#CodemotionMadrid2017 by Calidae
Resum de tot el que la gent de Calidae hem trobat més interessant al Codemotion 2017.
Per posar una mica de context al qui no tingui massa clar del que estem parlant, Codemotion vindria a ser la trobada més important en àmbit espanyol (almenys pel que fa a nombre d’assistents) de gent que fa coses amb ordinadors.
Fem doncs un repàs del que ens ha cridat més l’atenció d’aquesta edició:
Presentacions destacades
Desorientados a Objectos by Modesto San Juan
Tot un descobriment, almenys pels que no coneixiem el ponent. Xerrada magistral i molt, molt didàctica al voltant del paradigma de la POO i els seus conceptes claus. En resum:
- POO gira al voltant del concepte d’encapsulació. Polimorfisme o herència son detalls d’implementació que depenen del llenguatge, no son necessaris per definir POO.
- Fer servir un llenguatge orientat a objectes no vol dir programar orientat a objectes. POO és un estil de programació.
- S’ha d’intentar mantenir patrons de desenvolupament simples i no encigalar-nos per qualsevol cosa, ja que acabem fent coses molt ben parides tècnicament però en la majoria de casos del tot innecessaries.
- Molts cops és útil fer servir composició abans que herència.
¿Qué es un Senior Developer? by Luis G. Valle
Una gran xerrada amb un títol que feia patir una mica. Es va parlar de què s’entén a nivell d’indústria per “senior” i com la paraula té unes connotacions negatives, i quines són les responsabilitats d’una persona que pugui considerar-se “senior”: confiança, responsabilitat, flexibilitat i pragmatisme. Molt lluny de “ser el que en sap més” o el que porta més anys a l’empresa, no?
How to create a healthy and productive environment by Félix López
Va explicar quins són els factors principals perquè un equip tingui un entorn sa i l’ajudi a ser altament productiu (que és una conseqüència). Em quedo amb el concepte de seguretat psicològica i la importància que té la possibilitat de créixer personalment i professional.
El despertar de la zona de confort by Laura Lacarra
Xerrada molt inspiradora. Va ser amena en el contingut i en les formes, però sense deixar de ser útil. És d’aquelles xerrades on val la pena ser-hi.
Va explicar l’evolució des de l’inici d’una “motivació” fins a compartir el coneixement obtingut. Va fer pensar sobretot en per què no compartir més, per què no decidir-nos a fer una xerrada en alguna banda, i com és que ha de venir algú de fora per “enganyar-nos” a començar.
PWAs como dios manda by Víctor Sánchez
Xerrada de caire tècnic força interessant, on es va fer un resum de la història de l’HTML per entendre per què som on som i com l’evolució a HTML 5 (components, frameworks JS, APIs) obre un nou món.
Entrant una mica en detall en el tema de PWA’s, va explicar els principals avantatges sobre les aplicacions nadives i altres conceptes importants, com el ServiceWorker, una API que actua com a proxy i ens ajuda a recuperar la informació que més s’adapta al dispositiu (offline, mala connexions, cache, carregar contingut adaptat al dispositiu, recuperar només el contingut que ha canviat, etc …).
Si esteu interessats en les PWA, sense dubte aquesta és una bona manera de conèixer els principals conceptes al voltant d’aquest concepte.
Internet de las cos@s by Isabel Cabezas i Juliet Moreiro Bockhop
Xerrada força motivadora al voltant de com domotitzar casa teva a un preu reduït i, la veritat, que de forma molt engrescadora (tot i que potser l’afirmació anterior és subjectiva). Van explicar pas a pas com van arribar a la soŀlució final, què van automatitzar exactament i amb què.
També van explicar per sobre l’interconnexió d’Alexa (Amazon Echo) amb l’entorn i l’utilització del software lliure Home Assistant per a lligar tota el conjunt.
Mentoring: Una herramienta para disminuir la brecha de género TIC by Meriem El Yamri, Rosario Ortiz, Laura Morillo-Velarde Rodríguez, Laura Lacarra i Laura Vignali
Presentació feta per 5 noies donant la visió d’una perspectiva silenciada. Explicaven com intenten motivar a més noies a perdre la por a integrar-se plenament en el món de la tecnologia, convidant a aquelles que ja han perdut la por a fer de mentores de les què s’inicien i no s’acaben de sentir còmodes per falta de referents femenins. Algunes noies hi donaven tant valor a aquesta iniciativa que no podien amagar l’emoció al veure que altres companyes estaven lluitant per convertir el “mundillo” dels programadors en un espai també per noies.
Molt inspiradora quant a autosuperació col·lectiva.
Workshops destacats
Taller Jenkins Pipeline: de lo sencillo a lo más molón by Patxi Gortázar
Resum superdens i comprimit de conceptes bàsics de Jenkins Pipeline, que va servir per posar alguns dubtes a lloc, organitzar idees i entendre algunes diferències que fins al moment eren “màgia”.
El més potent del taller va ser que el Patxi va seguir el seu guió i, si hi havia algú que no seguia se li demanava que fés un mail. Alhora les diapos eren suficientment explicatives com perquè qui necessités repassar-ho després ho pugui fer.
Llàstima que tot i ser un taller el lloc es va quedar petit de seguida.
Haz que tus datos sean sexys by Jorge Lopez-Malla i Sergio Gómez
Workshop contextualitzat en la temàtica del Senyor dels Anells per treballar amb dades de torres de vigilància, enemics (orcs, trolls, etc) i diferents zones on hi havia aquestes torres i aquests enemics. A partir d’això, en poc temps acabaves creuant aquestes dades per extreure informació sobre quins eren els llocs de la Terra Mitjana més segurs per obrir un negoci. Que és evidentment on hi ha menys rutes d’orcs.
La gràcia és que en cosa de poques hores tenies informació útil i aprofitable partint de taules de dades quasi ininterpretables, perfectament extrapolable a casos reals. Molt interessant.
Altres conceptes/idees que ens van semblar interessants…
En alguns altres casos, més que destacar una xerrada en la seva totalitat, hem trobat interessant subratllar aquell concepte/idea/el que sigui que ens ha cridat l’atenció. Aquí en teniu un petit recull:
Utilitzar switchers a saco en el codi per poder integrar a master el més ràpid possible by Javier Abadía
Quan diu un switcher es refereix a un simple “IF” al cap i a la fi, d’aquesta manera les noves funcionalitats es poden activar ràpidament sense haver de resoldre conflictes del passat. La idea és barrejar a master molt sovint, per aconseguir un desenvolupament més ràpid.
“Facimanipulador” by Yair Segura Albarracin
En el fons es ben cert, un facilitador, en part és també un manipulador, i ha de manipular per aconseguir enfocar les coses cap un objectiu.
“Si trabajas y te gusta React prueba Next.js y lo fliparás” by Carlos P. Jimemo
Doncs au, deures pel futur inmediat! Una cosa més a la llista de coses per mirar.
Diversitat
En varies xerrades on va aparèixer el tema de la diversitat o, en que era el tema principal, es va observar una problema recurrent. La majoria de dones coincidien en que el principal obstacle per aconseguir més estudiants vinculades a l’àmbit de la informàtica, era la manca de referents. Les noies tenen molt pocs referents femenins dins el món de la programació, però després de passar pel codemotion i assistir a un bon grapat de xerrades impartides per dones creiem que algunes d’elles ho serán en el futur.
En conclusió
Codemotion no són només xerrades. Trobar uns dies per parlar, per intercanviar estratègies, veure nous punts de vista, o simplement per rajar d’alguna cosa són tant o més importants que les xerrades en si. I no només ens referim a aspectes tècnics, sinó de tot allò del dia a dia, que fem (o no) i no ens plantegem per què.
La visió global dels diferents àmbits del sector aporta més que qualsevol coneixement tècnic, ja que en 45 minuts resulta complicat transmetre coneixements tècnics més enllà de idees/conceptes principals al voltant del tema al que fa refrència el track.
En general, aquest Codemotion ha estat una experiència positiva tot i que en alguns casos hem tingut la sensació que el nivell de les xerrades tècniques no era gaire alt, i no les hem aprofitat del tot. En aquest sentit hi ha qui ha quedat una mica decebut, tot i que per altra banda això ens ha animat a anar a altres tipus de xerrada, que han resultat ser molt més interessants.
Al canal de Youtube on podeu veure la majoria dels tracks que s’han fet durant aquests 2 dies, on segur que trobeu coses que us interessin més enllà del que s’ha proposat en aquest post, ja que la diversitat de temes tractats era per a tots els gustos. Nomès cal tenir en compte que els tracks 5, 6, 8, A, B i C no es van enregistrar, pel que no us extranyi si veieu algún track a l’agenda del Codemotion que no apareix al seu canal de youtube.