Cand erup dintii temporari (de lapte) si de ce sunt importanti

Cronologia de erupție a dinților temporari și importantă lor pentru sănătatea copilului

Dentatia de lapte a copiilor este formata din 20 de dinti si este prezenta in cavitatea bucala intre 6 luni si 6 ani. Spre deosebire de adulti, micutii nu vor avea premolari si nici molari(masele) de minte.

Dintisorii vor fi repartizati astfel: 8 incisivi( 4 superiori si 4 inferiori), 4 canini( 2 superiori si 2 inferiori), 8 molari( 4 superiori si 4 inferiori).

Dintii vor fi asezati ordonat pe arcada, fiecare in contact dintele vecin.Pot aparea si abateri de la normal: dintii mai mici( microdontie), mai mari( macrodontie) care pot cauza inghesuiri, sau pot exista spatii intre ei cum este in cazul diastemelor (spatiul dintre incisivii centrali) sau tremelor cand apar spatii intre ceilalti dinti. In unele cazuri, dintele este situate in afara perimetrului arcadei dentare-ectopic sau nu erupe-anodontie.


Pentru igiena dentara corespunzatoare a copilului dvs. va recomand folosirea unei periute dentare Oral B Mickey Mouse pentru copii.


Eruptia dintilor temporari

Eruptia dintilor temporari incepe la 6 luni cu incisivii centrali inferiori, urmati la scurt timp de cei superiori.

Cronologia si Eruptia Dintilor Temporari (de lapte)

La 12 luni erup incisivii laterali superiori urmati de cei inferiori.

La 18 luni apare primul molar inferior si apoi cel superior.

La 24 de luni erup caninii, cei inferiori prima data.

La 30 de luni erupe molarul II temporar inferior, urmat de cel superior.

O data cu prezenta dintilor pe arcade, mandibula va putea ocupa pozitii stabile fata de maxilar.

Importanta dintilor temporari (de lapte)

Desi prezenta lor pe arcade este trecatoare,mentinerea si sanatatea acestora sunt foarte importante, indeplinind roluri numeroase:

1. Pastreaza spatiile si vor ghida dintii definitive sa ocupe ,pe arcada, pozitia corecta

Atunci cand dintele permanent ajunge la stadiul de dezvoltare completa si e gata sa erupa, radacinile dintelui de lapte ce va fi inlocuit incep sa se resoarba si,treptat, dintele definitiv va incepa sa-l impinga afara pe cel de lapte luandu-i locul. Cand un dinte de lapte se pierde prea devreme, dintele permanent nu mai are dupa ce sa se ghideze cand erupe. Daca intalneste un spatiu glol, lasat de un dinte pierdut prea devreme, are tendinta de a ocupa acel spatiu .Din aceasta cauza, dintele permanent ocupa spatiul destinat altui dinte, ajungand intr-o pozitie gresita si impiedica astfel pozitionare dintelui caruia ii era destinat spatiul. Bineinteles ca se poate intervene pentru pastrarea spatiului prin purtatrea aparat dentar dar, este de preferat, sa se ia masuri din timp pentru ca dintii copilului sa aiba o evolutie corecta.

2.Ajuta la vorbire, la formarea si pronuntarea cuvintelor.

3.Realizeaza masticarea corecta a alimentelor ,astfel, copilul se va alimenta sanatos si echilibrat iar digestia va fi una corespunzatoare.

Daca dintii sunt cariati, lipsesc lipsa sau gingiile sunt inflamate, copilul poate refuza sa manance anumite alimente sau le va accepta numai pe acelea pe care le poate consuma fara prea multa durere. De asemenea, mestecarea alimentelor de consistenta diferita stimuleaza gingiile si are si un rol de curatare a dintilor.

4.Contribuie la dezvoltarea sanatoasa a maxilarului si a muschilor fetei

Ca si in cazul muschilor corpului, cei ai fetei si ai maxilarului au nevoie de exercitii pentru a se dezvolta determinand astfel si cresterea corecta a osul maxilarului. Suptul genereaza exercitii pentru dezvoltarea muschilor maxilari, ai obrajilor si limbii. Acesta functie este preluata de mestecat atunci cand cel mic va trece la alimentele solide.

5.Imbolnavirea lor poate afecta mugurii dintilor permanneti sau care sunt in formare.

Bacteriile din procesele carioase din dintii temporari pot caria, sau distruge dintii definitivi, cu consecinte deosebit de grave asupra vietii ulterioare a individului.

Se poate intampla ca, inca de la nastere dintii de lapte sa fie prezenti pe arcada -dinti natali, sau sa apara in prima luna dupa nastere — dinti neonatali. Dintii natali si dintii neonatali se pierd rapid de pe arcada, de cele mai multe ori fiind dinti care au suferit tulburari in formarea smaltului dentar si au mobilitate crescuta.

Citeste articolul integral pe blog-ul Medicul.Dentist


Unde ma gasiti?

Pentru consultatii si tratamente ma gasiti in Targu-Jiu pe strada 9 Mai, nr. 44 bis si la numarul de telefon 0740 051 386.

Online ma gasiti :

Web : www.stomatologul.eu
Twitter : @stomatologuleu
Facebook : facebook.com/stomatologul

Cabinet Stomatologic Targu-Jiu, Dr. Ionescu Alexandru

Cabinet stomatologic in Targu-Jiu, situat pe strada 9 Mai…

Dr. Ionescu Alexandru

Written by

Cabinet stomatologic in Targu-Jiu, situat pe strada 9 Mai nr. 44 bis. Deschis si in weekend. Dr. Ionescu Alexandru. Telefon : 0740 051 386 | www.stomatologul.eu

Cabinet Stomatologic Targu-Jiu, Dr. Ionescu Alexandru

Cabinet stomatologic in Targu-Jiu, situat pe strada 9 Mai nr. 44 bis. Deschis si in weekend. Dr. Ionescu Alexandru. Telefon : 0740 051 386 | www.stomatologul.eu

Dr. Ionescu Alexandru

Written by

Cabinet stomatologic in Targu-Jiu, situat pe strada 9 Mai nr. 44 bis. Deschis si in weekend. Dr. Ionescu Alexandru. Telefon : 0740 051 386 | www.stomatologul.eu

Cabinet Stomatologic Targu-Jiu, Dr. Ionescu Alexandru

Cabinet stomatologic in Targu-Jiu, situat pe strada 9 Mai nr. 44 bis. Deschis si in weekend. Dr. Ionescu Alexandru. Telefon : 0740 051 386 | www.stomatologul.eu

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store