Tilbakeblikk på Conversion Jam 2019

Ragnhild Geissert
Butikkeier.no
Published in
5 min readOct 25, 2019

I år deltok Trygve og jeg på Conversion Jam Oslo. Her møtte vi flere av våre kunder til faglig påfyll om konverteringsoptimalisering.

John Ekman som ‘The Growth Father’

Conversionista-gjengen er glad i temakonferanser, og i år var det filmtitler det gikk i, med sjefen selv, John Ekman, som vanlig i toppform som Don Conversionista, aka. ‘The Growth Father’.

Vi møtte flere av våre herlige kunder!

Social Proofing!

På plass tidlig fikk vi med oss et bonusforedrag om Social Proofing til morgenkaffen fra Webtrends Optimize.

  • Omtaler: Kundeomtaler er ikke noe som gir en kjapp økning i salg, men som lønner seg over tid da det gir en økt grad av gjenkjøp og god kundeopplevelse på siden.
  • Anbefalte produkter: De fleste nettbutikker i dag er flinke til å vise produktanbefalinger, og det gir en stor økning i omsetningen for nettbutikker. Tall fra JD sports viser at nesten 20% av omsetningen i deres nettbutikk kommer fra produktanbefalinger. Men; det er viktig å tenke på å være relevant når man viser anbefalinger, og man bør gå igjennom sitt eget kundesegment og tenke over hva er best å vise hvor på siden?
  • User Generated Content (UGC): dette bygger merkevare og tillit hos kunden når de kan se “vanlige” mennesker i produktene. Fungerer særlig bra i klesbransjen.
Webtrends Optimize, case fra JD Sports

Har vi glemt hvordan vi stiller spørsmål?

I år som i fjor stilte Els Aerts fra Belgia på scenen, denne gangen om The Lost Art of Asking Questions. Spørreundersøkelser har blitt en god måte for nettbutikker å få kvalitativ feedback på fra besøkende, men tenker man nok over hvordan man stiller et spørsmål og hvor på siden man stiller spørsmålet? Unngå ledende og ladede spørsmål; ikke styr kunden i en bestemt retning med ordvalget ditt, selv om en mer negativt ladet ordstilling kan føre til flere svar, eks. “hvor vanskelig var det å gjøre x, y og z?” vil få kunden til å skrible ned alt de syntes var utfordrende.

Sett opp et ‘decision chart’ med en oversikt over hvilke pop up surveys du skal bruke hvor i kjøpsprosessen.

Els gikk også igjennom teknikker som er nyttige når du gjennomfører kvalitative intervjuer med brukere. Tips: ikke kall det ‘intervju’ når du inviterer brukere, det kan virke skremmende. Kall det ‘en prat’. Ikke bruk tiden på å notere under ‘praten’ — lytt i stedet og ta heller opp hele seansen og spill av i etterkant!

For å få kunden til å fortelle mest mulig av seg selv nevner hun tre teknikker:

  • Ecco: Står kunden fast et sted og utbryter “merkelig…”, ”det var rart…” eller lignende, så gjenta dette med en spørrende tone slik at kunden fortsetter å fortelle
  • Boomerang: Kast spørsmålet tilbake til kunden. Hvis de lurer på noe så kan du ydmykt stille spørsmålet tilbake med “hva tror du?”
  • Columbo: Dette går rett og slett på å leke litt dum/uvitende, spill med å få kunden til å vise deg og fortelle mer hva de mener og ser på

Spotify: Running a high velocity testing engine at Spotify

Spotify har nå et eget CRO-team med 6 personer og fra Sverige kom Simon Dahla og Joost De Schepper for å fortelle om hvordan de har gått fra 1 test til over 100 i året siden de startet i 2016!

CRO-teamet til Spotify gjennomfører nå over 100 tester i året på over 250 millioner brukere

De brukte mye tid i oppstarten på å kontrollsjekke datene og kildene sine før de gikk i gang med A/B-testene, blant annet med A/A-tester. Dette for å validere at de fikk korrekt grunnlag for testene sine. Deretter oppdaget de og prioriterte hvor de kunne forbedre ved å ta for seg de mest besøkte Page Titles fra Google Analytics. Merk at Simon og Joost jobber eksklusivt med Spotify på nett, og å øke antall betalende brukere. Områder de fant ut at de kunne forbedre var bl.a. påmeldingssider, betalingssider og siden for å få nytt passord etter at du glemt hva det faktisk var.

Mange lurer sikkert på hva deres ‘magiske’ verktøy for testing er. Vel, det er ingen ringere enn Google Optimize! Selv for Spotify er det nok kraft i Optimize som regnes som et ganske enkelt program, tenk på det.

Spotify bruker ICE-metoden i sine tester

Supercharged Growth

Avslutningsvis kom Morgan Brown på scenen, kjent som forfatter av boken Hacking Growth, med-gründer av nettsiden GrowthHackers.com og growth product manager hos Facebook. Tema for hans foredrag var Supercharging Growth — Lessons From the Real World.

Supercharged…hvasadu…? Supercharged Growth handler om ‘the power of tiny gains’ — å hele tiden gjøre små forbedringer som gir en effekt. Mange bekker små, gjør en stor å. Og det handler ikke nødvendigvis om å ha et høyt tempo på tester og forbedringer, men å ha tempo i det hele tatt.

Prinsipper for Supercharged Growth

Hvordan prioriterer jeg, spør du kanskje. Her er det flere modeller man kan følge som fremgangsmåte, som også Spotify kunne røpe de bruker, når man skal prioritere hva man ønsker å optimere:

ICE-prinsippet:

  • Impact: what impact will this have on growth?
  • Confidence: Why do we believe this will work?
  • Ease: How much will this cost? (Time, money, labour)

Men man må også huske å sette det inn i kontekst til et lengre mål, en ambisjon. Få på plass en ledestjerne, en såkalt North Star metric:

The North Star Metric is the single metric that best captures the core value that your product delivers to customers.

— Sean Ellis

Her er en fin øvelse avslutningsvis for å teste ditt eget fokus :) Hvilke svar har du til hvert spørsmål?

Morgan Brown presenterte en nyttig øvelse for å ha rett fokus i et prosjekt

Og med det håper vi flere kan drar nytte og prøver ut minst et av disse rådene i tiden fremover. Hæ, har du allerede prøvd ut alle sammen og vil ha mer?! Heldigvis ligger våre høydepunkter fra i fjor fortsatt ute. Hent mer kunnskap fra vår artikkel om Conversion Jam 2018 da vel!

--

--