Ce trebuie sa stim despre sigilarea dintilor la copii?

Sigilare dentara este benefica pentru molari si premolari.

Dupa cum am promis revin cu un articol referitor la sigilarea dentara. In momentul de fata, in lumea civilizata, mai inspre Vest decat noi se pune foarte mare accent pe ideea de preventie sau profilaxie. Si asta inca de la cele mai mici varste.

Constat in cabinet un lucru foarte imbucurator si anume ca tot mai multi parinti vin cu copiii la control de la varste foarte fragede, chiar de la patru anisori. Motivatia lor este invariabil aceasi : “Sa nu ajunga si el/ea ca mine si sa nu astepte pana in ultimul moment, pana e prea tarziu”. Admir foarte mult acest lucru si salut parintii care sunt dispusi sa nu isi supuna copiii la aceleasi greseli pe care le-au facut ei mai mult sau mai putin voluntar. Dupa cum spuneam aceasta orientare spre preventie este o atitudine foarte occidentala si arata ca ne indreptam intr-o directie buna. Mai avem mult insa pana la o stare de normalitate semnalata de exemplu de controalele regulate la 6 luni sau macar la un an sau de venitul la stomatolog fara a fi obligat de durere. Totusi sunt semne bune.

Sa revenim la sigilarea dentara insa.

Ce inseamna exact sigilarea dentara?

Molari sigilati

Inainte sa definim sigilarea dentara sa vorbim putin de factorii anatomici care favorizeaza aparitia cariilor. Dupa cum fiecare din noi poate observa privind in oglinda dintii au forme anatomice diferite, pentru diferitele functii pe care le indeplinesc : triturare, smulgere, masticatie. Suprafata fiecarui dinte este formata din smaltul dentar care in principiu este o suprafata foarte neteda si neretentiva. Neretentiva in termeni microbiologici inseamna ca nu retine bacterii. In mod normal. Anumiti dinti, in special molarii si premolarii, dinti specializati in masticatie prezinta pe suprafata lor olcuzala (suprafata cu care se face efectiv masticatia) un asa-numit relief ocluzal. Acesta este format din zone mai ridicate, pe care le putem asemana cu dealuri si niste zone mai joase pe care le putem asemana cu vaile. Acest relief ocluzal este necesar pentru trituratea si maruntirea alimentelor si s-a dezvoltat in zeci de mii de ani de evolutie umana, sau pentru cei mai religiosi, asa ni-i i-a dat Dumnezeu. Daca nu ar exista acest relief ocluzal maruntirea alimentelor s-ar realiza extrem de greu.

Partea mai putin pozitiva a acestui relief ocluzal, cu “dealuri” (medical numite cuspizi) si “vai” (medical numite santuri si fosete) este faptul ca retentioneaza bacterii. Acest lucru se intampla pentru ca periajul este in unele cazuri insuficient pentru a indeparta bacteriile acumulare la acest nivel. Prin urmare acestea raman cantonate in santuri si fosete si in timp cauzeaza carii.

Sigilarea dentara corecteaza exact acest fenomen. Sigilarea dentara inchide ermetic santurile si fosetele dintilor laterali si in acest fel bacteriile nu mai au unde sa se cantoneze, acest spatiu nemaifiind retentiv.

La ce varsta se face sigilarea?

Sigilarea dentara se face in principal pentru dintii permanenti tineri, adica la scurt timp dupa eruptie. Dintii la cere se face sigilarea sunt in principal molarii si premolarii. Sigilarea se face de asemenea si la dintii temporari tineri. Si adultii pot beneficia de sigilare insa dintii care urmeaza a fii sigilati trebuie sa fie impecabili.

Este periculoasa pentru dinti sigilarea dentara?

Pe scurt, nu. Am intanit in cabinet parinti care si-au exprimat ingrijorarea referitor la sigilarea dentara, datorita anumitor informatii citite pe Internet. Am fost intrebat daca sub sigilare se pot forma carii. Daca sigilarea se face in conditii normale si se respecta un anumit protocol, categoric nu. Ce inseamna asta? Inseamna in primul rand ca sigilarea sa se faca pe dinti impecabili, fara nici o urma de carie, placa bacteriana sau orice altceva. De aceea se recomanda ca sigilarea sa se faca la dinti temporari tineri sau permanenti tineri, adica erupti de curand.

In al doilea rand sigilarea nu tine locul igienei de acasa. Faptul ca s-a facut o sigilare nu inseamna ca nu trebuie sa ne mai spalam pe dinti. Igiena dentara trebuie facuta in mod normal ca si inainte de sigilare. Marele avantaj al sigilarii este acela ca reduce foarte mult riscul de carie. Nu il elimina. Daca micul pacient nu are o igiena buna acasa, este posibil sa apara carii.

Sigilarea dentara este o manopera noninvaziva, asta insemnand ca nu afecteaza dintii in nici un fel. Nu implica pilirea dintilor, ci doar aplicarea unei paste speciale care se intareste sub actiunea lampii de polimerizare. Majoritatea sigilantilor elibereaza in timp fluor cu rol protector impotriva formarii cariilor.

Cat “tine” o sigilare ?

Acest lucru depinde de mai multi factori : calitatea sigilantului, igiena micutului pacient, alimentatia, existenta sau nu a obiceiurilor vicioase etc. In mare se considera sigilarea un succes daca sigilantul rezista pana cand copilul este suficient de mare pentru a se spala eficient pe dintisori. In plus daca sigilantul este indepartat de diversi factori se poate reface fara probleme.

Cum se verifica prezenta sigilantului?

Medicul stomatolog, atunci cand aplica sigilantul se ghideaza foarte usor deoarece majoritatea sigilantilor au o culoare distincta cand sunt aplicati din seringa speciala (roz, albastru) urmand sa devina de o culoare alba dupa ce sunt polimerizati.

Acasa parintii pot verifica foarte usor prezenta sigilantului cu o simpla inspectie a santurilor si fosetelor. Intrucat sigilantul este de obicei de o culoare mai alba decat a dintelui acesta se poate diferentia foarte usor.

Cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont

Cand alegem sa facem o sigilare copilasului, aceasta trebuie facuta cu materiale de calitate. Nu va uitati la pret. Oricum manopera este una relativ ieftina. Pret mai mic inseamna material mai ieftin si in general mai prost. Sigilantii au un interval de pret destul de mare. De aceea calitatea materialului se reflecta direct in pret. Deci, nu mergeti pe varianta cea mai ieftina.

Sigilantul nu tine loc de igiena de acasa. Sigilarea dentara reduce foarte mult riscul de carie, insa nu il elimina. Daca nu ne spalam pe dinti acasa, este posibil sa facem cariute chiar cu santurile si fosetele sigilate.

Sigilarea nu afecteaza sanatatea in nici un fel.Aceasta include atat dintii cat si corpul copilului in general. Materialele folosite sunt cu grad crescut de biocompatibilitate, sunt inerte chimic si nu includ nici un fel de componenta ascunsa sau neascunsa periculoasa pentru corpul uman. Deci puteti sta linistiti si din acest punct de vedere. Dimpotriva acestea nepermitand sedimentarea bacteriilor va scutiti copilul de o serie de posibile probleme incluzand infectii dentare.

Sigilarea este ieftina. Chiar si in clinicile din marile orase sigilarea se face la un pret acceptabil pentru oricine. In termeni mai lesne o sigilare la un dinte este mai accesibila decat o obturatie (plomba). As putea fi rau fata de anumiti cititori spunand ca echivalentul a cateva pachete de tigari, cat costa o sigilare va poate scuti copilul de mult stres si durere.

In concluzie

Cred ca am adresat toate problemele si nelamuririle referitor la sigilarea dentara. Daca aveti orice fel de intrebare va stau la dispozitie.

Unde ma gasiti?

Pentru consultatii sau sa mai stam de vorba despre ce doriti ma gasiti in Targu-Jiu pe strada 9 Mai, nr. 44 bis si la numarul de telefon 0740 051 386.

Online ma gasiti :

Web : www.stomatologul.eu
Twitter : @stomatologuleu
Facebook : facebook.com/stomatologul

Ar putea sa iti mai placa si

--

--

Dr. Ionescu Alexandru
Cabinet Stomatologic Targu-Jiu, Dr. Ionescu Alexandru

Cabinet stomatologic in Targu-Jiu, situat pe strada 9 Mai nr. 44 bis. Deschis si in weekend. Dr. Ionescu Alexandru. Telefon : 0740 051 386 | www.stomatologul.eu