in
12 min readAug 9, 2019

Gode produktbilder er avgjørende for absolutt alle nettbutikker, men det å engasjere en profesjonell fotograf eller et studio for å ta produktbilder kan fort bli for dyrt, omfattende og tidkrevende.

Her har vi satt sammen noen steg som gjør det enklere for deg å ta produktbildene selv.

For å illustrere dette bruker vi en helt vanlig kaffekopp med mål om å gjøre den så interessant som mulig ved hjelp av tips og triks du finner i denne bloggposten.

Se også vår bloggpost om “Produktbilder enkelt og proft med et mini-fotostudio”

Hver nettbutikk har sin egen stil å opprettholde og det er viktig å tenke på hva som gir looken som støtter opp under merkevaren din. Dette gjelder små såvel som store nettbutikker. For eksempel tar både FLOYD og Get Inspired bilder in-house i sin helt egen stil.

Når du har satt opp en look som fungerer for din nettbutikk kan man enkelt kjøre igjennom mange produkter med små justeringer. Du trenger ikke starte fra scratch hver gang du får inn et nytt produkt. Tilpass foto-stedet ditt med farger, lys og tilbehør som bygger opp under produktet og får det til å stå ut.

Alle bildene i denne posten ble tatt på en og samme dag uten å forberedelser eller planlegging. Med en mer gjennomtenkt shoot, kanskje en produkt-stylist og mer prøving og feiling kan man få langt bedre resultater med de samme teknikkene som vist under.

Før vi begynner så lurer du kanskje på… hvem er dette som skal lære meg om å ta bedre bilder?

Mitt spesialfelt er ikke produktbilder i seg selv, men jeg har ganske lang erfaring med fotografi og video fra andre områder. Blant annet har jeg jobbet med fotojournalisme for diverse internasjonale organisasjoner (UN News, Al Jazeera, The New Humanitarian, Inter Press Service m.m), jeg har gjort også gjort en hel masse bryllupsbilder, matbilder, portretter og mye mye mer.

Jeg satte opp min første nettbutikk for 13 år siden og de siste par årene har jeg jobbet med innholdsproduksjon for Visma Digital Commerce og der har jeg gått igjennom en omfattende 200-timers sertifisering i konverteringsoptimalisering for å forstå handelsmønster på nett. I det daglige jobber jeg mye med video også.

1. Fjern rot og forstyrrelser

Du har bare noen millisekunder til å guide fokuset på produktet og få brukeren til å si “wow!”: Forstyrrelser og rot (eller dårlig komposisjon) ødelegger dette.

Brukeren sitter kanskje allerede på nettbutikken din med flere faner oppe å vurderer hvilket produkt de skal vurdere å kjøpe. Få ting trigger kjøpslyst som et stilfullt bilde der produktet virkelig står ut fra mengden satt i en innbydende atmosfære de kan leve seg inn i.

Den aller enkleste måten å vurdere om et bilde er av en amatør eller ikke er sannsynligvis å se om objektet i bilde står tydelig frem eller om det er omgitt av unødvendig støy som vist under.

Et godt bilde har et tydelig og innbydende budskap og guider seeren til riktig sted. Budskapet i bildet ovenfor sier til meg; dette er en helt vanlig kontor-kopp jeg har sett hundre ganger før og den er omgitt av rot/støy i dårlig lys. Det må vi gjøre noe med.

Dette produktbildet fra floyd.no står virkelig ut. Den lyserosa kjolen popper ut fra den grønne bakgrunnen. Bildet er tatt med relativt vid vinkel og nedenifra. Det er ikke alltid oppskriften på gode portretter, men her fungerer det utrolig bra. Omgivelsene bygger også opp under blomsterkjole-looken.

FLOYD holdt foredrag på vår meetup om hvordan de jobber med veien fra inspirerende innhold til salg. Du kan se hele foredraget her:

2. Finn godt lys

Neste steg er å bytte ut dårlig lys med godt lys. Men hva er godt lys egentlig?

Godt lys er gjerne mykt og bruker lys og skygge til å guide blikket til rett sted. Chiaroscuro er det italienske uttrykket for lys og mørke. Det refererer ofte til bruken av lys og skygge i klassisk maleri.

Caravaggios “Martha and Mary Magdalene” fra 1598 er et eksempel på bruk av lys for å guide blikket.

Kontrasten mellom skygge og lys er spennende og innbydende når det er brukt riktig. Blikket vårt går naturlig til de lyseste områdene av et bilde.

En tommelfingerregel er at mykt lys kommer fra store, nære lyskilder og det gir finere resultater (Ja, det er unntak her). Du ser at lyset er mykt når du får myke overganger fra mørk skygge til lys.

Harde lyskilder er små og langt unna. Direkte sollys er hardt fordi det er så langt unna og gir harde overganger fra lys til skygge. Koppen nedenfor er helt rund og slipper faktisk litt billig unna her likevel. Hadde dette vært et portrett så hadde man hatt mysing og harde skygger under øynene.

Her er et eksempel med hardt lys direkte fra solen. Sollys er hardt fordi solen er la(aaa)ngt unna.

Når lyset blir veldig flatt betyr det at det ikke er noen kontraster mellom lys og skygge i det hele tatt. Det blir kjedelig og gjør at objektet ikke står ut på noen god måte.

Akkurat som at harde skygger fra hardt lys kan være lite flatterende så kan lyset også bli for flatt og kjedelig. Det vil si at vi ikke har noen overganger fra lys til skygge og alt blir platt. Prøv å flytt objektet nærmere lyskilden for å skape mer spennende overganger fra lys til skygge.

Lys fra døråpning/vindu

Her har vi satt en stol i døråpningen og får ganske godt lys uten unødig støy fra bakgrunnen. Det gjør at vi kan fokusere på produktet uten forstyrrelser. Poenget her er ikke at du trenger en designer-stol å sette produkter på, men å bruke en eller annen diskret bakgrunn som ikke trekker oppmerksomhet vekk fra produktet.

Døråpninger gir ofte fantastisk godt lys. Flytt objektet tilbake slik at det akkurat unngår direkte sollys og er i skyggen, men likevel får mye reflektert sollys.

Dette trikset funger like godt på portretter også. Det gir et mykt lys som gir pene og spennende overganger fra lys til skygge som konkurrerer med dyre studiolys.

Samme regler gjelder for portretter også. Her er UX-designer, Trygve, stand-in for Visma-koppen. Samme sted, samme lys som ovenfor.

Overskyet

Noen utemøbler blir fort til et sted for produktfoto når det er overskyet. Skyene gjør lyset fra solen mye mykere og mer behagelig. Om skylaget er for tett kan lyset bli for flatt og kjedelig, men likevel stort sett alltid bedre enn direkte sollys.

Til venstre ser du hvordan det ut når vi brukte utemøblene til produktbilder på en overskyet dag uten andre lys og til høyre er resultatet. Litt flatt lys, men ikke for ille heller.

Unngå blandet inne-lys og sollys

Under ser du et eksempel på blandet lys der taklamper og naturlig lys påvirker fargebalansen i bildet. På venstre side har man standard gule spotter i taket, mens på høyre side kommer blått lys fra vinduet. Lyset fra spottene er hardt og uflatterende. Velg enten naturlig vinduslys eller et studiolys. Unngå alle vanlige innendørslamper. Lyset fra vinduet er flatt og lyset fra spottende er hardt. Ingen god miks.

3. Velg riktig linse

Vide linser kan brukes for å få produkter til å se store og majestetiske ut. Her må du gå ordentlig tett for å fylle bildet med objektet ditt, men det kan jo veldig gode resultater på rett produkter.

Bildet til venstre er tatt med en vidvinkel-line (35mm) og bilde ttil høyre er tatt med en lengre (85mm) line.

Lange linser for en komprimert look som gjør at produktet får mer korrekte proporsjoner og generelt ser litt ryddigere ut. Lengre linser hjelper også til med å få bakgrunnen ut av fokus. Lengre linser er fint for både portretter og produktbilder.

Tar du bilde ovenifra blir objektet fort lite og forsvinner i bildet. Pass heller på å ta bilde i samme høyde eller til og med litt nedenfra for å få objektet til å fremstå større og litt mer majestetisk.

Mobilbilder kan også gi utrolig gode resultater. Dagens mobilkameraer gir bedre bilder en speilreflekskameraer som bare er noen år gamle. Mye av teknologien i dagens mobilkameraet ligger faktisk foran en del av den som finnes i dyre foto og videokameraer. Med mobilkamera gjelder samme prinsippene som andre kameraer— istedenfor lange eller korte linser så zoomer du ut eller inn. Du får også masse kult utstyr til mobilen som gir mye bedre bilder. Her er en guide til produktbilder med mobil.

4. Vurder studio-lys

Studiolys er en kategori og et fagfelt i seg selv. Det finnes utallige ulike varianter av blitzer, strømforsyninger og verktøy for å modifisere lys. Et enkelt setup kan koste fra 3–4000 mens et avansert pro-studio kan koste flere hundretusen (og millioner om man vil).

Man trenger ikke nødvendigvis et fullt studio-oppsett. Her er et lys og en stol nok til å gjøre noe ganske ok.

For eksempel gjør denne paraplyen fra Phottix lyset fra en blitzlampe mykere og koster for 749,-, mens denne fra Broncolor gjør også lyset mykere men koster 63 360,-. Jeg tviler sterkt på at et utrent øye ser forskjell på resultatet disse to gir.

Det er en kjent sak at den verdenskjente fotografen Annie Leibovitz sverger til denne Photek-paraplyen til 142,- USD. Hvis det er bra nok for Leibovitz og Vougue så er det kanskje OK for oss også. Leibovitz har forøvrig et veldig solid foto-kurs her.

Man kan få profesjonelle resultater med grunnleggende utstyr om man har teknikkene og forståelsen for lys inne. Når det er sagt så har utstyr i proff-klassen en del funksjoner kan være verdt det for en som gjør dette dag ut og dag inn.

For eksempel byggekvaliteten, eller at veldig små forskjeller i fargetonene lyset gir som kan være avgjørende for konsistent fargebalanse. Eller at du faktisk kan skyte bilder en hel arbeidsdag uten at strømforsyning og lyspærer blir for varme.

Her får du en strømforsyning med studioblitz fra Phottix for 4 379,- mens denne strømforsyningen fra Broncolor koster 120 244,-. Broncolor lager industri-ledende produkter, men hvis vi kun ser på kvaliteten vi får ut i bildet så er forskjellen minimal.

Selv en kopp på en kontorstol kan gi brukbare resultater med studiolys.

Mange har en tendens til tenke at flere lys gir bedre resultater, men man kan få 100% profesjonelle bilder med bare ett lys og litt tilbehør for å modifisere det. Med litt trening kan du også få profesjonelle bilder med bare naturlig lys også!

5. Løft bildet med redigering

Lightroom er industristandard-programmet for å redigere og organisere bilder. Det håndterer stor skala og du kan enkelt ta bildene videre til Photoshop for mer omfattende redigering ved behov. Du får Lightroom og Photoshop som en del av en fotografi-pakke fra Adobe for 117 kr i måneden her.

Lightroom lar deg organisere dine shoots i mapper, velge ut de beste og gjøre justeringer i bulk. Du har også gode eksporteringsmuligheter som lar deg velge format og størrelse i detalj — for å holde på pagespeeden din.

Til venstre er originalen og til høyre er samme bilde etter noen raske justeringer.

Lightroom lar deg enkelt finpusse på bildet ved å for eksempel øke kontrasten, gjøre bildet lysere eller mørkere og enkel fargeredigering. Vi kan også jobbe med enkel retusjering og fjerning av alt som ikke hører hjemme i bildet. For mer avansert retusjering og redigering kan bør man over i Photoshop.

Lightroom lar deg også enkelt justere hvitbalansen. I korte trekk kan du finne riktig fargebalanse i bildet. Er bildet for blått? Legg til mer gult. Er bildet for grønt? legg til mer rød/rosa. Her er en guide til hvitbalanse. Et veldig viktig aspekt av foto og video.

Lightroom lar deg også gjøre samme justeringer på tusenvis av bilder samtidig og eksportere alle i størrelse under en satt kilobyte for eksempel. Nyttig!

Her er forøvrig link til en nettside som veldig enkelt fjerner bakgrunnen fra bildet ditt.

På 1–2–3 får du fjernet bakgrunnen helt og du kan legge til hva du vil.

Nå som bakgrunnen er borte så åpner det opp for nye muligheter og det leder oss til neste punkt…

6. Bruk bakgrunner som får produktet til å stå ut

På bildet under ser vi hvordan vi kan bruke en sterk bakgrunn for å få produktet til å stå ut enda mer. Her bruker FLOYD fargekontrast som fungerer veldig godt for for deres brand.

Floyd bruker her en enkel blå bakgrunn som er i god fargekontrast til kjolen. Dette er vanligvis brukt til studiolys, men det fungerer også veldig fint i naturlig lys.

På bildet under bruker Get Inspired en monokromatisk look. Et produkt i en farge lagt på et stoff i en lignende farge. Enkelt og godt.

Mer nedtonede farger som ikke tar oppmerksomhet i bakgrunnen er også med på å gjøre at produktet ditt står ut. Det klassiske er hvit eller grå, men det kan også være andre duse farger.

Get Inspired hadde foredrag om merchandising og bilder på vår forrige Meetup. Se hele foredraget under eller hopp rett til delen om bilder (på 30 min.)

7. Lag en innbydende atmosfære

Lag et fiktivt scenario (eller reelt om du kan) og etabler en scene med alt som er innbydende og relevant. Skal du selge protein-drikk er det kanskje et glass med drikke omgitt av en kul treningsklokke, et pent håndkle, et par kule joggesko etc. Du kjenner din målgruppe og vet hva de ønsker seg og ser opp til.

I vårt tilfelle har vi den gode gamle Visma-koppen å jobbe med å da lager vi en atmosfære som bygger rundt kaffe-kos. Det kunne også vært i et møte på kontoret eller med en kvikklunsj og appelsin på fjellet (kanskje).

Kaffe gjør seg godt med noen bakevarer.

Dette ble jo rett så hyggelig. Jeg får nesten lyst på en Visma-kopp selv og kan nesten lukte/smake croissantene.

Det kan fort oppleves som støy med så mange elementer, men det er yummy-yummy støy som gir en god atmosfære.

Utstyrstips

Vi har satt sammen en liten samling av utstyr som kan være med på å gjøre bildene bedre. Det betyr på ingen måte at du må ha alle disse tingene for å ta gode bilder. Du kan faktisk ta gode bilder helt uten en eneste av disse, men det er fine verktøy som kan være viktig og til og med essensielt for en del situasjoner.

Colorchecker — Dette er spesielt viktig dersom det korrekt fargegjengivelse på produktet er viktig for deg. Dersom fargene er som i virkeligheten vil det også føre til at kunden får det produktet de forventet, som igjen gir færre returer. X-rite lager gode produkter.

Kalibrer monitoren din med en SpyderXpro eller noe lignende. Alle skjermer er kalibrert ulikt. Noen er ganske gule (les: Apple), mens andre er mer blå. Ved å kalibrere monitoren din vil du få korrekte og nøytrale farger som ikke er diktert av leverandøren av skjermen din.

Lysboks — Dette er basically en hvit boks du kan legge produktene dine i og lyssette fra utsiden og dermed få et heldekkende hvitt pent lys. Har du mange små produkter kan dette være noe. Trikset her er å bare få nok lys inn i den — enten det er ute i sollys eller inne.

Fargede bakgrunner — Bakgrunner kommer i uendelige fargevariasjoner. Interfoto har et godt utvalg.

Studiolys Phottix Indra er et godt valg. Husk at du også trenger stativ og sender.

Photek paraply — Lyset direkte fra blitzen blir hardt og vi må myke det ned. Denne er god nok for en av verdens ledende fotografer, enkel i bruk og rimelig. Go Photek!

Vi i Visma Digital Commerce kan selvfølgelig hjelpe deg i gang selv med rådgivning både med foto og video eller vi kan gjøre det for deg. Ta kontakt med oss hvis du ønsker å få perfekte produktbilder som selger mer!

Forresten, du kan kjøpe Visma-koppen HER (neida, joda, neida).

--

--