Buyviser Team
Buyviser Team
Published in
3 min readJan 5, 2021

--

Tedarik Zincirinizi Dijitalleştirmek için Yeni Yıl İyi Bir Zaman Olabilir

Son zamanların gelişen teknolojilerini kullanabilen kurumlara bakıldığında özellikle pandemi dönemi kapsamında hem dünya genelinde hem de Türkiye’de kazanan; tedarik zincirini doğru, verimli, kaliteli yönetebilen ve sürdürülebilen markalar oldu. Bundan sonraki süreçte de yeni normalin getirisi olan trendlerle birlikte dijitalleşme ve yeni nesil teknolojiler ön plana çıkacak, teknolojik yatırımlar hızlanacak. Her konuda olduğu gibi tedarik zinciri yönetiminin gelecek vizyonu da dijitalleşme ve yeni nesil teknolojilerle çizilecek.

Tedarik Zincirine Yakından Bakmak

Hammaddelerin mamullere veya hizmetlere dönüştürülerek son kullanıcılara ulaştırıldığı karmaşık lojistik sistemlerine ‘tedarik zincirleri’, bu zincirler boyunca malzemelerin, ürünlerin, hizmetlerin ve bilgilerin tedarikçiler ve müşterileri arasında karşılıklı akışına yönelik tüm yönetsel görevler, kaynaklar, teknolojiler, insanlar, örgütler, sistemler ve faaliyetleri kapsayan entegre yapı ise ‘Tedarik Zinciri Yönetimi’ olarak tanımlanıyor.

Verilerini ve depolarını doğru yönetemeyen, stoklarını doğru hesaplayamayan, üretim zincirini doğru kurgulayamayan, operasyonlarını ve tüm iş süreçlerini zamanında tamamlayamayan işletmeler, iş sözleşmelerinde verdikleri taahhütleri yerine getiremiyor, yükümlülükleriyle ilgili sorunlar yaşamaya başlıyor. Tam da bu noktada imdada “tedarik zinciri yönetimi ve teknolojileri” yetişiyor. İşletmenin ve markanın sürdürülebilirliğinin sağlanmasında kilit rol oynayan “tedarik zinciri yönetimi ve teknolojileri”, verimlilik, kalite, hız, tasarruf, büyüme ve günümüzde dirençlilik ile karlılık demek.

Tedarik yönetimi zincirinde kullanılan teknolojilerin sayısı her geçen gün artıyor. Buradan en çok öne çıkanları ve artık olmazsa olmazlar haline gelenleri sizin için listeledik:

  • Yapay Zeka (Al)
  • Endüstri 4.0
  • Nesnelerin İnterneti (IoT)
  • Makine Öğrenmesi-Machine Learning
  • Büyük Veri-Big Data
  • Bulut Bilişim, Dağıtılmış Bulut
  • Otonom Robotik Sistemler
  • 3 ve 4 Boyutlu Yazıcılar (3D veya 4D Yazıcılar)
  • Otonom Araçlar
  • Mobil uygulamalar

Etkili Yönetilen Tedarik Zinciri, İşletmelerin Karlılığını Yükseltiyor

Tedarik zincirinin tedarikçilerden müşterilere doğru ürün veya hizmetin doğru zamanda ve yerde en iyi fiyata sağlanması amacı ile faaliyet gösteren organizasyon yapısı olduğundan bahsetmiştik. Şirketlerin marka değerlerine ve sürdürülebilirliklerine çok önemli katkılar sağlayan tedarik zinciri bölümlerinin, iyi değerlendirilerek uygulamaya alınmış performans kriterleriyle yönetilmesi esas olmalıdır.

Şirketlerin büyüklüklerine global ve lokal pazarlarda faaliyet göstermelerine, kurum içindeki yapılarına bağlı olarak değer zincirinin, entegre ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesinde tedarik zinciri fonksiyonunun değişik roller üstlenebildiğine dikkat çekebiliriz. Kurumlarda öğrenen organizasyon yapılarına geçilmesi, çalışan yetkinliklerinin sürekli geliştirilmesi ve süreçlerin dijitalleştirilmesi yoluyla değişkenliklere hızla uyum gösterebilen, üstlendiği önemli sorumlulukları yerine getirebilen, sürekli gelişim sağlayan bir tedarik zinciri fonksiyonu hedeflenmesi gerekiyor.

Sektörüne göre farklılık arz etmekle birlikte şirketlerin cirolarını, yüzde 40 ile yüzde 70 arasında tedarik zinciri bölümleri tarafından gerçekleştirilen satınalmaların oluşturduğunu, ayrıca şirketlerin masraflarının yaklaşık olarak yüzde 80’inin tedarik zinciri bölümleri tarafından yönetildiğini söyleyebiliriz. Şirket büyüklüklerinden bağımsız şirket faaliyetlerine bu denli etki edebilen bir fonksiyonun, şirketlerin ana stratejilerine direkt etkisi olması kaçınılmazdır.

“Etkili yönetilen bir tedarik zinciri, her şeyden önce işletmenin rekabetçiliğini artırıyor ve faaliyet gösterdiği alanda pazar payının, dolayısıyla da kârlılığının yükselmesini sağlıyor.”

Tedarik zinciri yönetimi bölümleri, şirketlerde ilgili tüm süreçlerin doğru ve verimli yönetilmesinden ürün veya projelerin zamanında, belirlenen bütçeyle teslim edilmesine kadar birçok aşamayı etkiliyor. Bunun doğal sonucu olarak müşteri memnuniyeti ve şirketin imajı marka değeri üzerinde de doğrudan etkili oluyor. Ayrıca, şirketler için kritik olan risk yönetimi ve maliyet-kalite dengesini şekillendiren unsurlardan biri olarak tedarik zinciri büyük önem taşıyor. Sisteminize entegre ettiğiniz üçüncü şirketlerden alınan mal ve hizmetlerin uzun vadede sürekli servis sunabilmesi de yine şirket imajı ve müşteri memnuniyeti açısından önemli bir başka unsur. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilirlik ve yeşil mevzuatlarla ilgili alınan tedarik kararları, işletmelerin marka değerlerine doğrudan etki etmeye başlayacak. Dolayısıyla doğru tedarikçilerle çalışmak her zamankinden daha önemli hale geliyor.

Dijitalleşme Şart!

Ana stratejilerinde dijitalleşmeye yer vermeyen şirketlerin yakın gelecekte varlıklarını sürdürmelerinin pek mümkün görünmediğini ve bunun kaçınılmaz bir gerçek olduğunu söyleyebiliriz. Üreticilerden tüketicilere, tedarikçilerden kamu kurumlarına kadar tüm paydaşlar dijitalleşti. Bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 37’si arama motorlarını kullanarak yeni markalar keşfediyor. 16–24 yaş arası tüketicilerin de yüzde 46’sı bir ürünü araştırırken sosyal medyayı kullanıyor. İş dünyası da dijitalleşmenin öneminin farkında ve birçok şirket yatırımlarını bu doğrultuda gerçekleştiriyor. PWC’nin 2019’da Türkiye dahil yirmi Avrupa ülkesini kapsayan gerçekleştirdiği dijital satınalma anketine göre; süreçlerin dijitalleştirilmesi, organizasyonların sadeleştirilmesinden sonra, satınalma birimlerinin 2. önceliğidir. Satınalma birimlerinin stratejik süreçlerinin dijitalleşme oranı yüzde 60, operatif süreçlerin ise yüzde 74 çıkmıştır.

Dijitalleşmenin ve trendlere uyum sağlamanın getirdiği avantajlardan sonra bu avantajlara ulaşabilmenin yollarından da bahsedebiliriz. Yeni teknolojilere sahip olarak tedarik zinciri krizine çözüm getiren ve satınalma süreçlerinizde dijitalleşmeyi sağlayan Buyviser, tedarikçilerinizle olan iş ilişkilerinizi düzene sokarak beklentilerinize uygun işbirliklerini sürdürmenizi kolaylaştırır. Detaylı bilgi ve yeni satınalma trendlerine ulaşabilmek için sizi buraya alabiliriz.

--

--