Satınalma Operasyonlarınızı Dijitalleştirmek için 5 Sebep

Buyviser Team
Buyviser Team
3 min readDec 1, 2020

--

Satın alma ve sahiplenme kavramı insanoğlunun doğasında ezelden beri var olan bir olgu. Sistematik bir şekilde şirketleşmiş ve belli bir boyutun üzerine çıkmış şirketlerin ise vazgeçilemez bir parçası…

Günümüzde satınalma departmanlarının işletme içindeki yeri ve şirket büyüme ve karlılık hedeflerindeki payı yadsınamaz bir duruma gelmiş ve satınalma departmanın operasyonel bir departman olmaktan çok, stratejik bir departman haline getirilmesi artan rekabet koşullarında kaçınılmaz hale gelmiştir. Metalden gıdaya tüm kategorilerde maliyetlerin hızla yükseldiği bu dönemde satın alma birimlerinin etkili çözümlere her zamankinden daha çok ihtiyacı var.

Dijital uygulamalar, son günlerde satınalma ve tedarik yönetiminin ayrılmaz bir parçası haline gelerek neredeyse tüm satınalma ve tedarik süreçlerini etkilemeye başladı. Büyüklüğü, faaliyet sektörü ve dijital olgunluk seviyesi ne olursa olsun süreçlerin dijitalleştirilmesi, satınalma departmanlarının önceliği haline geldi.

Satınalma ve tedarik sürecinizi dijitalleştirerek, ekibinizin ve yöneticilerinizin en iyi satın alma kararını vermelerini sağlayabilir ve ayrıca işinize en uygun değeri sağlamalarına yardımcı olacak manuel rutini veya görevi otomatikleştirip düzene sokabilirsiniz.

1. Hataları azaltır

Satınalma süreçlerinizi dijitalleştirmenin en belirgin nedenlerinden biri hataları azaltmaktır. Satınalma yönetim çözümleri, geleneksel manuel süreçleri standartlaştırır, kolaylaştırır ve otomatikleştirir. Siparişlerin işlenmesi ve faturaların mutabakatı gibi tekrarlayan manuel görevlerin otomatikleştirilmesi, süreçte meydana gelen hataların sayısını azaltır. Elverişsiz süreçler, satınalma departmanlarının şirkete daha stratejik değer sağlamasını önler. Sonuç olarak, satınalma onayları kolayca yönetilir ve kaynaklar daha stratejik faaliyetler için serbest bırakılır.

2. Zamandan ve kaynaklarınızdan tasarruf etmenizi sağlar

Djital platformlar, satın alma emri, mal girişi ve tedarikçi faturası gibi 3 yönlü eşleşmeler gerektiren ilişkilerinizi hızlıca yürütmenizi sağlar. Kaynaktan ödemeye kadar olan faaliyetleri ve süreçleri tek bir arayüzden şirket içi paydaşlar ve tedarikçilerle takip etmenizi kolaylaştırır. Bu sayede gerçek zamanlı olarak konuya hakim olursunuz. Sadece teklif alma süreçlerinizi ya da faturalarınızı otomatikleştirmenin bile ne kadar zaman kazandıracağını bir düşünün.

3. Ekipleriniz koordineli çalışmasını kolaylaştırır

İletişimin ve doküman yönetiminin maksimum optimizasyon ile yönetilmesi gereken, “üretim” adındaki canavarı sürekli ve düzenli olarak beslemesi gereken satınalma departmanlarının ERP sistemleri ile yüksek entegrasyonu bulunsa da sürece ait iletişimlerin, iş akışlarının özelleşmiş bir platform üzerinden değil e-posta aracılığı ile sürdürüldüğü gözlenmektedir. İletişim sürekli olarak e-postalar aracılığı ile sürdürülmesi, standartlaşmış iş akışlarının yoğun iş temposu arasında aksamasına, takılmasına ve yönetilemez ya da tam anlamıyla raporlanamaz hale gelmesine sebep olmaktadır. E-postalar arasında kaybolmaktansa ekiplerinizi tek bir akışta buluşturabilirsiniz. Bu sayede kolay onay süreçleri yürütebilir, kesintiye uğramadan sipariş süreçlerinizi yönetebilirsiniz.

4. Tedarikçi ve müşteri memnuniyetini artırır

Üretim ve satın almanın olmaz ise olması tedarikçilerinizle kurduğunuz ilişkiler. Kimi zaman bir fatura yüzünden kimi zamansa yeni bir tedarikçiyi tanımaya vakit olmadığından, satınalma profesyonellerinin işleri aksayabiliyor. Katalog yönetimi yapabileceğiniz dijital araçları, çok sayıda müşteriden gelen teklifleri / siparişleri yakalamak ve işlemek için kullanabilirsiniz. Hedeflerinize uygun bir tedarikçi havuzu oluşturmak, deneyiminizi iyileştirerek daha fazla memnuniyet sağlar ve daha fazla harcamayı kontrol altına alır.

5. Süreçleri uçtan uca takip edilebilir hale getirerek perspektif kazandırır

Satınalma işletmelerin kârlılığını arttırmak açısından son derece önemlidir. Satınalma kavramı standart bir insan için temelde “para” kaynağının kullanıldığı, tüketildiği ya da farklı ürünlere dönüştürüldüğü bir adım olsa da aslında “satınalma” departmanları aynı zamanda paranın kazanıldığı, karın elde edildiği, sistemi besleyen ana damarlardan biridir. Satın alma süreçlerindeki istatistiki veriler, satıcılar ile kurulan ilişki, stokların kontrol edilmesi ve pazarlık dahil tüm süreçler kar amacı taşımaktadır. İşletmeler kârlılığı arttırabilmek için satışları arttırma veya maliyetleri azaltma yoluna gitmektedirler.

Satın alma süreçlerinin dijitalleştirilmesi aynı zamanda satın alma uygulamalarının, tüketim modellerinin ve tedarikçi işlemlerinin daha ayrıntılı analizlerini gerçekleştirmek için kullanılabilecek yeni verilerin üretilmesini de sağlar. Analiz yaparak daha kapsamlı bilgi sahibi olabilir, stratejik öneme sahip kararları veriye dayalı alabilirsiniz.

İhtiyaçlarınıza Göre Doğru Çözümü Bulun

Dijitalleşerek işletmenize özel kolay, takip edilebilir ve güvenilir satın alma süreçleri yönetmeniz her zamankinden daha kolay. Satınalma organizasyonunuzun ve süreçlerinizin değerlendirmesini yapmalı, ne tür bir satınalma yapınız olduğunu belirlemeli ve bundan sonra yapılacaklar ile ilgili yol haritanızı oluşturmalısınız. Dijitalleşme yol haritası için Buyviser ekibiyle iletişime geçebilir, ücretsiz görüşme sayesinde ihtiyaçlarınızı daha net görerek çözüm önerilerini değerlendirebilirsiniz.

--

--